Contestatie proces verbal de constatare intocmit de Directia Regionala Antifrauda Fiscala
1 aprilie 2020Contractul de management, incheierea, derularea, modificarea, efectele si incetarea contractului de management
1 aprilie 2020
Contract individual de munca, Incetare de drept
Potrivit art. 56 alin. 1 lit. i codul muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat. Dovada existentei contractului incheiat pe durata nedeterminata, contestat de angajator, nu a fost facuta, salariatul trebuind sa se afle in posesia unui exemplar al contractului.
Prin cererea formulata la data de 19.01.2015 reclamantul Nistor Constantin a chemat in judecata parata SC C.PSG SRL, solicitand instantei ca prin sentinta ce va pronunta sa dispuna anularea deciziei nr. ... privind incetarea de drept a contractului individual de munca, repunerea in situatia anterioara, reangajarea sa si acordarea drepturilor salariale cuvenite precum si daune morale de 20.000 lei, cu cheltuieli de judecata.
Prin sentinta civila nr...., pronuntata de Tribunalul Gorj - Sectia Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, in dosarul nr. ., s-a respins cererea.
Pentru a pronunta astfel, instanta a retinut ca reclamantul s-a angajat in cadrul unitatii parate la data de 01.12.2011 pe o durata determinata de un an, respectiv pana in data de 01.12.2012, .contractul fiind prelungit prin acte aditionale succesive pana in data de 30.11.2014, ulterior acestei date nemaifiind incheiat nici un act aditional prin care contractul individual de munca sa fie prelungit.
Tribunalul a retinut ca nu se confirma sustinerea reclamantului in sensul ca ar fi fost incheiat un nou contract individual de munca pe perioada nedeterminata. Contractul individual de munca se incheie in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte, astfel ca in situatia incheierii unui astfel de contract intre partile litigante reclamantul ar fi avut posibilitatea depunerii exemplarului sau la dosarul cauzei pentru a-si dovedi sustinerile, ceea ce nu s-a intamplat.
Pe de alta parte, la interogatoriul luat din oficiu de catre instanta reclamantul a precizat ca a considerat ca desfasoara activitate in baza unui alt contract individual de munca, insa nu a semnat un astfel de contract. Asadar, in lipsa semnaturii nu se poate retine incheierea unui alt contract individual de munca.
Prin urmare, decizia contestata a fost emisa in mod legal, in baza art.56 alineat 1 litera i din codul muncii conform caruia contractul individual de munca inceteaza de drept la data expirarii termenului contractului incheiat pe durata determinata.
Reclamantul a solicitat totodata si anularea celor trei acte aditionale pe motiv ca acestea ar fi false, la primul termen de judecata intelegand de asemenea sa denunte ca fiind false actele aditionale respective, cerere fata de care a fost intocmit un proces verbal, dispunandu-se trimiterea acestora, in original, la Parchet in vederea efectuarii de cercetari.
Fata de prevederile art.307 cod procedura civila instanta a apreciat ca nu se impune suspendarea judecarii cauzei, in eventualitatea constatarii falsului, partea interesata avand posibilitatea promovarii unei cereri de revizuire. Alte motive de anulare a actelor aditionale nu au mai fost invocate de reclamant astfel ca in privinta falsului urmeaza a se pronunta organele de cercetare penala.
In ceea ce priveste capatul de cerere privind daunele morale, s-a retinut ca reclamantul nu a dovedit in ce masura drepturile personale nepatrimoniale i-au fost afectate si nici legatura de cauzalitate dintre faptele imputate si impactul acestora asupra ei.
Impotriva acestei sentinte a declarat apel apelantul-reclamant, criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
Apelul nu este fondat, pentru urmatoarele considerente:
Potrivit art. 56 alin. 1 lit. i codul muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat.
Aceste dispozitii legale au fost corect aplicate de angajator la data emiterii deciziei nr. ...din 28.11.2014 si de prima instanta, nefiind facuta dovada nici macar prin prezumtii ca intre reclamant si intimata a fost incheiat un contract individual de munca pe durata nedeterminata.
Atat contractul initial incheiat, la data de 30.11.2011, cat si actele aditionale incheiate la 7.11.2012, 1.03.2013 si 14.11.2013 au prevazut perioade de timp determinate ca durata a contractului individual de munca, nefiind dovedit caracterul fals al acestor inscrisuri.
Potrivit art. 304 si 307 cod procedura civila, prima instanta a sesizat organele de urmarire penala pentru cercetarea falsului invocat de reclamant cu privire la actele aditionale incheiate la contractul individual de munca,
Prin Ordonanta de clasare din data de 10.09.2015 data de Parchetul de pe langa Judecatoria Tg. Jiu in dosarul . s-a dispus clasarea cauzei privind savarsirea infractiunii de fals, probele administrate ducand la concluzia ca fapta nu exista.
Prin urmare, afirmatiile din apel referitoare la caracterul fals al inscrisurilor nu sunt sustinute probator, inscrisurile prezentate de angajator, caruia ii revenea sarcina de a proba relatiile si conditiile de munca, fiind in sensul ca partile au incheiat contract de munca pe durata determinata, prelungit succesiv pana la 30.11.2014.
Nu are relevanta care a fost raspunsul la interogatoriu al reclamantului sau daca acesta a sustinut ca a incheiat un nou contract pe durata nedeterminata, cat timp dovada existentei acestui contract nu a fost facuta, reclamantul trebuind sa se afle in posesia unui exemplar al contractului.
In acest sens, art. 16 alin. 3 codul muncii impune angajatorului sa inmaneze salariatului un exemplar al contractului, iar daca o astfel de obligatie nu se executa imediat, salariatul este indreptatit sa solicite predarea actului. Desi sustine ca a incheiat contractul pe durata nedeterminata in anul 2012, reclamantul a formulat cerere pentru obtinerea unui exemplar al contractului de munca abia la 5.12.2014, fiind in culpa pentru lipsa de diligenta in legatura cu aflarea situatiei raporturilor sale de munca.
Apreciind ca sentinta apelata este legala si temeinica, potrivit art. 480 cod procedura civila se va respinge apelul ca nefondat.
(Decizia nr. 5422/12 Noiembrie 2015 - Sectia I civila, rezumat judecator Gabriela Ionescu)