In procedura validarii popririi debitorul poprit poate invoca orice imprejurare ulterioara obtinerii titlului
28 martie 2020Individualizarea pedepsei Conducere vehicul fara permis de conducere
28 martie 2020
Incetare plasament Cauze
Cuprins pe materii
:
Drept civil. Minori si familie. Masuri speciale de protectie a minorilor. Incetare plasament.
Legislatie relevanta
:
art. 263, 487 si 488 Cod civil, art. 5 alin. 2, art. 50, 59, 70 si 72 din Legea nr. 272/2004.
Rezumat
:
In speta, minorul … in varsta de 3 ani beneficiaza de masura plasamentului in regim de urgenta la numita …, care se declara bunica paterna a minorului. Din actele de stare civila rezulta ca minorul este fiul paratei … si al lui …, iar paternitatea acestuia din urma este tagaduita si face obiectul dosarului nr. … aflat pe rolul Judecatoriei B.
Decizia civila nr. 105 din 7 august 2019 a Curtii de Apel Galati
Familia de plasament a minorului se declara rude firesti ale acestuia, insa aceasta realitate faptica nu este insotita si de o realitate juridica, pentru actiunea de tagada a paternitatii nu este finalizata.
Totodata, din atitudinea procesuala a paratei … rezulta ca nu este certa imprejurarea ca aceasta se va putea ocupa de minor si dupa incetarea formei de protectie prin plasament.
Legea nr. 272/2004 consacra un capitol intreg, al III-lea, protectiei speciale a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea parintilor. Legea prevede pentru astfel de ipoteze, instituirea unui plan individualizat de protectie (art. 54) al carui obiectiv prioritar il reprezinta reintegrarea copilului in familia sa si numai daca aceasta nu e posibila sau nu raspunde interesului superior al copilului, se va lua fata de acesta una dintre masurile de protectie speciala consacrate in lege: plasamentul, plasamentul in regim de urgenta si supravegherea specializata.
Din analiza art. 89 din Legea nr. 272/2004, rezulta ca aplicarea criteriului copilului neglijat de familie, in stabilirea necesitatii instituirii plasamentului, ca masura de protectie a minorului, nu este conditionata de stabilirea existentei si de natura pozitiei subiective a persoanei responsabile cu cresterea si educarea copilului in cauza, care a neglijat indeplinirea obligatiilor legale fata de acesta.
Pentru a fi in prezenta neglijentei minorului este necesara verificarea urmatoarelor elemente: starea de pasivitate a ocrotitorului legal al copilului fata de obligatiile legale in privinta cresterii, educarii, supravegherii sau intretinerii acestuia, constand in actul propriu-zis de neglijare; urmarea daunatoare pentru viata, dezvoltarea, integritatea sau, dupa caz, sanatatea copilului in cauza; legatura de cauzalitate dintre faptul omisiunii care constituie neglijenta si urmarea daunatoare subsecventa descrisa.
In speta de fata este evidenta starea de pasivitatea si chiar neglijenta din partea mamei biologice, dar relativa stabilitate oferita de masura plasamentului la numita … contrabalanseaza neglijenta materna.
Este adevarat ca obligatia de crestere educare ingrijire si supraveghere incumba cu prioritate parintilor, conform art. 487 si 488 C.civ., insa in lipsa unei astfel de asumari constiente si responsabile a rolului si indatoririlor parintesti, orice minor trebuie sa beneficieze de alte forme de ocrotire si masuri de protectie.
Plasamentul in regim de urgenta, ca orice masura de protectie speciala, urmareste scopul prevazut de art. 50 din Legea nr. 272/2004, acela de a asigura ingrijirea si dezvoltarea copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea parintilor sai sau a celui care, in vederea protejarii intereselor sale, nu poate fi lasat in grija acestora.
In raport de scopul mentionat, este cert ca incetarea masurii de plasament in regim de urgenta este conditionata de incetarea situatiei de dificultate care a justificat adoptarea ei.
Obtinerea actelor de stare civila pentru minor si inscrierea in sistemul medical nu pot fi asimilate unei cauze de incetare a masurii plasamentului in regim de urgenta, atata timp cat copilul este in continuare lipsit de supravegherea si ingrijirea parinteasca, mama nepastrand legatura cu minorul si nemanifestand interes in cresterea si educarea acestuia.
Totodata, in lipsa stabilirii legaturii juridice de rudenie dintre minor si familia de plasament nu se poate considera ca acesta beneficiaza de ingrijire parinteasca paterna sau de ocrotirea familiei extinse in sensul Legii nr. 272/2004.
Prin urmare, in situatia in care minorul se afla in continuare in situatie de risc (cu parinti a caror neglijenta in privinta minorului este demonstrata) si in lipsa unor informatii concrete cu privire la modul in care va fi protejat in continuare copilul care a beneficiat de o masura de protectie in regim de urgenta, avandu-se in vedere si prevederile art. 72 din Legea nr. 272/2004 rezulta ca nu se poate dispune incetarea masurii de protectie speciala.