Partaj parinti divortati
10 iunie 2020Consultatie divort
11 iunie 2020Pierderea locului de munca
Bună ziua! Numele meu este Adrian și sunt angajat din data de 3 februarie, 2020, ca inginer topograf la ... (o firmă de '' casă '' la câștigarea licitațiilor cu bani publici sau europeni din Județul Hunedoara și nu numai).
În data de 5 iunie a.c. m-am îmbolnăvit și am fost la medicul de familie. Mi s-a dat un certificat de concediu medical pentru o perioadă de 5 zile( până în data de 9 iunie a.c.).
În data de 10 iunie, am fost chemat la sediul firmei de către Directorul Adjunct, pentru a mi se spune că s-au gândit la 2 soluții: lichidare la zi sau preaviz de concediere, motivând faptul că '' noi avem nevoie de oameni care sa fie lângă noi în permanență nu sa dea bir cu fugiții ''.
I-am explicat ca m-am simțit foarte rău, că am certificat medical, care atestă faptul ca a fost o urgență, iar dumneaiei mi-a spus '' sa iau în calcul câte zile de concediu medical am eu de când m-am angajat''.
Sincer, nu mi se pare foarte mult 5 zile în condiția în care 6,7 și 8 iunie nu au fost zile lucrătoare. Practic, am lipsit doar 2 zile.
Mi s-a mai reproșat că mă învoiesc câte o ora sau două pe motiv ca trebuie să fac analize de sânge sau ca trebuie să merg la medicul de familie( în 4 luni am avut 3 învoiri cumulând în total 8 ore).
I-am explicat că nu văd altă soluție în condiția în care lucrez de la 7:00 la 18:00 ( în contract am stipulat doar 8 ore de muncă). Mi s-a spus că trebuia să cer concediu de odihnă , nu să mă învoiesc, dar știam că nu mi s-ar fi aprobat asa ceva de către șeful de șantier (soțul Directoarei Adjunct), chiar el spunându-mi într-un mod imperativ faptul că să merg să-mi rezolv problemele într-o oră maxim doua și după sa ma reîntorc la muncă, ca nu avem timp de odihnă.
Mi s-a mai reproșat faptul că eu nu constrâng muncitorii ce-i am în subordine să vină la muncă în zilele de sâmbătă, explicând faptul că eu n-am cum sa fac așa ceva, nu am cum să-i oblig, în condiția în care acele sâmbete se lucrează defapt, ca recuperare la zilele libere legale decretate de Codul Muncii (1 și 8 iunie).
Adică Codul Muncii îți oferă dreptul de a sta acasă în anumite zile, dar te obligă să vi la muncă sâmbăta pe motiv că trebuiesc recuperate.
Mi s-a spus ca are un stil de muncă și totul este foarte legal, perfectat prin contractele de muncă ale muncitorilor, ca dacă dumneaiei vrea sa aducă muncitorii chiar și duminică la munca, ea o face și și-o asumă.
Mi s-a mai reproșat că de ce am făcut muncitorilor salarii chiar și de 3900 RON net, explicându-i faptul că salariile s-au făcut în baza salariului minim pe economie în construcții (2362 RON net) dar totodată și a faptului că muncitorii în luna mai, au lucrat 231 de ore (21 zile a câte 11 ore).
Directoarea Adjunctă a spus ca salariile se fac după producție, nicidecum după orele lucrate, că nu trebuie să-mi fac eu griji dacă cineva îi dă în judecată pentru treaba asta, că dumneaei lucrează de 1000 de ani și au avut multiple controale și nimeni niciodată nu i-a făcut nimic, plus de asta muncitorii au contractele de muncă la 12 ore pe zi ( neadevărat, toate contractele sunt la 8 ore, lucru ce poate fi verificat de autoritățile competente).
Într-un final mi s-a spus ce voi alege, preaviz sau lichidare la zi. Eu am spus ca voi alege preaviz dar cu drept la ajutorul de șomaj, dar totodată să scrie în dispoziția de demisie și motivele pentru care mă concediază.
Consider că împotriva mea s-a făcut un abuz.
Nu credeam ca în anul 2020, într-o țară a Uniunii Europene, ți se pot încalca drepturile de a te îmbolnăvi și dreptul de a fi liber în zilele declarate libere de Guvernul României.
DEȚIN ÎNREGISTRARE AUDIO PE TOATĂ ACEASTA DISCUȚIE.
Please login or Register to submit your answer
Echipa replied 4 ani ago
Buna ziua,
Aveti sanse de castig in cazul unui litigiu de munca.
Pentru a programa o sedinta de consultanta juridica, contactaț-ne telefonic sau pe whatsapp 0745 034 638.
Detalii despre onorarii regasiti aici
https://consultantavocat.ro/onorariu-avocat-evaluare-gratuita/