In procedura validarii popririi debitorul poprit poate invoca orice imprejurare ulterioara obtinerii titlului
28 martie 2020Individualizarea pedepsei Conducere vehicul fara permis de conducere
28 martie 2020
Individualizarea obligatiilor pe durata termenului de supraveghere, in cazul suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.
Cuprins pe materii
: Drept penal. Partea generala. Pedepsele. Individualizarea pedepselor. Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere
Indice alfabetic
: - Drept penal
- pedepsele
- suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere
Legislatie relevanta
: art. 91 art. 92, art. 93 Codul penal
Rezumat
:
Potrivit dispozitiilor art. 93 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere instanta trebuie sa impuna condamnatului una sau multe obligatii, insa obligarea inculpatilor de a nu parasi teritoriul Romaniei nu este o masura eficienta in cauza, tinand seama ca ambii inculpati au facut dovada ca lucreaza in strainatate, in conditiile in care si inainte de comiterea faptelor au locuit si lucrat perioade mari de timp pe teritoriul altor state din Uniunea Europeana (Germania si Italia).
In aceste conditii limitarea dreptului de libera circulatie a inculpatilor in afara granitelor Romaniei nu ar face decat sa ii impiedice pe acestia sa revina in tarile in care au posibilitatea de a lucra in mod legal si ar reduce sansele unei reinsertii sociale care sa ii determine pe inculpati sa nu reia comportamentul infractional.
Decizia penala nr. 925/A/26.09.2018 a Curtii de Apel Galati
Prin sentinta penala nr. 265/31.05.2018 a Tribunalului Galati s-a dispus, in baza art. 314 al. 2 C.p. cu aplicarea art. 35 al. 1 C.p. si referire la art. 374 al. 4 C.p.p./art. 396 al. 10 C.p.p. condamnarea fiecaruia dintre inculpatii ... si ... la cate o pedeapsa a inchisorii in cuantum de 1 an si 6 luni pentru savarsirea infractiunii de detinere de instrumente in vederea falsificarii de valori in forma continuata.
In baza art. 365 al. 1 lit. a C.p. cu aplicarea art. 35 al. 1 C.p. si referire la art. 374 al. 4 C.p.p./art. 396 al. 10 C.p.p. a fost condamnat inculpatul ... la pedeapsa de 9 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice in forma continuata.
In baza art. 365 al. 1 lit. a si al. 2 C.p. cu aplicarea art. 35 al. 1 C.p. si referire la art. 374 al. 4/art. 396 al. 10 C.p.p. a fost condamnat inculpatul ... la pedeapsa de 9 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice in forma continuata.
In conformitate cu disp. art. 38 al. 2 C.p./art. 39 al. 1 lit. b C.p. s-a dispus ca inculpatul ... sa execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an si 6 luni inchisoare, sporita cu 3 luni inchisoare, astfel incat inculpatul va executa o pedeapsa rezultanta de 1 an si 9 luni inchisoare.
In conformitate cu disp. art. 38 al. 2 C.p./art. 39 al. 1 lit. b C.p. s-a dispus ca inculpatul ... sa execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an si 6 luni inchisoare, sporita cu 3 luni, astfel incat va executa 1 an si 9 luni inchisoare.
In temeiul disp. art. 72 C.p. s-a dedus din pedepsele inchisorii astfel aplicate inculpatilor perioada executata in stare de retinere si arestare preventiva de la 18.11.2017 la 10.05.2018.
In conformitate cu disp. art. 91 C.p. s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executarii pedepselor astfel aplicate inculpatilor ... si ... pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, calculat conform art. 92 C.p.
In temeiul disp. art. 93 al. 1 C.p. au fost obligati inculpatii mai sus mentionati ca, pe durata termenului de supraveghere, sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere:
- sa se prezinte la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Galati, la datele fixate de acesta;
- sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea acestora;
- sa anunte in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile
- sa comunice schimbarea locului de munca;
- sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor de existenta.
In baza disp. art. 93 al. 2 lit. d C.p. s-a impus inculpatilor ... si ... sa nu paraseasca teritoriul Romaniei fara acordul instantei.
In baza art. 93 al. 3 C.p. pe parcursul termenului de supraveghere s-a dispus ca inculpatii sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii in cadrul Primariei municipiului ... (inculpatul ...), respectiv in cadrul Primariei ... (inculpatul ...) pe o perioada de 60 zile.
In temeiul art. 91 al. 4 C.p. s-a atras atentia inculpatilor asupra dispozitiilor art. 96 C.p.
In baza disp. art. 399 al. 1 C.p.p. s-a dispus mentinerea masurii preventive a controlului judiciar adoptata in privinta inculpatilor ... si ...
In conformitate cu disp. art. 112 al. 1 lit. b C.p. s-a dispus confiscarea echipamentelor hardware si software destinate clonarii cardurilor, ridicate de la inculpatul ... si depuse la Camera de Corpuri Delicte a I.P.J. ... cu dovada seria ... nr. ... drept bunuri utilizate la savarsirea infractiunilor.
In temeiul disp. art. 112 al. 1 lit. a C.p. s-a dispus confiscarea celor 14 carduri clonate ridicate de la inculpatul ..., carduri inscriptionate „... GIFTCARD 5% ...”, fiecare dintre acestea avand inscriptionat numarul ...
In baza disp. art. 112 al. 1 lit. b C.p. s-a dispus confiscarea echipamentelor hardware si software destinate clonarii cardurilor ridicate de la inculpatul ..., echipamente ce se afla in custodia ..., drept bunuri utilizate la savarsirea infractiunilor si care consista in laptopul cu carcasa de culoare argintie marca Dell cu seria ..., fara cablu de alimentare, cu hard-disk aferent marca FUJITSU model ... cu seria ...
Pentru a pronunta sentinta penala, prima instanta a retinut urmatoarele:
Prin rechizitoriul cu nr. 278/D/P/2017 intocmit de Parchetul de pe langa I.C.C.J.-D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Galati s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv la domiciliu, a inculpatilor:
- ..., cercetat pentru savarsirea, in concurs, a infractiunilor de detinere de instrumente in vederea falsificarii de valori in forma continuata si operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice in forma continuata prevazute de art. 314 al. 2 C.p. cu aplicarea art. 35 al. 1 C.p., respectiv art. 365 al. 1 lit. a C.p. cu aplicarea art. 35 al. 1 C.p., cu referire la art. 38 al. 2 C.p. si
- ..., cercetat pentru savarsirea infractiunilor de detinere de instrumente in vederea falsificarii de valori in forma continuata si operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice in forma continuata, prevazute de art. 314 al. 2 C.p. cu aplicarea art. 35 al. 1 C.p. si art. 365 al. 1 lit. a si al. 2 C.p. cu aplicarea art. 35 al. 1 C.p., ambele cu referire la art. 38 al. 2 C.p.
S-a retinut, in esenta, prin actul de sesizare, ca inculpatul ..., actionand in mod repetat si in baza aceleiasi rezolutii infractionale, in perioada 25.09.2017-15.11.2017 a importat din Marea Britanie in Romania, a detinut si pus la dispozitia inculpatului ... dispozitive hardware concepute si adaptate in scopul accesarii ilegale a ATM-urilor (skimming), echipamente hardware pe care le-a primit, detinut si transmis cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plata electronica, prin inscrierea pe carduri blanc a datelor obtinute ilicit prin skimming, dar si ca a ajutat pe acelasi inculpat in intervalul 3-15.11.2017 la importul altor dispozitive hardware de acelasi gen, detinand totodata pana la data de 18.11.2017 echipamente software destinate scrierii pe cardurile blanc, in acelasi scop de a servi la falsificarea instrumentelor de plata electronice;
In privinta inculpatului ... s-a retinut ca, actionand in mod repetat si in baza aceleiasi hotarari infractionale, in perioada 21.10.2017-18.11.2017, a detinut dispozitive hardware concepute si adaptate in scopul accesarii ilegale a ATM-lor (skimming), din care o parte le-a primit de la inculpatul ..., iar o parte le-a importat in intervalul 13-15.11.2017 din Bulgaria in Romania, echipamente hardware pe care le-a primit si detinut cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plata electronica, prin inscrierea pe carduri blanc a datelor obtinute ilicit prin skimming.
Prezenta cauza penala a fost inregistrata pe rolul Tribunalului Galati la data de 09.03.2018, astfel incat a fost stabilit termenul de camera preliminara in conformitate cu disp. art. 344 C.p.p.
Ulterior, prin incheierea finala de camera preliminara nr. 85/19.04.2018 a Tribunalului Galati pronuntata in camera de consiliu, in conformitate cu disp. art. 346 al. 1 C.p., a fost constatata legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul nr. 278/D/P/2017 al Parchetului de pe langa I.C.C.J.-D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Galati privind pe inculpatii in cauza, legalitatea administrarii probelor precum si a efectuarii actelor de urmarire penala; s-a dispus totodata inceperea judecatii cauzei in privinta inculpatilor ... si ...
Din examinarea actelor si lucrarilor dosarului instanta a retinut situatia faptica potrivit careia:
La data de 27.09.2017, lucratorii de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Galati – Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice s-au sesizat din oficiu despre faptul ca la data de 26.09.2017, inculpatul ..., care la acel moment se afla pe teritoriul Marii Britanii, a expediat un colet continand dispozitive de skimming prin intermediul firmei de transport international persoane si colete ..., colet avand ca destinatar pe concubina sa, neidentificata la acel moment si careia i s-a atribuit indicativul de cod „...”, iar ca date de expeditie - adresa de livrare din municipiul ... si numarul de contact ...
Din informatiile detinute, acest colet urma a fi receptionat de concubina inculpatului ..., iar dispozitivele de skimming urmau a fi utilizate la compromiterea de bancomate in vederea obtinerii de credentiale bancare.
Ulterior s-a reusit identificarea persoanei de sex feminin careia i s-a atribuit indicativul de cod „...” (destinatara coletului) ca fiind martora ...
In aceste conditii, prin ordonanta provizorie nr. 104/AP/2017 din 27.09.2017 a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Galati - ce a fost ulterior confirmata in termenul legal de catre judecatorul de drepturi si libertati prin incheierea din 29.09.2017 in dosar nr. 3824/121/2017 al Tribunalului Galati - s-a dispus autorizarea cu titlu provizoriu, pe o durata de 48 de ore, de la 27.09.2017 ora 10:30, pana la data de 29.09.2017, ora 10:30, a retinerii de catre firma de transport international colete ..., cu sediul in oras ..., str. …. nr. …, jud. ..., a corespondentei expediate de faptuitori – colete ce au inscris drept destinatar „...”, iar ca date de expeditie - adresa de livrare din municipiul ..., precum si predarea in vederea perchezitionarii de catre firma de transport rapid ... a corespondentei si obiectelor mentionate anterior, lucratorilor de politie judiciara desemnati in baza delegarii.
Activitatea a fost efectuata de lucratori din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Galati – Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice.
Procedandu-se la punerea in executare a ordonantei cu titlu provizoriu au fost identificate echipamente hardware destinate compromiterii bancomatelor si obtinerii neautorizate ale datelor cardurilor bancare in vederea clonarii acestora si efectuarii de retrageri neautorizate de numerar prin intermediul cardurilor astfel falsificate – activitati de skimming, din care o parte erau disimulate in piese auto de mari dimensiuni, inclusiv doua baghete din material plastic de culoare gri, inscriptionate ..., de dimensiuni aproximative 35cmx2cm, avand pe revers un ansamblu electronic artizanal de mici dimensiuni conectat la o camera video miniaturala.
De asemenea, tot cu ocazia perchezitionarii coletelor au fost identificate urmatoarele:
- laptop marca Dell Latitude D-830 cu carcasa de culoare gri avand inscriptionata seria ...,
- card micro SD HC1 marca Samsung de capacitate 16 Gb inscriptionat ... Made in Philippine, atasat uneia din cele doua baghete destinate montarii disimulate de camere video utilizate la inregistrarea introducerii codurilor PIN de catre utilizatorii bancomatelor.
In aceste conditii prin ordonanta numarul 106/27.09.2017 din data de 25.09.2017 a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Galati - ce a fost ulterior confirmata in termenul legal de catre judecatorul de drepturi si libertati prin incheierea din 29.09.2017 in dosar nr. 3827/121/2017 al Tribunalului Galati - s-a dispus autorizarea supravegherii tehnice – pe o durata de 48 ore, de la data de 27.09.2017, ora 12:30, pana la data de 29.09.2017, ora 12:30, constand in accesul direct la sistemul informatic si mijloacele de stocare a datelor informatice identificate cu ocazia punerii in executare a ordonantei provizorii nr. 104/AP/20.
Procedandu-se la punerea in executare a ordonantei cu titlu provizoriu au fost identificate pe cardul micro SD un fisier foto tip ,,jpeg” si 5 (cinci) fisiere tip, „avi” ce dovedesc ca doua persoane neidentificate de sex masculin, vorbitoare de limba romana, au verificat functionalitatea camerei video disimulate aferente cardului de memorie, pe laptop marca Dell Latitude D-830 nefiind identificate la acel moment date care sa intereseze cauza.
Ulterior sosirii pe teritoriul Romaniei la data de 27.09.2017 si a revenirii in municipiul ..., inculpatul ... a luat legatura cu martora ... pentru a intra in posesia echipamentelor de skimming pe care i le-a expediat in mod disimulat in coletul receptionat de aceasta la data de 27.09.2017.
Pe de alta parte, la data de 11.10.2017, inculpatul ... a luat legatura telefonic cu societatea de curierat ... cu punct de lucru in municipiul ... str... numarul …, judetul ... si a solicitat expedierea a doua colete continand doua bare de protectie (spoilere) auto catre un destinatar din municipiul ... Din informatiile obtinute a reiesit faptul ca cele doua colete au fost ridicate in vederea livrarii de catre un lucrator al ... de la adresa fara forme legale a inculpatului ... din mun. ..., str. ..., bl. ..., ap. ...
Prin ordonanta provizorie nr. 108/AP/2017 din 11.10.2017 a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Galati - ce a fost ulterior confirmata in termenul legal de catre judecatorul de drepturi si libertati prin incheierea de sedinta din 13.10.2017, in dosar 3997/121/2017 al Tribunalului Galati - s-a dispus autorizarea cu titlu provizoriu, pe o durata de 48 de ore, de la 11.10.2017 ora 14:00, pana la data de 13.10.2017, ora 14:00, a retinerii de catre firma de transport colete ..., CUI ..., cu sediul in mun. …, str. ... nr. .., jud. ... si punct de lucru in mun. ..., str. …., nr. …, jud. ..., a corespondentei (colete) expediate de catre numitul ...., CNP … unui destinatar din mun. ., jud. ..., precum si predarea in vederea perchezitionarii de catre societatea ... a corespondentei si obiectelor mentionate anterior, lucratorilor de politie judiciara desemnati in baza delegarii.
Activitatea a fost efectuata de lucratori din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Galati – Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice.
Procedandu-se la punerea in executare a ordonantei cu titlu provizoriu au fost identificate doua bare de protectie auto fata si spate, tip spoiler, infasurate in folie de protectie din material plastic transparent, cu protectie suplimentara din burete, carton si polistiren, prezentand aceleasi caracteristici cu barele auto identificate in coletul expediat de catre inculpatul numitul ... la data de 26.09.2017 din Marea Britanie prin societatea de transport ... care a facut obiectul ordonantei provizorii nr. 104/AP/2017 din data de 27.09.2017 de autorizare a retinerii si predarii corespondentei si obiectelor.
In interiorul barei fata, respectiv in cele doua zone de curbura, sub protectiile din polistiren, au fost identificate doua bucati de forma paralelipipedica (de dimensiuni aproximative 17cmx5cm) din polistiren de culoare alba infasurat pe laturi cu banda adeziva de culoare alba, in unele zone banda adeziva fiind detasata. Cele doua bucati din polistiren prezinta aceleasi caracteristici cu cele depistate la data de 27.09.2017 in coletul expediat din Marea Britanie de catre numitul ... in care au fost identificate dispozitivele electronice si dispozitivele asemanatoare fantelor de introducere a cardurilor in terminalele ATM, descrise cu ocazia punerii in executare a ordonantei provizorii nr. 104/AP/2017 din data de 27.09.2017.
De asemenea, pe lungimea spoilerului fata, in zona de deasupra grilei de aerisire, au fost identificate bucati sectionate de polistiren suprapus, pe ale caror lungimi se observa urme de lipire cu banda dublu adeziva. S-a observat faptul ca bucatile sectionate de polistiren suprapus corespund din punctul de vedere al caracteristicilor cu cele care au fost expediate de catre inculpatul ... la data de 26.09.2017 din Marea Britanie, intr-una dintre acestea fiind identificata, la momentul punerii in executare a ordonantei provizorii nr. 104/AP/2017, bagheta din material plastic de culoare gri, inscriptionate ..., de dimensiuni aproximative 35cm x 2cm, avand pe revers un ansamblu electronic artizanal de mici dimensiuni conectat la o camera video miniaturala.
Aceste aspecte dovedesc ca dispozitivele de skimming identificate la data de 27.09.2017 au fost recuperate de catre inculpatul ... ulterior acestei date, au ramas in posesia acestuia, aspect care de altfel a fost recunoscut in cele din urma de catre inculpat, dupa cum se va arata ulterior pe parcursul prezentului rechizitoriu.
Din datele si informatiile obtinute ulterior prin exploatarea operativa a continutului convorbirilor telefonice ale numitului ..., interceptate si inregistrate in urma autorizarii judecatorului a reiesit ca, ulterior datei de 08.11.2017, acesta intentiona sa se deplaseze pe teritoriul ..., in orasul ..., impreuna cu utilizatorul postului telefonic ... - persoana neidentificata initial si caruia i s-a atribuit indicativul de cod AN 1, identificat ulterior drept inculpatul ..., in scopul prelucrarii dispozitivelor de skimming ori a obtinerii de alte astfel de dispozitive pe care sa le utilizeze ulterior la terminale ATM din strainatate.
S-a procedat astfel la efectuarea de supravegheri operative, ocazie cu care, la data de 13.11.2017, in jurul orei 15:00, la iesirea din comuna ..., judetul ..., ruland catre municipiul ..., organele de politie judiciara au depistat autoturismul marca Volkswagen Passat Break de culoare gri cu numarul de inmatriculare ... condus de catre o persoana neidentificata, scaunul pasagerului dreapta fiind ocupat de catre inculpatul ...
Procedand la urmarirea autoturismului, s-a stabilit ca la ora 15:10 acesta a parcat in parcarea aferenta blocului .... de pe strada …, iar la orele 15:15, la autoturism si-a facut aparitia inculpatul ... avand asupra sa o geanta de voiaj de culoare albastra.
Dupa ce i-a salutat pe cei doi care sosisera cu autoturismul, acesta a ocupat scaunul soferului si s-au deplasat impreuna catre Gara CFR ... unde au condus persoana neidentificata care sofase initial autoturismul.
In paralel, s-a procesat la interceptarea si inregistrarea convorbirilor si comunicatiilor telefonice, initial cele ale martorei ... , ulterior si cele ale inculpatului ... si in final si cele ale inculpatului ...
Din continutul convorbirilor telefonice purtate de inculpatii ... si ..., asa cum au fost expuse mai sus, rezulta ca cei doi s-au deplasat pe teritoriul Bulgariei in perioada 13-15.11.2017, de unde au procurat alte dispozitive de skimming, ce au fost in final gasite si ridicate din locuinta inculpatului ... ori gasite asupra persoanei acestuia.
Mai mult, s-a stabilit ca aceste dispozitive erau destinate compromiterii ATM-urilor din statul sud american Peru, inculpatul ... procurand in acest sens bilet de avion pe relatia Madrid – Lima (capitala statului Peru).
Conform celor convenite telefonic cu inculpatul ..., si acesta urma sa se deplaseze ulterior in Peru pentru a participa alaturi de inculpatul ... la activitatea infractionala de compromitere a bancomatelor.
In dimineata zilei de 18.11.2017, inculpatul ... a fost depistat pe Aeroportul International Iasi in timp ce se imbarca pe o cursa aeriana Tarom, iar asupra acestuia, precum si in bagajul de cala fiind identificate disimulate, inclusiv in interiorul unei orgi electronice de jucarie, echipamente de skimming (tablite destinate montarii la fantele de introducere a cardurilor, camere video miniaturale destinate capturarii codurilor PIN etc. precum si alte ansambluri electronice destinate compromiterii ATM-urilor).
In acest sens, asupra inculpatului ... au fost identificate urmatoarele bunuri de interes pentru cauza:
- in lacasul pentru baterie al telefonului mobil marca Motorola de culoare neagra prevazut cu clapeta, depistat asupra numitului ..., au fost identificate trei placute metalice in forma dreptunghiulara, prezentand decupaturi in zona de mijloc si pe laturi, model deep-insert skimmer, doua dintre ele avand aplicate si componente electronice. Aceste dispozitive se utilizeaza pentru introducerea in fanta instrumentului de plata electronica a terminalului ATM si au ca rezultat copierea in mod fraudulos a datelor inscrise pe banda magnetica a cardului; ulterior, aceste date copiate sunt rescrise pe suporti prevazuti cu banda magnetica ce sunt utilizati in vederea efectuarii de retrageri frauduloase de numerar;
- intr-o caserola din plastic cu capac de culoare galbena au fost identificate mai multe obiecte de forma dreptunghiulara din plastic si metal ce prezinta decupaje care faciliteaza montarea si demontarea de dispozitive de skimming tip deep-insert in interiorul fantei de introducere a cardurilor in terminale ATM in vederea copierii neautorizate a datelor cardurilor introduse. In aceeasi caserola au mai fost identificate doua surubelnite cu manere de culoare albastra, un marker permanent de culoare neagra precum si doua benzi adezive, una tip scotch si una de culoare alba, obiecte care faciliteaza montarea prin lipire a dispozitivelor de skimming si disimularea acestora pe terminalele ATM ce urmeaza a fi compromise.
De asemenea, cu ocazia efectuarii aceluiasi control al bagajelor, a fost identificata o orga electronica de jucarie in forma dreptunghiulara, care prezenta urme de zgarieturi pe carcasa din plastic, in zona de infiletare a suruburilor, fapt ce denota ca aceasta fusese anterior demontata. Dupa ce s-a procedat la demontarea instrumentului muzical tip orga, in interiorul acesteia au fost identificate disimulate urmatoarele bunuri:
- pe latura opusa difuzorului, aplicat cu banda adeziva de culoare neagra pe interiorul carcasei spate a orgii au fost identificate invelite in servetele din hartie doua placute metalice in forma dreptunghiulara, prezentand decupaturi in zona de mijloc si pe laturi, model deep-insert skimmer, avand aplicate si componente electronice pe una dintre fete;
- in interiorul instrumentului muzical, in zona mediana din spatele clapetelor orgii, au fost identificate, ambalate in servetele din hartie, lipite cu banda adeziva de culoare neagra, mai multe ansambluri electronice constand in trei circuite electronice de culoare rosie prevazute la unul din capete cu mufa de alimentare tip pin si la celalalt capat cu port pentru mufa USB. Alaturi de acestea, in acelasi ambalaj au mai fost identificate trei ansambluri electronice prevazuta la unul din capete cu port USB, iar la celalalt capat conectat cu mufa cu pini si cablu conector.
- in interiorul instrumentului muzical tip orga, pe laturile acesteia, de-o parte si de alta a clapelor au fost identificate, ambalate in folie alimentara transparenta si lipite cu banda adeziva de culoare neagra, doua baghete de dimensiune aproximativa 35cm x 2cm de culoare gri, cu inscriptia NCR, ce prezinta, fiecare, in partea de jos un orificiu de mici dimensiuni, iar pe avers avand atasat un ansamblu artizanal format din circuit electronic cu port USB, card de memorie SD, si acumulator, precum si camera video miniaturala montata in dreptul orificiului (dispozitive destinate achizitiei si stocarii codurilor PIN).
Cu ocazia efectuarii controlului bagajelor inculpatului ... a fost, de asemenea, depistat asupra sa un ambalaj din carton cu inscriptia AQUAFRESH in interiorul caruia a fost identificat un ansamblu electronic prevazut cu slot de introducere a unui dispozitiv de stocare informatii (microsd) la unul din capete, iar la celalalt capat avand conectata o camera video miniaturala; ansamblul electronic era prevazut cu doua fire de conectare (rosu si negru), fiind confectionat artizanal si dispus pe reversul unui suport dreptunghiular reflectorizant, prevazut cu doua suruburi de prindere tip inbus, in mijlocul unuia dintre capurile acestor suruburi observandu-se iesire camerei video miniaturale. Acest tip de dispozitiv este utilizat pentru achizitia codurilor PIN in momentul tastarii acestora de catre utilizatorii terminalelor ATM compromise.
Din analiza comparativa efectuata cu acea ocazie s-a observat faptul ca baghetele de dimensiune aproximativa 35cm x 2cm de culoare gri, cu inscriptia NCR gasite asupra numitului ... cu ocazia depistarii acestuia in punctul de trecere a frontierei aferent Aeroportului International Iasi, prezinta elemente de identitate cu baghetele identificate cu ocazia punerii in executare a dispozitiilor ordonantei provizorii cu numarul 104/AP/2017 in ceea ce priveste dimensiunile acestora, capetele baghetelor, modul de prindere a benzii adezive, modurile de construire si de dispunere a componentelor, modul de aplicare a scrisului (pe un singur rand) pe circuitul electronic precum si inscrisul de pe circuitul electronic, inclusiv modul de dispunere a petelor si zgarieturilor.
Cu ocazia efectuarii perchezitiei domiciliare in data de 18.11.2017, la adresa din mun. ..., str. ... nr. ..., jud. ... - locuinta fara forme legale a inculpatului ..., au fost identificate si ridicate urmatoarele bunuri de interes pentru cauza:
- un numar de 14 carduri, inscriptionate „... GIFTCARD 5% ...”, fiecare dintre acestea avand urmatorul numar: ...;
- un numar de 7 dispozitive din plastic, confectionate artizanal, care imita fanta unui bancomat, prin care se poate introduce in acesta un card bancar, pe fiecare dintre acestea fiind montate dispozitive electronice miniaturale;
- 2 dispozitive artizanale de mici dimensiuni pe care sunt montate dispozitive electronice, printre care si o mufa de conectare mini USB;
- un dispozitiv artizanal cu interfata de conectare micro USB si 4 pini;
- un cablu de date micro USB marca „NOKIA”;
- un dispozitiv artizanal, avand pe o parte leduri, iar pe cealalta parte circuite electronice, din care se observa un slot micro USB si un acumulator.
Procedandu-se la verificarea benzilor magnetice a celor 14 (paisprezece) carduri inscriptionate „... GIFTCARD 5% ...” cu dispozitivul specializat de citire MSR 120D, s-a constatat ca acestea sunt falsificate, fiind inscriptionate cu datele unor instrumente de plata electronica (carduri bancare credit/debit) emise de institutii precum ING Direct (France), CityBank N.A.- United States, Ulster Bank - Ireland, Bank of America, Westpac Banking Corporation Japan, Bank Hapoalim Israel.
Revenind la depistarea inculpatului ... si perchezitiile domiciliare efectuate in data de 18.11.2017 la locuintele celor doi inculpati, precum si la cea a martorei ..., pe langa bunurile si dispozitivele mentionate mai sus au fost ridicate mai multe sisteme informatice (inclusiv terminale telefonice mobile tip smartphone), precum si mijloace de stocare a datelor informatice, ce au fost supuse ulterior unor perchezitii informatice.
Daca in urma efectuarii perchezitiei informatice asupra sistemelor si mijloacelor de stocare ridicate de la martora, nu aceeasi este situatia in cazul celor doi inculpati.
Astfel, in cazul celor ridicate de la inculpatul ..., pe unul dintre acestea - hard-disk-ul marca FUJITSU model ... cu seria ... din laptopul cu carcasa de culoare argintie marca Dell cu seria ... (laptop despre care reamintim ca a fost identificat in coletul expediat de inculpat martorei ...) au fost identificate urmatoarele date informatice de interes pentru cauza:
- 9 (noua) fisiere componente ale aplicatiei informatice MSR206 cu ajutorul careia se pot citi/scrie datele aflate pe banda magnetica a cardurilor bancare (aspecte ce caracterizeaza continutul constitutiv al unui act material distinct din cuprinsul infractiunii de detinere de instrumente in vederea falsificarii de valori, prevazute de art. 314 al. 2 Cod penal, in forma detinerii de echipamente software);
- Doua fisiere executabile avand extensia ,,EXE” dintre care unul are rolul de a identifica sistemul de operare si de a instala driverele necesare functionarii unui dispozitiv, iar cel de-al doilea fisier executabil face legatura cu un dispozitiv in vederea citirii datelor inscrise;
- Un fisier de tip document avand extensia ,,TXT” ce cuprinde bin-uri (BIN – bank identification number, primele sase cifre din numarul de card ce reprezinta codul bancii emitente a cardului bancar).
Trebuie precizat ca inculpatul ... a sustinut in mod constant, dupa cum vom arata pe larg in sectiunea dedicata din rechizitoriu, cu privire la laptopul respectiv, ca i-ar fi fost predat in Marea Britanie impreuna cu camerele video disimulate, pe peronul unei gari de o persoana necunoscuta trimisa de inculpatul ...
Dupa ce a expediat laptopul impreuna cu camerele video ascunse in piesele de caroserie auto in coletul destinat martorei si le-a recuperat pe toate de la aceasta, inculpatul ... sustine ca inculpatul ... pur si simplu „a uitat” sa ia laptopul impreuna cu camerele video disimulate, el chiar contactandu-l apoi telefonic pentru a-i atrage atentia asupra acestui lucru.
Aceasta aparare nu se coroboreaza insa cu niciun alt mijloc de proba administrat in cauza.
Astfel, dupa cum s-a aratat ulterior pe larg, inculpatul ... a sustinut ca nu are nicio legatura cu laptopul respectiv, iar in urma verificarii continutului fisierelor audio ale tuturor convorbirilor telefonice purtate intre inculpati, interceptate in cauza, nu a fost identificata nicio convorbire telefonica de genul celei invocate de inculpatul ..., avand ca subiect laptopul respectiv.
Pe de alta parte, s-a reamintit ca laptopul respectiv a fost supus unei proceduri de acces in sistem informatic la momentul verificarii coletului in data de 29.09.2017, in baza ordonantelor provizorii emise de procuror, nefiind identificate date de interes.
Mai mult, fiind intrebat cu privire la provenienta respectivului laptop, la momentul identificarii si ridicarii acestuia in locuinta sa in urma efectuarii perchezitiei domiciliare, inculpatul ... a sustinut ca ii apartine si l-a achizitionat din Irlanda.
Ca urmare a efectuarii perchezitiei informatice asupra sistemelor informatice, respectiv asupra mijloacelor de stocare a datelor informatice ridicate de la inculpatul ... au fost identificate urmatoarele date de interes pentru cauza:
a) Pe memory-stick-ul marca Toshiba de culoare albastra cu capacitatea de 16 Gb au fost identificate:
- 313 (trei sute treisprezece) fisiere de tip document avand extensia ,,TXT” ce reprezinta liste cu insiruiri de caractere numerice asemanatoare cu cele inscrise pe banda magnetica a cardurilor bancare;
b) Pe laptopul marca Lenovo model Ideapad Yoga 11S cu seria ... au fost relevate urmatoarele:
- 20 (douazeci) de fisiere de tip arhiva avand extensia ,,RAR”, ce contin la randul lor mai multe fisiere cu denumiri sugestive asemanatoare cu cele identificate pe memory-stick-ul marca Toshiba. Nu a putut fi analizat continutul fisierelor intrucat arhivele erau protejate cu parola de acces.
- 6 (sase) fisiere avand extensia ,,PGP” ceea ce denota faptul ca acestea erau criptate cu ajutorul aplicatiei informatice PGP, denumirea fisierelor fiind de asemenea sugestiva;
- 16 (saisprezece) fisiere de tip link avand extensia ,,LNK” create de sistemul de operare ca urmare a accesarii fisierelor cu denumirea respectiva;
- Un fisier executabil avand extensia ,,EXE” ce reprezinta interfata unui program de citire a datelor de pe un dispozitiv;
c) Pe laptopul marca HP cu carcasa de culoare albastra si cu seria 584037-001 au fost identificate:
- Un folder denumit ,,Skype” ce contine un numar de 5851 (cinci mii optsute cinzeci si unu) foldere si fisiere ale aplicatiei informatice cu acelasi nume. Aplicatia contine mesaje purtate prin internet. Acestea au fost transpuse intr-o forma inteligibila cu ajutorul aplicatiei Skype Log View.
- 3 (trei) fisiere executabile avand extensia ,,EXE” unul cu denumirea ,, CDM 2.04.06” si doua cu denumirea ,,Terminal6Raboti (2)” ce reprezinta programe de instalare a driverelor, conectare si descarcare a datelor de pe diferite dispozitive;
d) Pe memory-stick-ul marca Philips de culoare alba cu capacitatea 32 Gb au fost evidentiate:
- 26 (douazeci si sase) fisiere de tip arhiva avand extensia ,,RAR”, ce contin la randul lor mai multe fisiere cu denumiri sugestive (ex. Puerto, p. Rico etc). Continutul fisierelor nu a putut fi analizat intrucat acestea erau protejate prin parola. Unele dintre fisierele continute de arhive se regasesc si in forma inteligibila tip document cu extensia ,,TXT” si contin liste cu insiruiri de caractere numerice asemanatoare cu cele inscrise pe banda magnetica a cardurilor bancare;
- 150 (o suta cinzeci) de fisiere tip document avand extensia ,,TXT” ce reprezinta liste cu insiruiri de caractere numerice asemanatoare cu cele inscrise pe banda magnetica a cardurilor bancare;
e) Pe cardul de memorie marca Kingston cu seria P332257 de capacitate 4 Gb au fost identificate:
- 31 (treizeci si unu) fisiere de tip imagine avand extensia ,,JPG” ce reprezinta fotografii in detaliu realizate asupra unui bancomat.
Cu privire la toate aceste date informatice, inculpatul ... a sustinut ca ar fi primit respectivele sisteme informatice si medii de stocare pe care au fost gasite, impreuna cu dispozitivele de skimming, de la cetateanul moldovean si cel bulgar cu care s-a intalnit in orasul ... cu prilejul deplasarii in ... pe care a efectuat-o impreuna cu inculpatul ... in perioada 13-15.11.2017.
Situatia faptica mai sus descrisa a fost dovedita in cauza cu urmatoarele mijloace probatorii: procesele verbale de punere in executare si cele de redare rezumativa ale masurilor provizorii de supraveghere tehnica ale retinerii corespondentei si ale accesului direct in sisteme informatice si mijloace de stocare a datelor informatice; procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice ale inculpatilor; procesul verbal de supraveghere operativa a intalnirii dintre inculpatii ... si ...; procesul verbal de depistare a inculpatului ... pe Aeroportul International Iasi; procesul verbal de perchezitie domiciliara la locuinta fara forme legale a inculpatului ...; raportul preliminar si cel final de constatare tehnico-stiintifica asupra dispozitivelor hardware ridicate de la inculpatul ..., procesul verbal de perchezitie informatica, declaratiile martorei ..., procesul verbal de perchezitie domiciliara la locuinta, fara forme legale, a inculpatului ...; precum si declaratiile proprii ale celor doi inculpati privind recunoasterea activitatii infractionale.
Audiati in cursul cercetarii judecatoresti, inculpatii ... si ... si-au asumat situatia faptica retinuta prin actul de sesizare, implicit probatoriile administrate in prima faza a procesului penal pe care nu le-au contestat, intelegand sa se prevaleze de procedura simplificata de solutionare a cauzei.
In consecinta, s-a apreciat ca inculpatii ... si ... se fac vinovati de savarsirea infractiunilor deduse judecatii, infractiuni savarsite in forma continuata si in concurs, prevazute de disp. art. 314 al. 2 C.p. cu aplicarea art. 35 al. 1 C.p., respectiv art. 365 al. 1 lit. a (si al. 2 in privinta inculpatului ...) cu aplicarea art. 35 al. 1 C.p., precum si a art. 38 al. 2 C.p.
La individualizarea, conform art. 74 C.p., a sanctiunilor ce au fost aplicate in cauza, au fost avute in vedere in mod deosebit, natura si gradul de pericol social al infractiunilor in discutie, dar si imprejurarile legate de faptele comise si de periculozitatea faptuitorilor; astfel, infractiunile retinute in sarcina inculpatilor lezeaza relatii sociale referitoare la increderea publica in autenticitatea monedelor sau a altor valori precum si a operatiunilor care se efectueaza cu acestea; pe de alta parte, inculpatii in cauza se afla la primul impact cu legea penala si, desi activitatea infractionala a acestora a presupus forma continuata, au afisat un comportament procesual sincer, ceea ce, in opinia instantei, diminueaza periculozitatea infractorului;
In consecinta, le-au fost aplicate inculpatilor, pentru fiecare infractiune retinuta, cate o pedeapsa a inchisorii intr-un cuantum care sa reflecte periculozitatea fiecarei fapte, cuantum redus cu 1/3 ca urmare a retinerii dispozitiilor legale procedurale ale art. 396 al. 10/art. 374 al. 4 C.p.p.
Faptele penale mai sus descrise, fiind comise in concurs, si-au gasit eficienta si dispozitiile legale ale art. 38 al. 2 C.p./art. 39 al. 1 lit. b C.p., inculpatii urmand a executa pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an si 6 luni inchisoare, sporita cu o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite (3 luni inchisoare);
Raportat la modalitatea de executare a pedepselor astfel aplicate instanta a constatat, raportat la natura activitatii infractionale si la elementele care circumstantiaza persoana inculpatilor, ca sanctiunile stabilite in sarcina acestora isi pot gasi eficienta si fara executarea efectiva; in consecinta, s-a dispus, in conformitate cu disp. art. 91 C.p., suspendarea sub supraveghere a executarii pedepselor inchisorii aplicate inculpatilor ... si ... pe durata unui termen de supraveghere calculat conform disp. art. 92 C.p.
Au fost obligati cei doi inculpati ca pe durata termenelor de supraveghere stabilite sa respecte masurile de supraveghere prevazute de art. 93 al. 1 C.p.
In temeiul disp. art. 93 al. 3 C.p. pe parcursul termenului de supraveghere cei doi inculpati au fost obligati sa presteze munca neremunerata in folosul comunitatii in cadrul primariilor de la localitatea de domiciliu, iar in conformitate cu art. 91 al. 4 C.p. le li s-a atras atentia asupra dispozitiilor art. 96 C.p., asupra posibilitatii revocarii suspendarii executarii pedepselor (in ipoteza in care, pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea credinta, inculpatii nu respecta masurile de supraveghere sau nu executa obligatiile impuse de lege).
Totodata, in baza disp. art. 93 al. 2 lit. d C.p. le-a fost impusa celor doi inculpati si obligatia de a nu parasi teritoriul Romaniei avandu-se in vedere eficientizarea pedepselor aplicate.
De mentionat ca inculpatii ... si ... au fost retinuti in prezenta cauza pentru 24 h la data de 18.11.2017, la data de 19.11.2017 in privinta acestora fiind adoptata masura preventiva a arestului, masura ce a fost ulterior prelungita pe parcursul urmaririi penale pana la data de 9.02.2017 cand prin incheierea de sedinta pronuntata de Tribunalul Galati (dosar 453/121/2018) s-a dispus inlocuirea starii de arest preventiv cu masura preventiva a arestului la domiciliu, masura care a fost, de asemenea, inlocuita cu masura controlului judiciar la 10.05.2018; astfel incat, in conformitate cu disp. art. 399 al. 1 C.p.p. s-a dispus prin prezenta hotarare mentinerea masurii preventive a controlului judiciar cu privire la inculpatii ... si ..., iar in temeiul disp. art. 72 C.p. s-a dedus din pedeapsa rezultanta a inchisorii aplicata acestora perioada executata in stare de retinere si arest preventiv/arest la domiciliu in intervalul 18.11.2017-10.05.2018.
In conformitate cu disp. art. 112 al. 1 lit. b C.p. s-a dispus confiscarea echipamentelor hardware si software destinate clonarii cardurilor, ridicate de la inculpatul ... si depuse la Camera de Corpuri Delicte a I.P.J. Galati cu dovada seria ... nr. ... drept bunuri utilizate la savarsirea infractiunilor.
In temeiul disp. art. 112 al. 1 lit. a C.p. s-a dispus confiscarea celor 14 carduri clonate ridicate de la inculpatul ..., carduri inscriptionate „... GIFTCARD 5% ...”, fiecare dintre acestea avand inscriptionat numarul ...
In baza disp. art. 112 al. 1 lit. b C.p. s-a dispus confiscarea echipamentelor hardware si software destinate clonarii cardurilor ridicate de la inculpatul ..., echipamente ce se afla in custodia BCCO Galati, drept bunuri utilizate la savarsirea infractiunilor si care consista in laptopul cu carcasa de culoare argintie marca Dell cu seria ..., fara cablu de alimentare, cu hard-disk aferent marca FUJITSU model MHW2080BH cu seria ...
In termen legal impotriva acestei sentinte au declarat apel inculpatii ... si ... solicitand reducerea termenului de supraveghere stabilit de prima instanta si inlaturarea obligatiei de a nu parasi teritoriul Romaniei, fara acordul instantei, instituita de instanta de fond in baza art. 93 alin. 2 lit. d) Cod penal.
Apelurile declarate de inculpatii ... si ... sunt fondate si urmeaza a fi admise.
Examinand sentinta supusa controlului judiciar prin prisma motivelor invocate, dar si din oficiu sub toate aspectele de fapt si de drept, conform art. 417 alin. 2 Cod procedura penala, Curtea constata ca situatia de fapt si vinovatia inculpatilor ... si ... au fost in mod corect retinute de instanta de fond, pe baza probelor administrate in cauza in faza de urmarire penala avand in vedere ca inculpatii s-au prevalat de procedura recunoasterii invinuirii, conform art. 375 Cod procedura penala.
In ceea ce priveste motivele de apel invocate, Curtea apreciaza, sub un prim aspect, ca nu se justifica reducerea termenului de supraveghere stabilit de prima instanta ca urmare a suspendarii sub supraveghere a executarii pedepselor de 1 an si 9 luni inchisoare aplicate fiecaruia dintre inculpatii apelanti.
Potrivit dispozitiilor art. 92 alin. 1 Cod penal durata termenului de supraveghere este cuprinsa intre 2 si 4 ani, fara a putea fi insa mai mica decat durata pedepsei aplicate.
Coroborand aceste dispozitii legale cu cele ale art. 91 alin. 1 lit. a) Cod penal, conform carora se poate dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere atunci cand pedeapsa aplicata este de cel mult 3 ani inchisoare, tinand seama de faptul ca pedeapsa de 1 an si 9 luni este situata aproximativ la jumatatea pedepsei maxime pentru care se poate dispune aceasta modalitate de executare a pedepsei, Curtea apreciaza ca termenul de supraveghere de 3 ani dispus in cauza, ce este la randul sau situat la mijlocul duratei prevazute de lege pentru un astfel de termen, a fost in mod corect individualizat de instanta de fond.
Pe de alta parte, avand in vedere gravitatea specifica a infractiunilor comise, ce rezulta din modalitatea de concepere si savarsire, precum si persoana inculpatilor, Curtea apreciaza ca nu exista motive de reducere a termenului de supraveghere, durata acestuia constituind in acelasi timp o garantie privind supravegherea eficienta a conduitei inculpatilor, astfel ca pe viitor acestia sa nu mai comita alte fapte prevazute de legea penala.
In ceea ce priveste cel de-al doilea motiv de apel invocat de inculpati, referitor la instituirea fata de acestia a obligatiei de a nu parasi teritoriul Romaniei, Curtea retine ca, potrivit dispozitiilor art. 93 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere instanta trebuie sa impuna condamnatului una sau multe dintre urmatoarele obligatii:
a) sa urmeze un curs de pregatire scolara ori de calificare profesionala;
b) sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de catre serviciul de probatiune sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate;
c) sa se supuna masurilor de control, tratament sau ingrijire medicala;
d) sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, fara acordul instantei.
Dintre obligatiile mai sus aratate, instanta de fond a impus inculpatilor apelanti obligatia prevazuta de art. 93 alin. 1 lit. d) Cod penal, considerand ca aceasta este necesara pentru eficientizarea pedepselor aplicate.
Deosebit de prima instanta, Curtea apreciaza ca obligarea inculpatilor de a nu parasi teritoriul Romaniei nu este o masura eficienta in cauza, tinand seama ca ambii inculpati au facut dovada ca lucreaza in strainatate, in conditiile in care si inainte de comiterea faptelor au locuit si lucrat perioade mari de timp pe teritoriul altor state din Uniunea Europeana (Germania si Italia).
In aceste conditii, limitarea dreptului de libera circulatie a inculpatilor in afara granitelor Romaniei nu ar face decat sa ii impiedice pe acestia sa revina in tarile in care au posibilitatea de a lucra in mod legal si ar reduce sansele unei reinsertii sociale care sa ii determine pe inculpati sa nu reia comportamentul infractional.
Dimpotriva, Curtea apreciaza ca mai eficienta in cazul inculpatilor ar fi instituirea obligatiei de a frecventa un program de reintegrare sociala derulat de catre serviciul de probatiune sau organizat in colaborare cu institutii din comunitate, care sa ii ajute pe inculpati sa constientizeze beneficiile unei conduite in acord cu legea si regulile de convietuire sociala.
Fata de cele mai sus aratate, Curtea considera ca apelurile declarate de inculpatii ... si ... sunt fondate, urmand a fi admise, cu consecinta desfiintarii in parte a sentintei penale supuse controlului judiciar, pentru ca in rejudecare sa se dispuna inlocuirea obligatiei impuse de instanta de fond, conform art. 93 alin. 2 Cod penal, privind interdictia parasirii Romaniei fara acordul instantei de judecata, cu obligatia frecventarii unui program de reintegrare sociala derulat de serviciul de probatiune sau organizat in colaborare cu institutii din comunitate.
Celelalte dispozitii ale sentintei penale apelate vor fi mentinute.