Cerere in acoperirea prejudiciului moral, Disjungere
31 martie 2020Cerere de rejudecare a cauzei penale formulata de condamnat, Scopul exercitarii dreptului la rejudecare
31 martie 2020
Cerere formulata de un asociat pentru dizolvarea societatii, in calitate de „persoana interesata”, expirarea sediului social si a mandatului administratorilor
- Legea nr. 31/1990: art. 227, art. 237
Dispozitiile art. 237 din Legea 31/1990 reglementeaza patru cazuri speciale de dizolvare a societatii de persoane, respectiv a societatii cu raspundere limitata, printre care sunt enumerate si cele referitoare la expirarea sediului social, respectiv a faptului ca societatea nu mai dispune de organe statutare, fiind incluse aici si organele de administrare ale societatii.
Toate aceste cazuri speciale de dizolvare, sunt prevazute de legiuitor cu titlu de sanctiune pentru neindeplinirea unor obligatii legale ale societatii, referitoare la, dupa caz, transparenta organelor sale statutare, caracterul extinctiv al functionalitatii acestora, disparitia unui atribut de identificare in spatiu al societatii cum este sediul social si neindeplinirea conditiei legale sau statutare referitoare la minimul capitalului social afectat functionarii societatii. Pentru a evita dizolvarea societatii datorita acestor cauza speciale prevazute de lege, asociatii au posibilitatea remediului societar prin inlaturarea cauzei incidente asupra dizolvarii. In cazul in care asociatii nu intervin pentru a remedia aceste neregularitati, legea prezerva dreptul oricarei persoane interesate prejudiciate, de a cere dizolvarea societatii. Printre aceste persoane interesate, raportat la prejudiciul incercat, nu se regasesc si asociatii societatii. Pentru asociati, legea prevede fie remediul reprezentat de inlaturarea cauzelor speciale de dizolvare, fie recurgerea la adoptarea unei hotarari a Adunarii Generale a Asociatilor de dizolvare a societatii pe cale societara urmata de lichidarea si radierea societatii din evidentele registrului comertului.
(Sectia a II-a civila, Decizia civila nr. 767/A din 12 octombrie 2016, rezumata de
judecator conf. univ. dr. Marian Bratis)
Prin sentinta civila nr. 387/06.04.2016 pronuntata de Tribunalul Timis in dosar nr. x/30/2015, s-a respins cererea formulata de petenta A... in contradictoriu cu paratii SC B... SRL Timisoara, Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Timisoara si Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Timis, ca neintemeiata.
Pentru a hotari astfel, tribunalul a constatat ca o societate cu raspundere limitata se dizolva pentru anumite cauze prevazute de lege insa doar prin doua modalitati, respectiv prin hotararea asociatilor sau prin hotarare judecatoreasca.
Dizolvarea prin hotarare judecatoreasca intervine fie pentru cazul prevazut de art. 227 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 31/1990 fie pentru cazurile prevazute de art. 237 din aceeasi lege.
Din coroborarea sistematica a dispozitiilor legale rezulta insa ca dizolvarea prin intermediul instantei intervine doar atunci cand exista o neintelegere grava intre asociatii, atunci cand societatea nu are organe statutare sau nu se mai pot intruni, asociatii au disparut sau nu au domiciliul/resedinta cunoscute, intr-un cuvant, atunci cand nu exista posibilitatea intrunirii vointei asociatiilor din motive obiective sau subiective.
Or, in speta, s-a constatat ca reclamanta este asociat unic al paratei SC B... SRL astfel ca nu exista nici un impediment factual sau juridic care sa o opreasca a adopta o hotarare de dizolvare voluntara pentru motivele invocate, acesta fiind motivul pentru care nu poate intra in categoria persoanelor interesate vizate de art. 237 alin. (1) din Legea nr. 31/1990.
Impotriva acestei hotarari a declarat apel reclamanta A..., solicitand admiterea acestuia, schimbarea in totalitate a sentintei atacate si, pe cale de consecinta, evocand fondul, admiterea cererii astfel cum a fost formulata, respectiva sa se dispuna dizolvarea SC B... SRL Timisoara cu sediul expirat situat in ....
In motivare, arata ca art. 237 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 republicata, face vorbire despre sintagma „orice persoana interesata”, fara a exclude in vreun fel din campul de aplicare al acestei norme juridice pe asociatul sau pe asociatii persoanei juridice care se afla in vreuna din ipotezele despre care face vorbire textul de lege. Prin urmare este complet eronata sustinerea primei instante potrivit careia apelanta nu ar putea recurge la procedura prevazuta de art. 237 din Legea nr. 31/1990 republicata, avand la depozitie doar calea dizolvarii voluntare. Aceasta sustinere a apelantei se intemeiaza si pe principiul de drept potrivit caruia unde legea nu face distinctii nici noi nu putem sa facem distinctii. Prin urmare, cata vreme articolul invocat permite oricarei persoane interesate sa ceara dizolvarea, cu atat mai mult, textul se poate aplica si in ipoteza asociatului unic care nu poate adopta o hotarare de dizolvare voluntara, intrucat mandatul administratorilor care ar trebui sa aduca la indeplinire hotararea AGA a expirat, si sediul social nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege, fiind expirat.
...
Examinand apelul reclamantei prin prisma motivelor invocate in fapt si in drept, precum si a dispozitiilor art. 476-482 C. pr. civ., Curtea constata ca apelul este nefondat urmand a fi respins pentru motivele ce succed.
In cauza reclamanta a solicitat dizolvarea SC B... SRL Timisoara, aratand ca sunt incidente motivele de dizolvare referitoare la expirarea sediului social si a mandatului administratorilor aceleiasi societati, ceea ce corespunde prevederilor art. 237 din Legea nr. 31/1990
In mod corect prima instanta a respins cererea de dizolvare, aratand ca in calitatea sa de asociat unic al societatii, reclamanta are posibilitatea de a solicita pe cale voluntara dizolvarea societatii, adoptand o hotarare a Adunarii Generale in acest sens.
Mai mult, Curtea de Apel invedereaza ca dispozitiile art. 237 din Legea 31/1990 reglementeaza patru cazuri speciale de dizolvare a societatii de persoane, respectiv a societatii cu raspundere limitata, printre care sunt enumerate si cele referitoare la expirarea sediului social, respectiv a faptului ca societatea nu mai dispune de organe statutare, fiind incluse aici si organele de administrare ale societatii.