Creante fiscale. Conditii pentru operarea compensarii
26 martie 2020Decizie de atragere a raspunderii solidare in temeiul art. art. 25 si 29 din OG 92/2003, PFA raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune
26 martie 2020
Decesul inculpatului dupa solutionarea definitiva a actiunii penale, Rezolvarea actiunii civile disjunse
Cuprins pe materii:
Drept procesual penal. Partea generala
Indice alfabetic:
Drept procesual penal. Rezolvarea actiunii civile in procesul penal.
Temei de drept
: art. 25 alin 5 Cod procedura penala
Daca titularul raspunderii penale (inculpatul apelant, in speta) a decedat, rezolvarea actiunii civile (respectiv analiza acesteia), nu mai poate fi realizata de instanta penala, astfel incat, avand in vedere dispozitiile art. 25 alin. 5 Cod procedura penala, se impune a fi lasata nesolutionata actiunea civila.
Chiar daca, anterior, fata de inculpat nu s-a dispus printr-o sentinta penala o solutie de incetare a procesului penal si intrucat decesul acestuia a intervenit ulterior, respectiv in cursul caii de atac a apelului formulat de inculpat impotriva sentintei penale prin care s-a solutionat doar actiunea civila disjunsa de latura penala - incidente in cauza, ca efecte juridice, sunt dispozitiile art. 25 alin. 5 Cod procedura penala.
Decizia penala nr. 295/13.04.2016
Prin Sentinta penala nr. 104 din 22.09.2015 pronuntata de Judecatoria Harlau, s-au dispus urmatoarele:
„In baza art. 397 alin. 1 C.proc.pen. raportat la art. 1349 si 1357-1358 C.civ. cu referire la art. 19 alin. 1 si 25 alin. 1 C.proc.pen., admite in parte actiunea civila a partii civile si obliga pe inculpat, la plata catre aceasta a sumei de 10.000 (zece mii) lei, reprezentand daune morale.”
Pentru a se dispune astfel, Judecatoria Harlau a avut in vedere urmatoarele:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau a fost trimis in judecata in stare de libertate inculpatul pentru savarsirea infractiunii de act sexual cu un minor, prevazuta de art. 220 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal si art. 5 alin. 1 Cod penal.
In fapt, s-a retinut in rechizitoriu ca in perioada ianuarie-noiembrie 2013, inculpatul a intretinut raporturi sexuale cu persoana vatamata minora cunoscand ca aceasta nu implinise varsta de 15 ani, raporturi sexuale in urma carora a ramas insarcinata.
In timpul judecatii, persoana vatamata, in prezenta reprezentantilor legali si asistata de aparatorul ales, s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 20.000 lei, reprezentand daune morale.
In cursul judecatii, la primul termen cu procedura completa din data de 17.02.2015, anterior inceperii cercetarii judecatoresti, inculpatul personal a aratat ca intelege sa recunoasca in totalitate savarsirea faptei retinute in sarcina lui prin actul de sesizare a instantei si a solicitat, in temeiul dispozitiilor art. 374 C.proc.pen., ca judecarea cauzei sa se faca prin aplicarea procedurii speciale in cazul recunoasterii invinuirii.
Instanta, dupa punerea in discutia contradictorie a cererii formulate, a admis cererea inculpatului si dupa ascultarea acestuia, a procedat, in temeiul dispozitiilor art. 374 C.proc.pen., la administrarea probelor in circumstantiere si a retinut cauza spre solutionare.
In ceea ce priveste latura civila a cauzei, pentru o mai buna administrare a actului de justitie si pentru respectarea dispozitiilor procedurii penale speciale prevazute de dispozitiile art. 374 alin. 4, 375 si 377 C.proc.pen., observand ca solutionarea laturii civile in ceea ce priveste pe partea civila ar fi intarziat nejustificat solutionarea laturii penale, instanta, in baza art. 26 alin. 1 C.proc.pen., coroborat cu art. 377 alin. 2 C.proc.pen., a dispus disjungerea laturii civile in ceea ce priveste pe partea civila de latura penala a cauzei, formandu-se un dosar nou pe rolul Judecatoriei Harlau si care a fost repartizat manual acestui complet de judecata.
Prin sentinta penala nr. 12/30.01.2015 a Judecatoriei Harlau in baza art. 198 alin. 1 din vechiul Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 din vechiul Cod penal, cu referire la art. 74 alin. 1 lit. a si c si art. 76 alin. 1 lit. d din vechiul Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 C.pen., raportat la art. 396 alin. 10 C.proc.pen. s-a dispus condamnarea inculpatului la pedeapsa de 5 (cinci) luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de act sexual cu un minor in forma continuata cu aplicarea art. 81 alin. 1 lit. a, b si c din vechiul Cod penal.
In termen legal, sentinta penala prin care a fost solutionata actiunea civila disjunsa a fost apelata de inculpat.
La termenul de judecata din 09.12.2015 s-a dispus verificarea in D.E.P.A.B.D. si citarea inculpatului pentru a-si exprima pozitia procesuala raportat la apelul declarat prin avocat; partea civila fiind legal citata prin reprezentanti legali si reprezentata de avocat din oficiu.
Ulterior, la termenul de judecata din data de 30.03.2016 s-a retinut din inscrisurile depuse la dosar (certificat de deces, dovada de citare) si sustinerile avocatului din oficiu ca inculpatul apelant a decedat la data de 23.10.2015.
Curtea a evaluat asupra apelului formulat prin prisma motivelor de apel depuse de avocatul din oficiu dar si raportat la dispozitiile art. 417 Cod procedura penala, constatand urmatoarele:
Instanta de fond, prin sentinta penala apelata a dispus obligarea inculpatului la plata catre aceasta a sumei de 10.000 (zece mii) lei, reprezentand daune morale.
Pe baza actelor administrate in cursul judecarii prezentului apel se retine ca inculpatul a decedat la data de 23.10.2015. Se mai observa ca la momentul la care a intervenit decesul inculpatului, hotararea judecatoreasca prin care a fost solutionata latura penala a cauzei - sentinta penala nr. 12/30.01.2015 a Judecatoriei Harlau - era ramasa definitiva, situatie in care solutia de condamnare nu mai poate fi schimbata cu o solutie de incetare a procesului penal. Insa, situatia faptica care justifica o solutie de incetare a procesului penal intemeiata pe dispozitiile art. 16 alin. 1 lit. f) Cod procedura penala, respectiv decesul inculpatului, este indeplinita in speta de fata si poate fundamenta solutia in latura civila a procesului penal, care, la data decesului, nu era definitiva.
Avand in vedere ca titularul raspunderii penale (inculpatul apelant, in speta) a decedat, Curtea retine ca rezolvarea actiunii civile (respectiv analiza acesteia), nu mai poate fi realizata de instanta penala, astfel incat, avand in vedere dispozitiile art. 25 alin. 5 Cod procedura penala, se impune a fi lasata nesolutionata actiunea civila.
Chiar daca anterior, fata de inculpat nu s-a dispus printr-o sentinta penala o solutie de incetare a procesului penal si intrucat decesul acestuia a intervenit ulterior, respectiv in cursul caii de atac a apelului formulat de inculpat impotriva sentintei penale prin care s-a solutionat doar actiunea civila disjunsa de latura penala - incidente in cauza, ca efecte juridice sunt dispozitiile art. 25 alin. 5 Cod procedura penala, avandu-se in vedere si dispozitiile art. 418 Cod procedura penala „neagravarea situatiei in propria cale de atac”.
Astfel, si partea civila poate promova eventual o actiune civila la instanta civila impotriva mostenitorilor inculpatului avand in vedere dispozitiile art. 27 alin. 2 C.proc.pen. care prevad ca „persoana vatamata, care s-a constituit parte civila in procesul penal, poate introduce actiune la instanta civila daca, prin hotarare definitiva, instanta penala a lasat nesolutionata actiunea civila.”
Pe cale de consecinta, sunt intemeiate motivele invocate de avocatul din oficiu al inculpatului apelant (decedat) si, in conformitate cu dispozitiile art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. a din Codul de procedura penala Curtea a admis apelul declarat de inculpat impotriva Sentintei penale nr. 104 din 22.09.2015 pronuntata de Judecatoria Harlau, pe care o va desfiinta integral.