Suprapunerea titlurilor de proprietate cu privire la acelasi imobil. Preferabilitatea unuia dintre cele doua titluri se analizeaza pe calea actiunii in revendicare, iar nu in cadrul actiunii in anularea incheierii de carte funciara
18 martie 2020Competenta materiala de solutionare in fond a cererilor avand ca obiect obligarea autoritatii nationale pentru restituirea proprietatilor la plata de despagubiri.
18 martie 2020
Executarea hotararilor penale. Contestatia la executare. Cauza de micsorare a pedepsei. Deducerea din pedeapsa a unei perioade de timp in care au fost executate acte specifice infractiunii de constituire/aderare la un grup infractional organizat. Inaplicabilitate.
Cod procedura penala, art. 598
Solicitarea condamnatului contestator de a se micsora, pe calea contestatiei la executare, pedeapsa in a carei executare se afla, cu intervalul de timp in care au avut loc acte specifice ce intra in continutul constitutiv al infractiunii de constituire/aderare la un grup infractional organizat, infractiune pentru care s-a dispus condamnarea sa definitiva, nu-si gaseste corespondent in dispozitiile legale care reglementeaza in mod strict cazurile in care opereaza computarea, deducerea ori scaderea din pedeapsa a unei perioade executate prin privare de libertate, aceste operatiuni avand temei legal numai in privinta masurilor preventive dispuse fata de persoana respectiva, independent de perioada savarsirii infractiunii pentru care a fost pronuntata condamnarea.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia Penala si pentru cauze cu minori si de familie,
Decizia penala nr. 83 din 9 iunie 2015.
Prin sentinta penala nr. 315 din data de 20 martie 2015, pronuntata de Tribunalul Dambovita a fost respinsa ca nefondata contestatia la executare formulata de catre condamnatul R.A.S. si a fost obligat condamnatul la plata sumei de 160 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta de fond a retinut ca,
prin sentinta penala nr.240/5.07.2012, pronuntata de catre Tribunalul Dambovita in dosarul nr.631/120/2012, definitiva prin decizia penala nr.290/29.01.2013 a ICCJ, s-a stabilit ca detinutul R.A.S. sa execute pedeapsa de 5 ani inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II a si b Cod penal, pe o perioada de 3 ani.
Prin contestatia la executare, condamnatul a solicitat deducerea perioadei executate incepand cu luna august 2011 cand a luat fiinta grupul infractional organizat si pana la 13.10.2011, cat timp s-a sustinut ca si-a desfasurat activitatea acest grup infractional, avand in vedere imprejurarea ca una din infractiunile pentru care s-a dispus condamnarea sa este si cea de constituire/aderare la un grup infractional organizat, sustinand ca este gresita deducerea din pedeapsa rezultanta numai a perioadei de la 25.11.2011 la 29.01.2013.
Prima instanta a retinut ca nu poate fi primita sustinerea condamnatului, ca ar fi trebuit dedusa si perioada de la care s-a constituit grupul infractional organizat, respectiv inca de cand acesta era incarcerat in executarea unei alte pedepse, motivarea sentintei penale de condamnare relevand ca a avut un rol in cadrul grupului infractional doar dupa liberarea sa din penitenciar, iar de la acel moment si pana la momentul retinerii si apoi al arestarii preventive, perioada scursa nu poate fi dedusa din pedeapsa aplicata, el aflandu-se in libertate.
Impotriva acestei sentinte a declarat contestatie, in termenul legal, condamnatul R.A.S., solicitand admiterea contestatiei, desfiintarea sentintei atacate si deducerea perioadei executate incepand cu luna august 2011, cand a luat fiinta grupul infractional organizat, si pana la data de 13.10.2011, nu numai a perioadei de la 25.11.2011 la 29.01.2013.
Contestatia nu este fondata.
In materia contestatiei la executare, nu exista dispozitii tranzitorii, in cazul succesiunii in timp a legilor penale si procesual penale, iar institutia contestatiei la executarea unei pedepse aplicata prin hotarare judecatoreasca definitiva face actualmente obiectul de reglementare al disp. art. 598 cod procedura penala, in conformitate cu care ,,contestatia impotriva executarii hotararii penale se poate face in urmatoarele cazuri: a) cand s-a pus in executare o hotarare care nu era definitiva; b) cand executarea este indreptata impotriva altei persoane decat cea prevazuta in hotararea de condamnare; c) cand se iveste vreo nelamurire cu privire la hotararea care se executa sau vreo impiedicare la executare; d) cand se invoca amnistia, prescriptia, gratierea sau orice alta cauza de stingere ori de micsorare a pedepsei.
In concret, contestatorul-condamnat a invocat disp. art.598 alin.1 lit.d C.pr.penala, care se refera la interventia amnistiei, prescriptiei, gratierii sau a oricarei cauze de stingere ori de micsorare a pedepsei, cu referire precisa la teza finala a acestui text de lege privitor la o cauza de micsorare a pedepsei.
Potrivit sustinerilor contestatorului, aceasta cauza de micsorare a pedepsei ar consta in deducerea din pedeapsa a unei perioade suplimentare, de la momentul la care a luat fiinta grupul infractional organizat ce a constituit temeiul antrenarii raspunderii sale penale, sustinandu-se ca se impune deducerea perioadei executate in intervalul august 2011 – 13 octombrie 2011, interval de timp aflat sub incidenta dispozitiilor penale si procesual penale anterioare modificarilor survenite prin intrarea in vigoare, la data de 1 februarie 2014, a unor noi dispozitii in materie penala.
Independent de acest aspect, curtea retine insa ca si in reglementarea anterioara contestatia la executare, ca procedeu jurisdictional de rezolvare a incidentelor ivite in cursul executarii, continea aceleasi cazuri ori motive pentru care legea conferea posibilitatea exercitarii sale, sub acest aspect, constatandu-se ca nu au intervenit modificari substantiale.
Insa, contrar sustinerilor contestatorului condamnat, perioada august 2011 – 13 octombrie 2011 in care a avut loc constituirea grupului infractional organizat, nu poate reprezenta un temei pentru micsorarea duratei pedepsei, in cursul executarii, pe calea contestatiei la executare, intrucat in hotararea judecatoreasca definitiva de condamnare s-a dispus, cu putere de lucru judecat, deducerea din durata pedepsei rezultante, a perioadei retinerii si arestarii preventive incepand cu data de 25 noiembrie 2011.
Cu alte cuvinte, asa cum s-a retinut si la primul grad de jurisdictie, nu poate opera o micsorare a duratei pedepsei cata vreme deducerea perioadei de executat are loc numai potrivit art.88 cod penal din 1969 (in vigoare la momentul ramanerii definitive a hotararii de condamnare), actualmente art.72 cod penal, care reglementeaza computarea retinerii si a arestarii preventive stabilind ca timpul retinerii si al arestarii preventive se scade din durata pedepsei inchisorii pronuntate.
Asa fiind, se constata ca scaderea din pedeapsa are loc numai in ceea ce priveste perioada retinerii si arestarii preventive dispuse pe parcursul procesului penal, fara a exista un temei legal specific infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat, temei de drept derogatoriu de la dreptul comun, care sa fundamenteze, in cazul acestei infractiuni, deducerea separata din pedeapsa a perioadei in care autorul a actionat in vederea constituirii sau a aderarii sale la grupul infractional organizat.
Pe cale de consecinta, solicitarea condamnatului contestator de a se micsora, pe calea contestatiei la executare, pedeapsa in a carei executare se afla, cu intervalul de timp mentionat mai sus, in care au avut loc acte specifice ce intra in continutul constitutiv al infractiunii de constituire/aderare la un grup infractional organizat, infractiune pentru care s-a dispus condamnarea sa definitiva, nu-si gaseste corespondent in dispozitiile legale care reglementeaza in mod strict cazurile in care opereaza computarea, deducerea ori scaderea din pedeapsa a unei perioade executate prin privare de libertate, aceste operatiuni avand temei legal numai in privinta masurilor preventive dispuse fata de persoana respectiva, independent de perioada savarsirii infractiunii pentru care a fost pronuntata condamnarea.
(Judecator Cristina Georgescu)