Mentiune inexacta din cuprinsul hotararii cu privire la calea de atac. Exercitarea de catre parte a caii de atac potrivit respectivei mentiuni. Inadmisibilitatea caii de atac astfel exercitate.
18 martie 2020Aplicarea legii mai favorabile. Noul Cod penal. Impacarea partilor. Furt Calificat. Inculpat Recidivist
18 martie 2020
Daca prima de fidelitate primita de la o societate reprezinta venituri din salarii si trebuie inclusa in baza de calcul a contributiei de asigurari de somaj si implicit la stabilirea indemnizatiei de somaj.
Codul fiscal, art. 296
4
, art. 296
3
lit. a si b
Art. 296
4
din Codul fiscal: baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii in cazul persoanelor prev. la art. 296
3
lit. a si b reprezinta castigul brut realizat din activitati dependente in tara si strainatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care romania este parte si care include veniturile din salarii in bani si/sau in natura obtinute in baza unui contract individual de munca.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I Civila,
Decizia civila nr. 32 din 26 martie 2014
Curtea, examinand sentinta apelata, prin prisma criticilor formulate, in raport de actele si lucrarile dosarului si dispozitiile legale incidente, retine urmatoarele :
Potrivit art.470 alin. 1 lit. c NCPC, cererea de apel va cuprinde, pe langa alte mentiuni si motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza apelul.
Ori, este de observat ca apelanta solicita instantei de control judiciar
sa se stabileasca daca suma primita cu titlu de prima de fidelitate de la angajatorul Romtelecom SA era exceptata de la retinerea contributiei pentru bugetul asigurarilor de somaj si pe de alta parte sa se recalculeze cuantumul indemnizatiei de somaj retroactiv, in masura repunerii partilor in conditii de echitate, iar in subsidiar, a solicitat, si in situatia in care instanta de control judiciar va achiesa opiniei primei instante (in sensul ca suma bruta de 58,629 lei nu reprezinta prima de fidelitate ci compensatie) cu consecinta ca pentru acesta nu se impunea retinerea contributiei aferente bufetului asigurarilor de somaj, sa i se restituie diferenta pana la suma neta primita, ce i se cuvine, intrucat nu are nicio culpa in atribuirea sumei si nu poate fi sanctionata pentru diferentele de interpretare a legii intre persoanele juridice mai sus amintite.
In aceasta situatie, Curtea constata ca in realitate apelanta nu invoca motivele de fapt si de drept pentru care este nemultumita de hotararea instantei de fond ,astfel ca cererea acesteia nu poate fi considerata o critica a sentintei civile.
Este de observat ca apelanta a solicitat recalcularea indemnizatiei de somaj ce i se cuvine, pe motiv ca prima de fidelitate primita de la SC Romtelecom SA reprezinta venituri din salarii si trebuie inclusa in baza de calcul a contributiei de asigurari de somaj si implicit la stabilirea indemnizatiei de somaj.
Insa, potrivit 296
16
din Codul fiscal, la Capitolul ,,Exceptii specifice” se precizeaza urmatoarele : Se excepteaza de la plata contributiilor sociale urmatoarele venituri:
c5- compensatiile acordate, in conditiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de munca, persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca ori de serviciu sau care, potrivit legii, sunt trecute in rezerva ori in retragere;
De asemenea, potrivit pct. 23 din art. 296
16
din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari pentru somaj si veniturile reprezentand plati compensatorii suportate de angajator, potrivit contractului colectiv sau individual de munca.
Ca atare, avand in vedere dispozitiile legale sus-mentionate, la stabilirea cuantumului indemnizatiei de somaj nu sunt luate in calcul sumele reprezentand primele de fidelitate.
Potrivit art. 296
3
din Codul fiscal, contribuabilii sistemelor de asigurari sociale sunt persoanele fizice rezidente care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.
Astfel, in art. 296
4
din acelasi cod, se prevede ca baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii in cazul persoanelor prev.la art. 296
3
lit. a si b reprezinta castigul brut realizat din activitati dependente in tara si strainatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte si care include veniturile din salarii in bani si/sau in natura obtinute in baza unui contract individual de munca.
Avand in vedere faptul ca art. 296
4
din Codul fiscal prevede ca baza de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii in cazul persoanelor fizice o reprezinta veniturile din salarii obtinute in baza unui contract individual de munca, in mod corect nu s-a retinut ca prima de fidelitate ar trebui inclusa in baza de calcul la stabilirea indemnizatiei de asigurari pentru somaj.
Si in art. 55 din Codul fiscal se definesc veniturile din salariu :fiind toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
In art. 55 din Codul fiscal nu se prevede ca primele de fidelitate s-ar include in baza de calcul, cu atat mai mult cu cat la alin. 4 se prevede: Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 1.500.000 lei
Desi apelanta invoca disp. art. 14 alin. 1 din Anexa aprobata prin HG nr. 174/2002, Curtea retine ca acest act normativ a fost abrogat prin OUG 117/2010, nemaifiind in vigoare de la 1.01.2011 si in situatia in care apelantei i s-a acordat prima de fidelitate in anul 2013, este clar ca acest act normativ nu mai este aplicabil spetei si nici nu poate fi invocat ca temei de drept, din moment ce actul normativ era abrogat la momentul cand s-a nascut dreptul apelantei.
Atata timp cat prima de fidelitate nu poate fi considerata ca un venit salarial, nu sunt incidente nici disp. art. 159, 160 din Codul muncii, motiv pentru care se va respinge critica apelantei ca suma primita cu titlu de bonus, se include in notiunea de drepturi salariale, ca si o componenta a acestuia, astfel cum este prevazuta in cuprinsul art. 159 alin. 1 rap. la art. 160 din Codul Muncii, reprezentand o contraprestatie a muncii.
Curtea apreciaza ca nu are relevanta faptul ca apelanta a primit aceasta prima de fidelitate in calitate de salariat, deoarece aceasta calitate nu determina si definirea sumei ca fiind venit din salariu.
(Judecator Elena Staicu)