Declinare de competenta.
18 martie 2020Contestatie in anulare. Motive.
18 martie 2020
Constituirea ca parte civila. Vatamare corporala grava. Cheltuielile de spitalizare.
C.proc.pen., art. 14, art. 15, art. 346
Cod Civil, art. 998
Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, art. 313
Potrivit dispozitiilor art.14 Cod procedura penala, rezolvarea actiunii civile privind repararea prejudiciilor produse prin infractiunii este supusa principiilor ce reglementeaza raspunderea civila delictuala potrivit legii civile, deci si principiului disponibilitatii.
Ca urmare, exercitarea acesteia in afara termenelor procedurale inscrise sub art.15 cod proc.penala, se poate realiza in fata primei instante, indiferent de stadiul cercetarii judecatoresti, atata timp cat ceilalti participanti nu s-au opus la introducerea partii civile in procesul penal, manifestandu-si in mod explicit si in prezenta aparatorilor alesi, pozitia procesuala sub acest aspect.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia Penala si pentru cauze cu minori si de familie,
Decizia penala nr. 1662/R din 17 noiembrie 2011.
Prin sentinta penala nr. 191 din 17 iunie 2011 pronuntata de Judecatoria Pucioasa inculpatul a fost condamnat pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala prev. si ped. de art. 182 alin. 1 si 2 cu aplic. art. 74 lit. a) si b) si art. 76 lit. d) Cod penal, la pedeapsa de un an inchisoare, a carei executare s-a suspendat conditionat conform art.81-84 Cod penal.
In latura civila, potrivit art. 14, 15 si 346 C.proc.pen. raportat la art. 998 Cod civil acesta a fost obligat si la plata sumei de 9695,12 lei cu titlu de despagubiri civile catre partea civila Spitalul de Urgenta Bucuresti, reprezentand cheltuieli de spitalizare ocazionate de internarea partii vatamate.
Rezolvarea actiunii civile exercitata de entitatea juridica este corecta.
Intr-adevar potrivit dispozitiilor art.15 Cod procedura penala, chiar introdusa in cauza din oficiu, persoana prejudiciata material ori moral prin infractiunea obiect al actiunii penale, se poate constitui parte civila in contra invinuitului sau inculpatului in cursul urmaririi penale precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare.
Analiza sistematica a continutului art.14 Cod procedura penala justifica insa, concluzia ca rezolvarea actiunii civile privind repararea unor astfel de pagube, indiferent de natura lor(materiale, morale, cheltuieli efectuate pentru spitalizarea victimei), se face potrivit legii civile, respectiv principiilor ce reglementeaza raspunderea civila delictuala, deci si principiului disponibilitatii.
Ca urmare, exercitarea acesteia in afara termenelor procedurale inscrise sub art.15 Cod procedura penala, se poate realiza in fata primei instante, indiferent de stadiul cercetarii judecatoresti, atata timp cat ceilalti participanti nu s-au opus la introducerea partii civile in procesul penal, manifestandu-si in mod explicit si in conditii de asistenta juridica prin avocat ales, pozitia procesuala sub acest aspect.
In speta, este de necontestat ca pentru salvarea vietii, in perioada 20 aprilie - 7 mai 2009 victima a fost internata in sectia neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, care conform decontului de cheltuieli anexat foii de observatie nr.15013/2009 a suportat servicii medicale in suma de 9695,12 lei.
Desi aceasta situatie s-a constatat inca din faza de urmarire penala, in aplicarea dispozitiilor art.313 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, citarea in cauza a persoanei juridice s-a dispus dupa citirea rechizitoriului, masura procedurala punandu-se in discutie la cererea procurorului de sedinta abia la termenul de judecata 6 mai 2011.
Din partea introductiva a incheierii de sedinta intocmita la acea data rezulta fara dubiu ca, asistati fiind de avocati alesi, atat inculpatul cat si partea civila persoana fizica nu au invocat dispozitiile art.15 C.proc.pen. privind tardivitatea constituirii ca parte civila de catre institutia de sanatate publica.
Dimpotriva, personal si prin reprezentantii conventionali acestia au declarat ca sunt de acord pentru amanarea cauzei si citarea acesteia in calitate de parte civila in procesul penal, secundul depunand si biletul de iesire din spital privind pe victima.
Or, fata de circumstantele cauzei si principiul disponibilitatii ce guverneaza exercitarea actiunii civile inclusiv in procesul penal, rezulta ca in mod legal, prima instanta a procedat la admiterea actiunii civile exercitata de Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, dispunand obligarea inculpatului, intre altele, si la plata cheltuielilor de spitalizare acordate victimei, subiect pasiv al infractiunii de vatamare corporala stabilita in sarcina.