Stabilirea plata efectiva drepturi salariale fonduri publice
26 martie 2020Concediere comunicata prin mijloace electronice de comunicare la distanta, tardivitatea contestarii deciziei, calculul termenului
26 martie 2020
Daune morale, Executarea cu intarziere a unei hotarari judecatoresti
Dreptul la un proces echitabil consacrat de art. 6 din CEDO, implica nu numai ca hotararea judecatoreasca sa fie pronuntata intr-un termen rezonabil, ci si ca ea sa poata face obiectul unei executari efective in avantajul partii castigatoare. Neexecutarea integrala de catre angajator a obligatiei sale stabilite prin titlu timp de 4 ani creeaza creditorului prejudiciu moral.
Temei de drept: art. 253 din Codul muncii si art. 6 alin.1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului
Decizia nr. 543/14 iunie 2016
Prin actiunea inregistrata pe rolul Tribunalului Iasi cu nr. X/99/2014, reclamanta G.M. a chemat in judecata paratii Centrul Regional de Transfuzie Sanguina si Institutul National de Hematologie Transfuzionala ”Prof Dr. C.T. Nicolau” Bucuresti solicitand obligarea paratilor la plata de daune morale pentru nepunerea in executare a dispozitiei instantei 6175/06.04.2001 devenita irevocabila la data de 19.05.2010 prin decizia 1083/19.05.2010.
Prin sentinta civila nr. 952 din 20.04.2015 Tribunalul Iasi respinge exceptia autoritatii de lucru judecat. Respinge actiunea formulata de reclamanta G.M. in contradictoriu cu paratii Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iasi si Institutul National de Hematologie Transfuzionala „ Prof. Dr. C.T. Nicolae”.
Pentru a pronunta aceasta solutie prima instanta retine urmatoarele:
In ceea ce priveste exceptia autoritatii de lucru judecat:
Potrivit disp. art. 431 Noul Cod de procedura civila, nimeni nu poate fi chemat in judecata de doua ori, in aceeasi calitate, in temeiul aceleiasi cauze si pentru acelasi obiect. Prin Sentinta civila nr. 2793/02.07.2014 a Tribunalului Iasi pronuntata in dosarul nr. Q/99/2014, reclamanta G.M., in contradictoriu cu paratul Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iasi, a solicitat reactivarea contractului individual de munca, obiect completat ulterior de reclamanta cu solicitarea obligarii paratului C.R.T.S Iasi la: intocmirea statelor de plata lunare, intocmirea fiselor fiscale cu venitul brut, intocmirea declaratiilor nominale pentru a se putea face dovada indeplinirii stagiului complet de cotizare, intocmirea declaratiilor nominale rectificative. In prezenta cauza, ce face obiectul dosarului mentionat mai sus cu nr. X/99/2014, reclamanta G.M. solicita obligarea paratilor Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iasi si Institutul National de Hematologie Transfuzionala ”Prof Dr. C.T. Nicolau” Bucuresti la plata de daune morale pentru nepunerea in executare a dispozitiei instantei din Sentinta civila nr. 6175/06.04.2001 a Judecatoriei Iasi (dosar nr. Y/2001). Instanta constata ca in cauza de fata nu sunt indeplinite cele 3 atribute pentru a fi admisibila puterea lucrului judecat.
In ceea ce priveste fondul litigiului:
Prin prezenta actiune, reclamanta G.M. solicita obligarea paratilor Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iasi si Institutul National de Hematologie Transfuzionala ”Prof Dr. C.T. Nicolau” Bucuresti la plata de daune morale pentru nepunerea in executare a dispozitiei instantei din Sentinta civila nr.6175/06.04.2001 a Judecatoriei Iasi (dosar nr. Y/2001), irevocabila.
Instanta retine ca cercetarea motivelor de fapt ale cererii reclamantei presupune examinarea unor acte al caror control de validitate si valabilitate nu a fost dedus judecatii. De asemenea, prin derogare de la regula generala instituita in dreptul muncii, dovada prejudiciului moral suferit este in sarcina reclamantului, iar, in speta, acesta nu a dovedit prin intregul material probator administrat in cauza pretentiile sale, prejudiciul moral suferit si legatura de cauzalitate dintre masura dispusa de unitatea parata si impactul negativ asupra reclamantei pentru a i se acorda daunele morale solicitate.
Impotriva acestei solutii a declarat apel reclamanta G.M. considerand-o nelegala si netemeinica.
Motiveaza apelanta ca nu se impunea sa invoce un control al valabilitatii si validitatii actelor depuse la dosar intrucat prin ele insele, actele confirma inexistenta reintegrarii efective asa cum s-a dispus prin sentinta nr.6175/2001, in sensul obtinerii drepturilor care i se cuvin prin lege, de la ramanerea irevocabila a setintei trecand 6 ani. Aceasta intrucat actul reintegrarii efective, care sa ii confere statutul de salariat lipseste. In aceste conditii casa de pensii, casa de sanatate, administratia finantelor publice, casa pentru ocuparea fortei de munca nu confirma indeplinirea obligatiilor legale in sensul platii contributiilor sociale si taxelor aferente calitatii sale de salariat.
Mai motiveaza apelanta ca datorita acestei situatii nu se poate vorbi de indeplinirea stagiului de cotizare corespunzator varstei, prin raportare la dispozitiile art.56 si 40 Codul muncii, art.48 si art. 6 alin.1 din Legea 263/2010. Stagiul de cotizare nu trebuie confundat cu vechimea in munca.
Face trimitere la sentinta civila nr.2793/02.07.2014, pronuntata in dosarul nr.Q/99/2014 si la decizia nr.6/06.01.2015.
Mai motiveaza apelanta ca a dovedit cu documentele de la dosar (ce vor fi suplimentate si in apel) ca este vitregita de pensia pentru limita de varsta , pensie care nu i se poate calcula decat pentru perioada pentru care i s-au platit contributiile si in care a avut calitatea de angajat al unitatii.
Sustine apelanta ca prejudicial moral este concretizat in uzura psihica pe care i-au creat-o cu consecinta unor afectiuni cardiace pe fond nervos.
Solicita admiterea apelului si implicit a actiunii.
Intimatul Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iasi formuleaza intampinare prin care solicita respingerea apelului ca nefondat.
Intimatul sustine, in esenta, ca instanta a retinut in mod justificat faptul ca nu s-a facut dovada unui asemenea prejudiciu moral in conditiile in care si-a indeplinit obligatiile ce ii reveneau ca angajator urmare a sentintei de reintegrare. Apelanta a fost reintegrata iar urmare a incetarii de drept a contractului de munca aceasta a dobandit calitatea de pensionar aflandu- se in plata drepturilor de pensie. I-au fost platite apelantei despagubirile reprezentand drepturile salariale cuvenite astfel cum au fost calculate prin decizia Tribunalului nr 2684/19 dec 2013, aceste drepturi fiind executate in procedura executionala, Dosar de executare 1218/2011 executor judecatoresc. Au fost efectuate demersurile administrative privind depunerea declaratiilor rectificative, a fiselor fiscale s-a asigurat plata impozitelor angajat si angajator si a contributiilor la bugetul asigurarilor sociale. Toate aceste demersuri sunt confirmate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, realizarea acestor obligatii intrand in putere de lucru judecat.
Apelanta a formulat raspuns la intampinare si a depus inscrisuri in probatiune.
Examinand probele cauzei in raport cu motivele de apel invocate, apararile intimatului, sentinta apelata si dispozitiile legale aplicabile, Curtea constata urmatoarele:
Elementul premisa ce a condus la creearea unei stari conflictuale intre apelanta reclamanta G.M. si intimatul parat Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iasi il constituie executarea integrala a sentintei civile nr. 6175/06.04.2001 a Tribunalului Iasi.
Prin aceasta hotarare judecatoreasca fost anulata decizia de concediere nr. 10/19.02.2001 emisa de parat si s-a dispus reintegrarea reclamantei in postul detinut anterior emiterii actului obligand paratul la plata catre reclamanta a unei despagubiri constand in drepturile banesti datorate de la desfacerea contractului de munca si pana la reintegrarea efectiva. Prin decizia civila nr. 2095/27.09.2001 pronuntata de Tribunalul lasi, s-a admis recursul declarat de recurentul-parat Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iasi impotriva sentintei civile nr.6175 pronuntata de Judecatoria lasi in sedinta publica din data de 06.04.2001 pe care a modificat-o in tot, in sensul ca a respins actiunea reclamantei. Impotriva deciziei civile nr.2095/27.09.2001 pronuntata de Tribunalul lasi, G.M. a formulat cerere de revizuire, ce a format obiectul dosarului nr. 8449/99/2009 al Tribunalului lasi. Prin decizia civila nr.1083/19.05.2010 pronuntata de Tribunalul lasi in acest dosar, instanta a admis cererea de revizuire si a modificat in tot decizia a carei revizuire s-a solicitat, in sensul ca s-a respins recursul declarat de intimatul Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iasi impotriva sentintei civile nr. 6175 pronuntata de Judecatoria lasi in sedinta publica din data de 06.04.2010 in dosarul nr. 4672/2001, sentinta ce a fost mentinuta ca temeinica si legala.
Centrul Regional de Transfuzie Sanguina lasi a emis decizia nr.24 la data de 14.12.2010, prin care a dispus reintegrarea reclamantei, pe postul de biolog principal, cu un salariu de incadrare brut de 2299 lei, ca in aceeasi zi, 14.12.2010, prin decizia nr. 25, angajatorul sa dispuna incetarea de drept a contractului individual de munca al reclamantei, in temeiul disp. art. 56, lit. d) Codul muncii.
Aceste doua decizii au fost supuse controlului judecatoresc si mentinute ca legale in dosarul nr.Z/99/2010. Prin sentinta nr. 738/25.03.2011, instanta a admis in parte contestatia, a anulat decizia nr. 25/2010, a obligat intimatul Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iasi la plata de despagubiri potrivit art. 80, alin. 1 Codul muncii, la plata de daune morale si a respins cererea privind anularea deciziei nr. 24/14.12.2010. Impotriva acestei sentinte, Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iasi a declarat recurs, iar prin decizia civila nr. 509/27.05.2011 pronuntata de Curtea de Apel Iasi in dosarul nr. Z/99/2010, s-a admis recursul, s-a respins contestatia impotriva deciziei nr.25/2010 si cererea privind plata daunelor morale, mentinandu-se celelalte dispozitii ale sentintei recurate.
Asupra cuantumului net al despagubirilor datorate de angajator in baza deciziei instantei de punere in situatia anterioara concedierii partile au purtat un nou proces, ce a format dosarul nr. W/245/2011(decizia civila nr.2684/19.12.2913 pronuntata de Tribunalul Iasi) .
Apelanta reclamanta G.M. si intimatul parat Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iasi au dezbatut pe cale judiciara o noua problema determinata de executarea integrala a sentintei civile nr.6175/06.04.2001 a Tribunalului Iasi, ce a avut ca obiect, printre altele, si indeplinirea de catre parat a obligatiilor legale referitoare la intocmirea si depunerea declaratiilor fiscale si declaratiile nominale rectificative cu contributiile de asigurari sociale aferente perioadei 01.04.2001 - 14.12.2010. Dezbaterea a format obiectul dosarului nr.Q/99/2014 si s-a finalizat prin pronuntarea sentintei civile nr.2793/02.07.2014, definitiva prin decizia civila nr.6/06.01.2015 a Curtii de Apel Iasi, prin care a fost admisa aceasta cerere a reclamantei.
Instantele au retinut in solutionarea acestui dosar ca angajatorul a efectuat plata sumei de 164.012 reprezentand drepturi salariale cu OP nr.352/29.05 2012 si cu O.P 304/14.08.2012 suma de 706 lei. De asemenea achita si impozitul pe salarii si contributii cu retinere la sursa aferente drepturilor salariale platite cu O.P.381/29.05.2012 suma de 31.226 lei catre Bugetul Asigurarilor Sociale si Fondurilor Speciale; cu O.P.379/29.05.2012 suma de 64.405 catre Bugetul Asigurarilor Sociale si Fondurilor Speciale; cu O.P.380/29.05.2012 catre Bugetul de Stat suma de 31.063 lei.
Au mai retinut instantele ca angajatorul avea obligatia de a recalcula sumele datorate cu titlu de creante fiscale si de a depune declaratiile la organul fiscal cu respectarea legislatiei fiscale in vigoare la perioada respectiva. Ca, in ceea ce priveste declaratiile nominale rectificative cu contributiile de asigurari sociale aferente perioadei 01.04.2001 - 14.12.2010, desi paratul a facut dovada depunerii acestora potrivit adeverintei 125661/01.11.2011, acestea au vizat exclusiv, la randul lor, doar sumele efectiv platite reclamantei, aceste sume necorespunzand sumelor reale de plata datorate de angajator, asa cum au fost stabilite prin decizia civila nr. 2684/19.12.2013.
Se retine astfel, ca reclamanta a initiat suficiente acte de executare si a depus eforturile necesare pentru a obtine executarea integrala a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus repunerea in situatia anterioara desfacerii contractului de munca.
Daca reintegrarea reclamantei a fost realizata de angajator in termen rezonabil, la circa 7 luni de la revizuirea deciziei tribunalului si mentinerea sentintei de repunere in situatia anterioara concedierii (prin decizia nr.24/decembrie 2010), plata integrala a despagubirilor catre G.M. si a contributiilor catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor aferente acestor despagubiri s-a realizat integral in decembrie 2014, prin OP 744,745,746,747,748/22.12.2014.
Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi retine in Ordonanta de clasare din 27.10.2016 faptul ca ulterior acestor plati, la 30.01.2015 Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iasi depune la AJFP declaratiile rectificative 710 pentru constituirea debitelor virate la data de 22.12.2014. Ca anterior si ulterior datei de 27.06.2014 Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iasi a depus la Casa Teritoriala de Pensii Iasi declaratiile rectificative privind stagiul de cotizare, in conformitate cu sumele stabilite prin expertiza contabila efectuata in dosarul nr.W/245/2011 al Judecatoriei Iasi, conform adresei nr.140234/10.12.2014 Casei Teritoriale de Pensii Iasi.
In contextul factual anterior dezvoltat, Curtea constata ca executarea integrala a hotararii judecatoresti favorabile de catre Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iasi si nu de catre Institutul National de Hematologie Transfuzionala „ Prof. Dr. C.T. Nicolae” (care nu este parte in raportul obligational), realizata dupa 4 ani ca urmare a insistentei pe cale judiciara a reclamantei, este de natura a forma convingerea instantei asupra ruperii echilibrului emotional, de inducere a unei stari de frustrare rezultata din neexecutarea imediata a titlului executoriu si din faptul alocarii unei perioade mari de timp din viata privata pentru solutionarea problemelor judiciare cauzate de inactivitatea angajatorului, ulterior pronuntarii hotararii de restabilirea a situatiei anterioare concedierii, si ca atare de creare a unor daune morale. Se are in vedere la aprecierea ca nerezonabila a perioadei de executare complexitatea procedurilor de executare, comportamentul reclamantei si al paratului, precum si natura si miza litigiului pentru beneficiara titlului executoriu, in acord cu interpretarile date de CEDO in jurisprudenta sa (Hotararea din 15 ianuarie 2009, pronuntata in cauza Kozodoyev impotriva Rusiei, paragraful 10, Hotararea din 27 iunie 2000, pronuntata in cauza Frydlender impotriva Frantei, paragraful 43, sau Hotararea din 15 februarie 2007, pronuntata in cauza Raylyan impotriva Rusiei, paragraful 31).
Se impune, asadar a fi notat, faptul ca, dreptul la un proces echitabil consacrat de art. 6 din CEDO, implica nu numai ca hotararea judecatoreasca sa fie pronuntata intr-un termen rezonabil, ci si ca ea sa poata face obiectul unei executari efective in avantajul partii castigatoare. Intr-adevar, conventia nu instaureaza o protectie pur teoretica a dreptului omului, in speta putand fi vorba despre satisfactia platii sumelor datorate si depunerea declaratiilor catre stat, pentru realizarea concreta a pretentiei inclusiv de ordin pecuniar. Orice titlu executoriu este obligatoriu a fi executabil si executat chiar prin plata voluntara, or ipoteza de fata nu se gaseste in aceasta situatie, platile catre reclamanta si catre bugetul de stat aferente sumelor datorate reclamantei, precum si depunerea declaratiilor catre autoritatile competente conform dispozitiilor legale incidente, avand loc ca urmare a presiunilor reclamantei.
Pe aceeasi linie de gandire, o persoana care a obtinut o hotarare judecatoreasca impotriva statului sau a unei entitati juridice acestuia nu are obligatia de a incepe o procedura de executare silita. In asemenea situatii, autoritatea de stat, entitatea juridica cazuta in obligatii si care are cunostinta de existenta titlului executoriu, trebuia sa depuna toate diligentele si implicit toate masurile necesare inclusiv pentru executarea voluntara (jurisprudenta CEDO in cauza: Nitescu c. Romaniei, Chibulcutean c. Romaniei, Sabau- Popescu c. Romaniei, Dragne si.a. c. Romaniei).
Intimatul nu a prezentat niciun argument, rezonabil, de natura sa justifice intarzierea observata in cauza in executarea integrala a hotararii irevocabile favorabila reclamantei.
Pentru aceste considerente, Curtea constata ca reclamanta a suferit un prejudiciu moral, in special din cauza frustrarii provocate de intarzierea in executarea integrala a hotararii pronuntate in favoarea sa si ca acest prejudiciu este compensat suficient prin obligarea paratului la plata sumei de 2000 lei, in temeiul dispozitiilor art. 253 din Codul muncii si art. 6 alin.1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Prin consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 480 NCPC Curtea admite apelul si schimba in parte sentinta.