Furt calificat Tainuire, Deosebiri si criterii de retinere
28 martie 2020Hotararii emisa Comisia pentru Protectia Copilului si a certificatului de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap
28 martie 2020
Gradatia de merit, Calculul indemnizatiei pentru concediu de odihna
Legislatie relevanta
: art.150 Codul muncii, art. 2 anexa 5 din Legea nr. 63/2011
Rezumat
:
La calculul indemnizatiei pentru concediu de odihna se are in vedere si gradatia de merit.
Decizia civila nr. 557/23.09.2015 a Curtii de Apel Galati
Prin sentinta civila nr. 526/2015 Tribunalul Galati a respins actiunea de litigiu de munca privind pe reclamantii B.L. s.a. prin reprezentant legal BB, in contradictoriu cu parata CC, ca nefondata.
Prin cererea formulata si inregistrata pe rolul Tribunalului Galati – Sectia I civila, reclamantii B.L. prin reprezentant BB, in contradictoriu cu parata CC, au solicitat obligarea paratului la calcularea indemnizatiei de concediu pentru perioada iulie, august 2011, 2012, 2013 cu luarea in considerare a gradatiei de merit, precum si plata diferentei dintre indemnizatia de concediu astfel stabilita si indemnizatia de concediu efectiv incasata, suma actualizata in functie de rata inflatiei la data platii efective, precum si dobanda legala aferenta acestor drepturi salariale.
Motivandu-si in fapt actiunea, reclamantii au aratat ca, in invatamantul preuniversitar, personalului didactic de predare i se acorda gradatie de merit in urma unui concurs, iar gradatia de merit are caracterul unui spor permanent, care trebuie avut in vedere la calculul indemnizatiei de concediu.
Au mai precizat reclamantii ca in conformitate cu Ordinele emise de M.E.N. privind aprobarea Metodologiei si a criteriilor privind acordarea gradatiei de merit in invatamantul preuniversitar, respectivul spor se atribuie pentru o perioada efectiva de 5 ani.
In drept, au fost invocate dispozitiile Legii nr. 62/2011, Legea 1/2011, Ordinul MECTS nr. 5559/2011.
In sustinerea cererii formulate, reclamantii au depus la dosar inscrisuri.
Paratul nu a formulat intampinare si nu a depus probe in aparare.
In temeiul disp. art. 258 C.pr.civ. instanta a incuviintat proba cu inscrisuri.
Analizand actele si lucrarile cauzei, instanta de fond a retinut urmatoarele:
Potrivit adeverintelor emise de catre parata, reclamantii sunt angajati ai unitatii de invatamant si au beneficiat de gradatie de merit acordata prin concurs.
Conform disp. art. 150 alin. 1 si 2 din Codul muncii pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca. Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
In conformitate cu art. 10 alin. 3 din Ordinul nr. 5559 din 7 octombrie 201 pentru aprobarea Normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din invatamant in calculul indemnizatiei concediului de odihna acordat cadrelor didactice se iau in considerare si drepturile salariale care se acorda cu caracter permanent.
In ceea ce priveste natura juridica a gradatiei de merit, instanta a retinut ca aceasta nu face parte din categoria drepturilor salariale cu caracter permanent mentionate anterior, avand in vedere ca potrivit art. 264 din Legea nr. 1/2011, art. 1 din Ordinul MECI 6054/2009, art. 1 din Ordinul MECTS 5486/2009 si art. 1 din Ordinul MECTS 6211/2012 gradatia de merit se acorda pe o perioada determinata de 5 ani.
Fata de aspectele mentionate instanta a retinut ca la calculul indemnizatiei aferente concediului de odihna acordat cadrelor didactice reclamante nu se poate lua in considerare gradatia de merit.
In consecinta instanta a respins ca nefondata actiunea.
Impotriva acestei sentinte au declarat apel reclamantii B.L. s.a. prin reprezentant B.B. criticand solutia instantei de fond ca netemeinica si nelegala.
Gradatia de merita se acorda personalului didactic ca un spor permanent al salariului de baza pentru o perioada de 4 ani. In aceste conditii el trebuie avut in vedere la calculul indemnizatiei pentru concediu de odihna, conform art.10 din Ordinul MECTS nr. 5559/2011 privind aprobarea normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihna a personalului didactic din invatamant.
Apelantii au invocat Legea nr. 1/2011, art. 264 care reglementeaza acordarea gradatiei de merit si care, totodata, mentioneaza ca metodologia si criteriile de acordare vor fi elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Pentru anul 2010-2011 Ministerul Educatiei a elaborat criteriile si metodologia de acordare a gradatiei de merit, pentru anul 2011-2012 s-a emis Ordinul nr. 5486/2011, iar pentru 2013 Ordinul 6211/2012.
Din succesiunea acestor acte normative, considera apelantii, rezulta ca sporul este permanent si trebuie avut in vedere la calculul indemnizatiei pentru concediu de odihna.
Examinand sentinta apelata prin prisma celor invocate prin cererea de apel, Curtea retine urmatoarele:
In cauza se solicita obligarea paratei la calculul indemnizatiei de concediu de odihna pentru anii 2011, 2012, 2013 cu luarea in considerare a gradatiei de merit, precum si plata diferentelor rezultate ca urmare a calculului corect al acestei indemnizatii.
Potrivit art.150 Codul Muncii „1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.”
Potrivit art. 264 din Legea nr. 1/2011 „(1) Personalul didactic din invatamantul preuniversitar beneficiaza de gradatie de merit, acordata prin concurs. Aceasta gradatie se acorda pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului scolar si reprezinta 25% din salariul de baza. Gradatia de merit se atribuie pe o perioada de 5 ani. (2) Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului elaboreaza metodologia si criteriile de acordare a gradatiei de merit, cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative la nivel de ramura de invatamant.”
Potrivit art. 2 Anexa 5 din Legea nr. 63/2011 gradatia de merit face parte din salariul de baza, legea mentionand expres componentele salariului de baza. Astfel, „(1) Salariul brut al personalului didactic este compus din salariul de baza, la care se adauga sporurile, indemnizatiile, precum si alte drepturi salariale prevazute de lege.
(2) Salariul de baza este format din:
A. salariul de incadrare al functiei didactice prevazut in anexele nr. 1 si 2 la lege, in care este inclus sporul de stabilitate numai pentru transele de vechime in invatamant de peste 10 ani, precum si sporul de suprasolicitare neuropsihica existent la toate transele de vechime in invatamant;
B. indemnizatia de conducere, astfel cum este reglementata in anexa nr. 4 la lege;
C. indemnizatia pentru invatamant special;
D. gradatia de merit, astfel cum este reglementata prin art. 92, 264 si 311 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011;
E. indemnizatia pentru personalul didactic care indeplineste activitatea de diriginte, pentru invatatori, educatoare, institutori si profesor pentru invatamantul prescolar si primar.”
Vazand ca gradatia de merit face parte din salariul de baza, rezulta ca in baza art. 150 Codul Muncii ea trebuie avuta in vedere la calculul indemnizatiei pentru concediu de odihna.
Fata de aceste considerente, conform art. 480 Cod procedura civila urmeaza a admite apelul declarat de reclamantii B.L. s.a. prin reprezentant legal B.B., impotriva sentintei civile pronuntata de Tribunalul Galati.