Inregistrarea in tabel a tuturor creantelor la valoarea acestora in lei Art. 69
17 martie 2020Cererea debitorului
17 martie 2020
F0031 Cerere pentru anularea transferurilor patrimoniale frauduloase către
terţi şi restituirea bunurilor înstrăinate
F0031 Cerere pentru anularea transferurilor patrimoniale frauduloase către
terţi şi restituirea bunurilor înstrăinate
Restituirea bunurilor instr
a
inate de debitor sau restituirea valorii acestora Art. 83
- Tertul dobanditor In cadrul unui transfer patrimonial, anulat conform art. 80, va trebui sa restituie averii debitorului bunul transferat sau, daca bunul nu mai exista, valoarea acestuia de la data transferului efectuat de catre debitor.
- Tertul dobanditor, care a restituit averii debitorului bunul sau valoarea bunului ce-i fusese transferat de catre debitor, va avea impotriva averii o creanta de aceeaSi valoare, cu conditia ca tertul sa fi acceptat transferul cu buna-credinta Si fara intentia de a-i impiedica, intarzia ori inSela pe creditorii debitorului. In caz contrar, tertul dobanditor pierde creanta sau bunul rezultat din repunerea in situatia anterioara, in favoarea averii debitorului. Reaua-credinta a tertului dobanditor trebuie dovedita.
- Tertul dobanditor cu titlu gratuit de buna-credinta va restitui bunurile in starea in care se gasesc, iar, in lipsa acestora, va restitui diferenta de valoare cu care s-a imbogatit. In caz de rea-credinta, tertul va restitui, in toate cazurile, intreaga valoare, precum Si fructele percepute.
Art. 84
- Administratorul judiciar, lichidatorul sau comitetul creditorilor va putea introduce actiune pentru a recupera de la subdobanditor bunul ori valoarea bunului transferat de catre debitor numai daca subdobanditorul nu a platit valoarea corespunzatoare a bunului Si cunoStea sau trebuia sa cunoasca faptul ca transferul initial este susceptibil de a fi anulat.
- In cazul in care subdobanditorul este sot, ruda sau afin pana la gradul al patrulea inclusiv al debitorului, se prezuma relativ ca acesta a cunoscut imprejurarea prevazuta la alin. (1).
Art. 85
- Cererea pentru anularea unui transfer cu caracter patrimonial se va nota, din oficiu, in registrele de publicitate aferente.
- O persoana obtinand un titlu sau dobandind o garantie ori un alt drept real asupra bunului respectiv, dupa efectuarea unei astfel de notari, va avea titlul sau dreptul sau conditionat de dreptul de a fi recuperat bunul.
Comentarii la art. 83
Efectele actiunii difera in raport de situatia concreta. Daca s-a transferat un bun care exista, restituirea se va efectua in natura. In locul bunului care nu mai exista, se va restitui valoarea bunului la data transferului efectuat de debitor.
Tertul dobanditor cu titlu gratuit, de buna-credinta, va restitui bunurile in starea in care se gasesc. In lipsa bunurilor, va plati suma reprezentand valoarea cu care s-a imbogatit. Dobanditorul cu titlu gratuit de rea-credinta va restitui intreaga valoare primita Si contravaloarea fructelor percepute.
In principiu, tertul dobanditor devine creditor al averii Si al debitorului, alaturi de ceilalti creditori, Si creanta lui nu este considerata tardiva, chiar daca ar fi intarziere fata de termenul consacrat declararii creantelor. Admisibilitatea creantei este insa conditionata de buna sa credinta. Nu va obtine aceasta satisfactie tertul dobanditor la care se refera art. 80 alin. (1) lit. c).
Comentarii la art. 84
Bunul sau valoarea pot fi recuperate Si de la tertul subdobanditor, cu doua conditii cumulative:
a. o conditie obiectiva, aceea ca tertul subdobanditor sa nu fi platit valoarea
corespunzatoare a bunului (ci eventual, o valoare derizorie);
b. o conditie subiectiva: tertul subdobanditor sa fi Stiut sau sa fi fost obligat sa Stie, in momentul dobandirii, ca transferul dintre debitor Si primul dobanditor este susceptibil de a fi anulat pe calea actiunilor reglementate de art. 80 Si 81; alin. (2) al art. 84 instituie prezumtia de cunoaStere a acestei situatii daca subdobanditorul este in relatia prevazuta la acest alineat.
Comentarii la art. 85
Administratorul judiciar va notifica registrul relevant (biroul de carte funciara, arhiva electronica, CNVM etc.) cu privire la initierea actiunii de anulare a transferului patrimonial, pentru ca acesta sa efectueze notarea.