Situatia salariatilor creditori
17 martie 2020Modul de calcul al valorii creantei. Admiterea contestatiei
17 martie 2020
Compensarea legala a creantelor. Respingerea obiectiunilor creditorului
Indeplinirea conditiilor legale privind compensarea creantelor determina aplicarea de drept a acestui mijloc de stingere a creantelor, fara a fi necesara vreo apreciere din partea judecatorului-sindic. Compensarea partiala a creantelor, acceptata de lichidator ulterior depunerii raportului asupra caruia s-a formulat opozitia, determina de asemenea respingerea opozitiei creditorului.
(Tribunalul Dambovita - Sentinta nr. 9 din 22 ianuarie 2003)
Prin raportul privind stadiul lichidarii Si situatia fondurilor obtinute din lichidarea bunurilor apartinand debitoarei SC "A." SA CorneSti, insotit de tabelul preliminar al creantelor Si planul de distribuire partiala intre creditori, depus la dosar la 6 decembrie 2002, lichidatorul I.A. a propus ca taxa pe valoarea adaugata facturata Si incasata din vanzarea bunurilor in suma de 52.725.160 lei sa fie compensata cu taxa pe valoarea adaugata de recuperat aSa cum rezulta din bilantul contabil al societatii Si deconturile de TVA depuse de societate la DGFP Dambovita.
Totodata s-a propus a se compensa in limita concurentei sumei celei mai mici creantele cu datoriile reciproce ale societatii in suma totala de 770.907.442 lei.
In baza art. 107 din Legea nr. 64/1995, republicata, DGFP Dambovita a formulat obiectiuni, sustinand ca nu este de acord cu efectuarea compensarii datoriilor reciproce ale creditorilor cu creantele debitoarei impotriva lor.
In privinta compensarii taxei pe valoarea adaugata, aceasta creditoare a solicitat ca operatiunea de compensare sa se faca pentru intreaga suma pe care debitoarea o avea de incasat de la stat, Si nu numai partial.
Inainte de termenul fixat de instanta pentru solutionarea obiectiunilor din 22 ianuarie 2003, lichidatorul a incheiat un proces-verbal de compensare pentru suma de 148.613.392 lei, pe care societatea debitoare o avea de incasat ca taxa pe valoarea adaugata, diminuand datoria societatii catre bugetul statului cu aceasta suma; prin urmare a inscris in tabelul obligatiilor debitoarei numai suma ramasa de platit catre bugetul statului dupa compensare, de 309.684.534, suma pe care a trecut-o in tabelul definitiv al creantelor la pozitia nr. 3, respectand astfel dispozitiile art. 108 pct. 4 din Legea nr. 64/1995, republicata.
In privinta celorlalte compensari, lichidatorul a precizat ca au fost facute in temeiul prevederilor art. 1143 Si urmatoarele din Codul civil Si ca pentru suma de 285.380.000 lei propusa la compensare din 770.907.442 lei dreptul la actiune s-a prescris atat pentru creditori, cat Si pentru debitoare.
Din examinarea actelor dosarului instanta retine ca obiectiunile nu sunt fondate.
Conform dispozitiilor art. 1143 Si urmatoarele din Codul civil, cand doua persoane sunt datoare una alteia se opereaza intre dansele o compensatie care stinge amandoua datoriile in felul Si cazurile expuse in articolele urmatoare.
Compensatia opereaza de drept, in puterea legii, Si chiar cand debitorii n-ar Sti nimic despre acestea, iar datoriile se sting reciproc in momentul cand coexista Si sunt deopotriva lichide Si exigibile.
In speta, compensarea datoriilor baneSti, certe, lichide Si exigibile, care exista concomitent intre debitoare Si creditorii evidentiati in dosar, opereaza prin efectul legii, neputand fi nici aprobata Si nici refuzata de judecatorul-sindic.
ASadar, sub aspectul acestei cereri opozitia a fost respinsa ca nefondata.
Pentru celelalte motive ale opozitiei, vizand compensarea partiala a taxei pe valoarea adaugata, instanta a retinut ca aceasta operatiune a fost acceptata de lichidator ulterior depunerii raportului asupra caruia s-a formulat opozitia, prin incheierea procesului-verbal din 21 februarie 2003.