Competenta de solutionare
17 martie 2020Raspunderea organelor de conducere
17 martie 2020
Infractiunea de bancruta frauduloasa
Art. 143
(2) Constituie infractiunea de bancruta frauduloasa Si se sanctioneaza cu pedeapsa de la 6 luni la 5 ani fapta persoanei care:
- falsifica, sustrage sau distruge evidentele debitorului ori ascunde o parte din activul averii acestuia;
- infatiSeaza datorii inexistente sau prezinta in registrele debitorului, in alt act sau in situatia financiara, sume nedatorate, fiecare dintre aceste fapte fiind savarSite in frauda creditorilor;
- instraineaza, in frauda creditorilor, in caz de insolventa a debitorului o parte din
active.
Comentarii la art. 143 alin. (2)
Ca urmare a analizei faptelor enumerate in art. 143 alin. (2) din lege, infractiunea de bancruta frauduloasa presupune ca faptuitorul trebuie sa aiba, la data savarSirii faptei,
reprezentarea starii de insolventa a comerciantului Si faptul ca actiunile sale au drept consecinta fraudarea creditorilor debitorului.
Potrivit reglementarii actuale a prevederilor din Legea privind procedura insolventei privind bancruta frauduloasa, incriminarea faptuitorilor trebuie sa se intemeieze strict pe incadrarea faptei in modalitatile prevazute de literele a), b) Si c) ale alin. (2) din art.143.
Spre deosebire de infractiunea prevazuta la alin. (1), fapta incriminata la alin. (2) poate fi savarSita de orice persoana, iar pedeapsa nu este prevazuta in textul de incriminare, ci in Legea nr. 31/1990, republicata, art. 282 care are acelaSi continut Si aceeaSi calificare juridica.
Latura subiectiva este caracterizata prin fraudarea creditorilor, intentia fiind astfel orientata spre un scop concret.
Latura obiectiva are 3 variante:
- falsificarea, sustragerea sau distrugerea evidentelor debitorilor prevazuti la art. 1 alin. (1) pct. 2 Si 3, alin. (2) lit. (b) Si (c), sau ascunderea unei parti din activul averii acestora;
- prezentarea ca reale a unor datorii fictive in registrele aceloraSi debitori sau in situatia financiara (bilant) cu scopul de a diminua valoarea activelor Si de a-i prejudicia in acest mod pe creditori;
- textul se refera la actele frauduloase prin care o parte insemnata din active este instrainata, inainte sau dupa deschiderea procedurii, in scopul de a prejudicia creditorii, cu conditia ca partea sa fie insemnata se va aprecia in concret prin raportarea partii instrainate la intregul averii debitorului.
- Descrierea infractiunii de bancruta frauduloasa prezinta o evidenta asemanare cu infractiunea de abuz de incredere prin fraudarea creditorilor, prevazuta de art. 257, in privinta descrierii faptei din compunerea laturii obiective. In plus, actiunea penala se pune in miScare la plangerea prealabila a partii vatamate Si impacarea partilor inlatura raspunderea penala. Deosebirea dintre cele doua infractiuni consta in aceea ca faptele descrise de art. 257 (ascunderea, deteriorarea sau distrugerea bunurilor sau valorilor ori invocarea datoriilor fictive), fapte ce se aseamana cu cele din art. 143 alin. (2) din Legea privind procedura insolventei, se savarSesc asupra bunurilor sau valorilor ori a datoriilor proprii, in timp ce fapta prevazuta de art. 143 se comite cu privire la bunurile din averea debitorului.
- Infractiunea de gestiune frauduloasa in varianta simpla Si in cea calificata sunt descrise in latura lor obiectiva in art. 258 alin. (1) Si (2) al Codului penal in vigoare de la 29 iunie 2005.
Specificul textului art. 143 al Legii privind procedura insolventei se raporteaza la subiectul infractiunii: administratorul judiciar ori lichidatorul averii debitorului ori orice reprezentant sau prepus al acestuia.
- Latura obiectiva consta in provocarea, cu rea-credinta a unor pagube altor persoane de catre cel ce administreaza sau pastreaza bunurile din averea debitorului in calitate de administrator judiciar sau lichidator sau de persoana cu calitate de reprezentant sau de prepus al acestuia.
Atunci cand intentia autorului este orientata spre obtinerea unui folos material pentru sine sau pentru altul, acest scop reprezinta o agravanta prevazuta de art. 258 din Codul penal Si art. 143 din Legea privind procedura insolventei.
Spre deosebire de infractiunea prevazuta de art.143, in cazul gestiunii frauduloase este pedepsita Si tentativa.