Anulare decizie de imputare. Exonerarea de la plata indemnizatiei de somaj necuvenit, precum si a dobânzilor si a penalitatilor.
17 martie 2020Suspendarea sub supraveghere a pedepsei. Caracterul obligatoriu al dispozitiilor art.92 alin.3 cod penal. Aplicarea pedepselor complementara si accesorie.
17 martie 2020
Inadmisibilitatea apelului declarat impotriva incheierii pronuntate in temeiul disp. art. 341 alin.6 lit.) Cod procedura penala de judecatorul de camera preliminara
Index tematic: Drept procesual penal
Legislatie relevanta :
art.421 pct.1 lit. a) teza ultima Cod procedura penala
Rezumatul problemei de drept:
In baza art.421 pct.1 lit. a) teza ultima Cod procedura penala, Curtea a respins ca inadmisibil apelul declarat de petent impotriva incheierii pronuntata de judecatorul de camera preliminara, retinându-se ca apelul declarat in cauza este inadmisibil, intrucât calea de atac a fost promovata impotriva unei hotarâri penale definitive.
Identificare:
Curtea de Apel Ploiesti – Sectia Penala si pentru cauze cu minori si de familie
Decizia penala nr. 1229 din 07 noiembrie 2017
Prin decizia penala nr. 1229 din data de 07 noiembrie 2017 Curtea de Apel Ploiesti, in baza art.421 pct.1 lit. a) teza ultima Cod procedura penala, a respins ca inadmisibil apelul declarat de petentul S.G. impotriva incheierii din data de 22 septembrie 2017 pronuntata de judecatorul de camera preliminara din cadrul Judecatoriei Pucioasa.
S-a retinut ca apelul declarat in cauza este inadmisibil, intrucât calea de atac a fost promovata impotriva unei hotarâri penale definitive.
Astfel, asa cum rezulta din actele si lucrarile cauzei, petentul S.G. a formulat plângere impotriva ordonantei nr. 1497/P/2014 din data de 28 februarie 2017 a Parchetului de pe lânga Judecatoria P. a, solutionata prin incheierea din data de 22 septembrie 2017 pronuntata de judecatorul de camera preliminara de la Judecatoria P..
In conformitate cu dispozitiile cuprinse in art. 341 alin.8 Cod proc. penala „incheierea prin care s-a pronuntat una dintre solutiile prevazute la alin.6, alin.7 pct.1, pct.2 lit.a), b) si d) si alin.7 este definitiva.”
S-a constatat ca incheierea din data de 22 septembrie 2017 pronuntata de judecatorul de camera preliminara de la Judecatoria P. in temeiul disp. art. 341 alin.6 lit.a) Cod proc. penala, este definitiva, astfel cum rezulta din dispozitiile cuprinse in art. 341 alin.8 Cod proc. penala, legiuitorul neprevazând vreo cale de atac impotriva unei astfel de incheieri, controlul jurisdictional al solutiei de clasare fiind limitat la plângerea intemeiata pe dispozitiile cuprinse in art. 340 Cod proc. penala.
Asa fiind, s-a constatat ca apelul declarat de petent este inadmisibil atâta timp cât printre hotarârile supuse apelului aratate expres si limitativ in art. 408 Cod proc. penala nu figureaza cea pronuntata in conformitate cu art.341 alin.8 rap. la art. 341 alin.6 lit.a) Cod proc. penala, drept urmare, fiind o cale de atac exercitata in afara cadrului legal reprezinta o incalcare a principiului legalitatii si, din acest motiv, apare ca o solutie inadmisibila in ordinea de drept.
S-a retinut ca potrivit principiului constitutional al exercitarii cailor de atac numai in conditiile legii, Codul de procedura penala a reglementat hotarârile susceptibile a fi supuse controlului judecatoresc, caile de atac si titularii acestora precum si cazurile de desfiintare, nefiind permisa exercitarea lor nelimitata, respectiv cât timp partile ar fi nemultumite de solutia definitiva data cauzei penale.
In consecinta, recunoasterea unei cai de atac in alte conditii decât cele prevazute de legea procesual penala constituie o incalcare a principiului legalitatii acestora si din acest motiv, apare ca o solutie inadmisibila in ordinea de drept.
Referitor la criticile de netemeinicie invocate de catre apelant s-a constata ca acesta nu pot fi examinate intrucât calea de atac a fost solutionata pe cale de exceptie, fiind inadmisibila, solutie incompatibila cu analiza pe fond a acesteia.
Autorul sintezei,
Judecator Cristina Radu