Cum Scot Din Cartea Funciara Mentiunea Drept De Folosinta Stabilita Prin Hotarare

Cum scot din Cartea funciara mentiunea drept de folosinta stabilita prin hotarare judecatoreasca?

avocat pret
Cerere de anulare a popriri pe salariu
8 august 2017
avocat specializat
Alocatie copil Germania
10 august 2017

Cum scot din Cartea funciara mentiunea drept de folosinta stabilita prin hotarare judecatoreasca?

Cum scot din Cartea funciara mentiunea drept de folosinta stabilita prin hotarare judecatoreasca?

In 2009 am divortat si facut partaj imobiliar ,iar fostul sot a avut drept folosinta in comun, stabilit prin hotararea de divort . El a decedat in 2016 si acum trebuie sa scot mentiunea din cartea funciara. Nu stiu cum sa procedez ,deoarece nu am certificatul de deces.
a f

 

Bună ziua!

Codul civil reglementează posibilitatea rectificării înscrierilor în cartea funciară. Așadar, art. 907 C.civ. explică această ipoteză astfel:
(1) Când o înscriere făcută în cartea funciară nu corespunde cu situaţia juridică reală, se poate cere rectificarea acesteia.

(2) Prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau corectarea oricărei înscrieri inexacte efectuate în cartea funciară.

(3) Situaţia juridică reală trebuie să rezulte dintr-o recunoaştere făcută de titularul înscrierii a cărei rectificare se solicită, prin declaraţie dată în formă autentică notarială, ori dintr-o hotărâre judecătorească definitivă pronunţată împotriva acestuia, prin care s-a admis acţiunea de fond. Acţiunea de fond poate fi, după caz, o acţiune în anulare, rezoluţiune, reducţiune sau orice altă acţiune întemeiată pe o cauză de ineficacitate a actului juridic.”

Articolul 908 alin. (1) C. civ. enumeră situațiile în care se poate cere rectificarea: 1. înscrierea sau încheierea nu este valabilă ori actul în temeiul căruia a fost efectuată înscrierea a fost desfiinţat, în condiţiile legii, pentru cauze ori motive anterioare sau concomitente încheierii ori, după caz, emiterii lui;
2. dreptul înscris a fost greşit calificat;
3. nu mai sunt întrunite condiţiile de existenţă a dreptului înscris sau au încetat efectele actului juridic în temeiul căruia s-a făcut înscrierea;
4. înscrierea în cartea funciară nu mai este, din orice alte motive, în concordanţă cu situaţia juridică reală a imobilului.

Ai nevoie de consultanță juridică specializată?

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul juridic, echipa Consultant Avocat Online îți oferă asistență specializată și soluții eficiente, indiferent de complexitatea situației tale. Fie că ai nevoie de consultanță în dreptul muncii, drept commercial, consultanță fiscală sau alte domenii juridice, îți punem la dispoziție expertiza echipei noastre pentru a identifica cea mai bună strategie legală.


Persoane Fizice

„Toți oamenii sunt egali în fața legii, doar un avocat bun poate face diferența.”


Consultă Avocat Online


Persoane Juridice

Soluții juridice eficiente necesare în procesul decizional din cadrul oricărei companii.


Programează consultație