Contract de cesiune a creantei. Conditii ce trebuiesc indeplinite pentru ca cesiunea sa fie opozabila tertilor
17 martie 2020Cerere de deschidere a procedurii din partea creditorului. Exceptia autoritatii de lucru judecat. Exceptia neindeplinirii procedurii concilierii prealabile conform art. 7201 din
17 martie 2020
Cerere de deschidere a procedurii din partea creditorului. Conditii cu privire la creanta.
Contestatia debitorului
Cererea creditorului privind deschiderea procedurii insolventei este admisa, in conditiile in care creanta este certa, lichida, exigibila Si are un cuantum mai mare de 5.000 euro. Contestatia debitorului prin care dovedeSte initierea formelor de executare silita de catre creditoare asupra unor bunuri ale debitorului este neintemeiata, in conditiile in care bunurile nu au putut fi valorificate la mai multe termene succesive, iar debitorul nu a demonstrat ca nu se afla in stare de insolventa Si ca are posibilitatea de a stinge prin plata creanta creditorului declanSator.
(Tribunalul Dambovita - Sentinta nr. 371 din 26 martie 2003)
La data de 27.02.2003 s-a inregistrat cererea pentru declanSarea procedurii de faliment impotriva debitoarei SC "A." SA ComiSani, formulata de creditoarea Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Dambovita, intrucat aceasta detine o creanta in suma de 209.967.539 lei fata de debitoare cu titlu de debit Si penalitati, constatata prin titlurile executorii nr. 87/2002 Si nr. 7/2003.
In motivarea cererii, creditoarea arata ca deSi s-a incercat recuperarea sumelor prin modalitatile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 61/2002 privind colectarea creantelor bugetare, aceasta nu a fost posibila intrucat debitoarea nu detine lichiditati financiare Si nici bunuri in proprietatea sa.
Debitoarea a formulat in termen legal contestatie impotriva cererii de declanSare a procedurii de faliment, sustinand ca motivele pentru care nu a achitat datoria catre creditoare nu vizeaza incetarea platilor, ca face plati curente Si ca creditoarea a intocmit un proces-verbal de identificare a bunurilor imobile ca o garantie a executarii creantei, pe care insa nu a finalizat-o.
Creditoarea a depus intampinare la contestatia formulata de debitoare, sustinand ca intr-adevar a fost intocmit un proces-verbal de identificare a bunurilor imobile, fiind sechestrat un imobil care insa nu a putut fi valorificat in urma licitatiei organizate, deoarece la 3 termene consecutive nu s-a prezentat nici un cumparator, astfel ca nu Si-a putut recupera creanta pe care o are impotriva debitoarei, aceasta aflandu-se in incapacitate vadita de plata a datoriilor exigibile, neachitand sume de bani din luna iunie 2000, ba mai mult, nedepunand nici declaratiile privind obligatiile de plata.
Analizand contestatia depusa, judecatorul-sindic constata ca deSi debitoarea arata ca nu se afla in incetare de plati, aratand prin documentele anexate ca totuSi efectueaza plati, in cauza se apreciaza ca acestea sunt plati curente Si nici una dintre ele nu este o plata facuta catre creditoare.
Cat priveSte procesul-verbal de identificare a bunurilor imobile ca o garantie a executarii creantei, din intampinarea depusa la dosarul cauzei rezulta ca s-a incercat valorificarea acestor imobile, insa nu s-a reuSit, in cauza neexistand nici un cumparator.
Fata de aceasta situatie, contestatia debitoarei apare ca neintemeiata, iar judecatorul-sindic, constatand ca in speta creanta creditoarei are un cuantum mai mare de 5.000 euro, este certa, lichida Si exigibila, provenind din debite inregistrate la fondul asigurarilor sociale de sanatate, a admis cererea creditoarei Si in temeiul art. 31 alin. (5) a deschis procedura impotriva debitoarei.