Competenta instantei de contencios administrativ de verificare a actelor administrative cu caracter normativ, exclusiv prin intermediul actiunii in anulare.
19 martie 2020Competenta teritoriala in litigiile civile nascute dintr-o fapta penala solutionata printr-o hotarare distincta.
19 martie 2020
Competenta materiala a instantei in solutionarea cererii avand ca obiect poprire asiguratorie
Art.971 alin.1 Cod procedura civila
Art.96
1
al.1 din Regulamentul de Ordine Interioara al instantelor judecatoresti
Solutionarea cererii de infiintare a popririi asiguratorii se judeca dupa regulile aplicabile sechestrului asigurator potrivit normei de trimitere cuprinsa in art.971 alin.1 Cod procedura civila.
Cererea de infiintare a popririi se solutioneaza de catre instanta competenta sa judece procesul in prima instanta.
Daca cererea are un caracter accesoriu se va judeca de acelasi complet caruia i-a fost repartizata cauza in prima instanta potrivit art.96
1
al.1 din Regulamentul de Ordine Interioara al instantelor judecatoresti, iar in cazul in care este una de sine statatoare se va repartiza aleatoriu.
(Decizia civila nr. 101/07.09.2015)
Prin cererea inregistrata la data de 22.04.2015, pe rolul Tribunalului Valcea, Sectia I-a civila, creditoarea S.C. S.I. S.A. in contradictoriu cu debitoarea S.C. CET Govora S.A. a solicitat infiintarea popririi asiguratorii pana la concurenta sumei de 2.794.362,29 lei, prin indisponibilizarea conturilor bancare ale debitoarei privind sume existente si viitoare.
In motivare s-a aratat ca intre parti s-a incheiat contractul nr.3 subsecvent contractului sectorial de servicii nr.13005/8.02.2013 in temeiul caruia creditoarea a pretins ca si-a executat obligatiile, pentru care a emis mai multe facturi, inclusiv factura din 11.04.2014, recunoscuta si achitata partial de catre debitoare, iar sumele pentru care se solicita infiintarea popririi asiguratorii rezulta din contractul mentionat, fiind recunoscuta la plata de catre debitoare.
In dosarul nr.711/90/2015, creditoarea a chemat in judecata pe debitoare pentru a fi obligata sa-i plateasca sumele datorate, iar in temeiul dispozitiilor art.969-970 Cod procedura civila a solicitat infiintarea popririi asiguratorii.
Tribunalul Valcea, Sectia I-a civila, prin incheierea nr.111/23.04.2015, asa cum a fost indreptata sub aspectul erorilor materiale prin incheierea din 24.04.2015, a trimis dosarul Sectiei a II-a civila si de contencios administrativ a Tribunalului Valcea.
Pentru a hotari astfel, tribunalul a constatat ca in temeiul dispozitiilor art.200 alin.2 Cod procedura civila, combinat cu art.971 si art.954 alin.1 Cod procedura civila, raportat la art.286 din O.U.G. nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, competenta de solutionare a cererii privind infiintarea popririi asiguratorii este de competenta Sectiei a II-a civila si de contencios administrativ, intrucat aceasta sectie este competenta sa solutioneze litigiul privind fondul cauzei.
S-a aratat ca potrivit art.286 din O.U.G. nr.34/2006, procesele si cererile privind acordarea despagubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate in cadrul procedurii de atribuire, precum si cele privind executarea, nulitatea, anularea, rezolutiunea, rezilierea sau denuntarea unilaterala a contractelor de achizitie publica se solutioneaza in prima instanta de catre Sectia de contencios administrativ si fiscal a tribunalului in circumscriptia caruia se afla sediul autoritatii contractante; potrivit dispozitiilor art.954 alin.1 Cod procedura civila, cererea de sechestru asigurator se adreseaza instantei care este competenta sa judece procesul in prima instanta.
Asa fiind si fata de prevederile art.200 alin.2 Cod procedura civila, ce dispun ca atunci cand cauza nu este de competenta sa, completul caruia i-a fost repartizata cererea dispune, prin incheiere data fara citarea partilor, trimiterea dosarului completului specializat competent sau sectiei specializate competente din cadrul instantei sesizate, s-a dispus trimiterea cauzei Sectiei a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal.
Tribunalul Valcea, Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal, prin incheierea nr.103/30.04.2015, a transpus cauza la Completul P.7 din cadrul Sectiei I-a civila a Tribunalului Valcea, retinand incidenta dispozitiilor art.200 alin.1 Cod procedura civila raportat la art.96
1
din Regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti.
S-a aratat ca potrivit normei invocate din regulament, cererile accesorii referitoare la un dosar aleatoriu se judeca de acelasi complet, iar cererile privind masurile asiguratorii se repartizeaza aleatoriu numai daca nu este pe rol o judecata asupra fondului.
Din interpretarea logica si sistematica a acestor dispozitii legale, s-a retinut ca atunci cand pe rolul instantei se afla o cauza in care se judeca fondul dreptului, cererea de masuri asiguratorii in legatura cu dreptul respectiv se judeca la completul investit cu acea cauza, in speta, la completul P.7 al Sectiei I-a civila, pe rolul caruia se afla actiunea inregistrata sub nr.711/90/2015, ce vizeaza fondul pretentiilor creditoarei.
Prin incheierea nr.37/2.06.2015, Sectia I-a civila, a scos cauza de pe rolul sau si a inaintat-o Sectiei a II-a civila de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Valcea si, constatand indeplinite conditiile conflictului negativ de competenta a suspendat judecarea cauzei si a inaintat dosarul Curtii de Apel Pitesti in vederea solutionarii conflictului.
Pentru a hotari astfel, Sectia I-a civila a Tribunalului Valcea a retinut ca la momentul la care instanta de contencios a scos cauza de pe rol, dosarul de fond cu nr.711/90/2015 se afla pe rolul Sectiei I-a civila, Complet P.7, insa la momentul solutionarii exceptiei analizate, dosarul a fost scos de pe rolul sectiei civile care s-a declarat necompetenta, fiind inregistrat pe rolul Sectiei a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, cu termen de judecata la data de 16.06.2015.
Asa fiind, in aplicarea acelorasi dispozitii ale art.96
1
din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti, Sectia civila a apreciat ca cererea este de competenta sectiei investite cu solutionarea dosarului in care se judeca fondul dreptului, adica Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Valcea, invocandu-se incidenta prevederilor art.286 din O.U.G. nr.34/2006 ale art.954 alin.1 si art.971 alin.1 din Codul de procedura civila, ce stabilesc competenta de solutionare a cererii de infiintare a popririi asiguratorii.
Prin sentinta civila nr. 101/07.09.2015, Curtea de Apel Pitesti, Sectia I civila, a stabilit, in favoarea Sectiei a II civila de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Valcea, competenta materiala de solutionarea a cauzei privind infiintarea popririi asiguratorii, formulata de creditorul S.I. SA Bucuresti in contradictoriu cu debitoarea CET Govora S.A. Rm. Valcea.
Pentru a hotari astfel, Curtea analizand conflictul negativ de competenta astfel ivit, a retinut urmatoarele:
Potrivit dispozitiilor art.971 alin.1 Cod procedura civila, solutionarea cererii de poprire asiguratorie se efectueaza potrivit dispozitiilor art.954-959 Cod procedura civila, care se aplica in mod corespunzator, iar potrivit dispozitiilor art.954 alin.1 din acelasi cod, cererea se adreseaza instantei care este competenta sa judece procesul in prima instanta.
Potrivit dispozitiilor art.96
1
alin.1 din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti, aprobat prin Hotararea nr.387/2005, „Cererile accesorii referitoare la un dosar repartizat aleatoriu se judeca de acelasi complet”.
Alin.2 al aceluiasi articol dispune ca „Cererile privind masurile asiguratorii se repartizeaza aleatoriu, daca nu este pe rol o judecata asupra fondului”.
Rezulta din aceste dispozitii legale ca cererile privind masurile asiguratorii, atunci cand pe rol se afla judecata asupra fondului, se judeca de acelasi complet caruia i s-a repartizat cauza privind fondul procesului.
Cauza ce solutioneaza fondul litigiului dintre parti face obiectul dosarului nr.711/90/2015* care se afla pe rolul Sectiei a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Valcea, cu termen la 20.10.2015, asa cum rezulta din evidenta informatizata a Tribunalului Valcea.
Din coroborarea normelor legale mai sus evocate, a rezultat ca este competenta material sa solutioneze cauza privind infiintarea popririi asiguratorii Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal din cadrul Tribunalului Valcea
, in favoarea careia s-a stabilit competenta materiala in temeiul dispozitiilor art.136 Cod procedura civila.