Ce trebuie sa cunoasteti referitor la partile in procesul penal
7 iunie 2019Partaj succesoral
7 iunie 2019
Ce trebuie sa stiti despre judecata in procesul penal
- Judecata
este modul in care instanta de judecata isi exercita atributiile in mod activ. - Instanta de judecata
inseamna un complet de judecata format din judecatori, in compunerea prevazuta de lege, si din grefier, cu participarea procurorului.
Compunerea instantei se impune a fi aceeasi pe tot parcursul procesului.
- Judecata sau procesul se desfasoara la sediul instantei in sedinta publica. Judecatorul poate dispune judecarea cauzei in sedinta secreta, la cererea partilor sau din oficiu, daca s-ar aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnitatii sau vietii intime a unei persoane. Intr-o asemenea
situatie, nu sunt admisi in sala de judecata decat partile, reprezentantii lor , aparatorii si alte persoane care sunt chemate de instanta.
- La sedinta de judecata nu pot participa minorii sub 16 ani.
Cine participa la judecata:
- La judecata participa partile legal citate si procurorul.
Neprezentarea partilor legal citate nu impiedica judecarea unei cauze.
Judecatorul, daca apreciaza ca este necesara prezenta unei parti care nu s-a prezentat, ia masuri pentru prezentarea acesteia, in sensul ca poate dispune aducerea partii la instanta cu mandat de aducere sau mandat de aducere cu insotitor (un politist), care se executa de lucratorii de politie de la unitatea in raza careia locuieste partea.
- Cand o cauza penala se amana, indiferent de motivul amanarii, partile prezente nu se mai citeaza pentru termenul urmator si primesc termen in cunostinta, fiind citate doar partile care lipsesc.
- Obligatoriu se citeaza de fiecare data, indiferent daca sunt prezenti sau nu la judecata, militarii in termen si detinutii.
- Partile pot participa la proces chiar daca nu au fost citate sau nu au primit citatia.
- Cum se organizeaza si se desfasoara o sedinta de judecata :
- Potrivit dispozitiilor art. 295 Cod procedura penala, presedintele completului de judecata (judecatorul) are obligatia sa ia din timp toate masurile necesare pentru buna desfasurare a procesului.
- Este bine de stiut ca, dosarele penale inregistrate la instanta, sunt repartizate aleatoriu, adica prin intermediul unui program computerizat ( Ecris sau MJREP). In acest fel, computerul stabileste
ziua sedintei de judecata
a unei cauze si
completu
l care va judeca cauza. - Dupa fixarea zilei de judecata si desemnarea completului, in modul aratat mai sus, se intocmeste o lista cu toate cauzele fixate pentru judecata in ziua respectiva, care se afiseaza la vedere, cu 24 de ore inaintea termenului de judecata.
- Sedinta de judecata incepe la ora comunicata pe citatie.
- Dupa ce judecatorul declara deschisa sedinta de judecata, intreaba partile prezente daca dosarul in care au fost citate se amana fara discutii, din motive legale si temeinice iar aceste dosare se striga in ordinea in care au fost cerute sau potrivit ordinii stabilita de judecator.
- Daca nu mai sunt alte cereri din partea partilor sau aparatorilor, grefierul incepe sa strige cauzele in ordinea lor de pe lista de sedinta afisata la usa instantei sau, dupa cum dispune judecatorul.
- Daca sunteti parte intr-o asemenea cauza sau martor, cand va auziti numele strigat, raspundeti prezent si va prezentati in fata judecatorului, cu actul de identitate si urmati indicatiile acestuia.
- Presedintele completului de judecata sau judecatorul are obligatia sa ia masuri pentru mentinerea ordinii si solemnitatii sedintei de judecata, putand limita accesul publicului in sala de judecata, in raport de marimea salii de sedinta.
- Cand o persoana tulbura sedinta de judecata sau nesocoteste masurile luate de judecator, se poate dispune indepartarea sa din sala de judecata, iar chemarea ei in sala se face numai dupa strigarea cauzei in care a fost chemat. Daca ati fost indepartat din sala, cand reveniti, judecatorul trebuie sa va aduca la cunostinta actele esentiale efectuate in lipsa sa sau va citeste declaratiile celor ascultati.
- Daca in cursul sedintei de judecata ati savarsit o fapta prevazuta in codul penal (ultraj, insulta, calomnie, etc.) presedintele completului de judecata sau judecatorul constata savarsirea acelei fapte (denumita si infractiune de audienta), identifica persoana respectiva, poate dispune arestarea si incheie un proces verbal care se inainteaza procurorului pentru a fi efectuate cercetari penale (daca ati fost arestat, sunteti trimis la procuror odata cu procesul verbal).
- Sedinta de judecata se inregistreaza prin mijloace tehnice adecvate, inregistrarile fiind pastrate la arhiva instantei. Daca aveti dubii cu privire la continutul unei incheieri de sedinta intocmite de grefier puteti solicita, in scris, comunicarea unei transcrieri dupa inregistrarea efectuata in sedinta de judecata din ziua respectiva,privind cauza dumneavoastra.
- In cursul judecatii puteti formula cereri de probe, invoca exceptii sau pune concluzii. Asupra tuturor cererilor si exceptiilor, judecatorul este obligat sa se pronunte prin incheiere motivata, dupa ce le-a pus in discutia tuturor partilor.
Ce inscrisuri (acte procedurale) sunt intocmite de judecator in cadrul unei judecati:
- La fiecare termen de judecata, toate aspectele discutate in sedinta publica in legatura cu un dosar, sunt consemnate de catre grefierul de sedinta intr-un caiet, dupa care acesta intocmeste
incheierea de sedinta
care se semneaza apoi de judecator sau presedintele completului de judecata. - Daca se judeca cauza pe fond, se pronunta o hotarare judecatoreasca care se motiveaza ulterior. Pronuntarea hotaririi se face in aceeasi zi sau se poate amana, situatie in care se intocmeste o incheiere in care se mentioneaza aceasta. Rezultatul deliberarii se consemneaza intr-o minuta. Minuta este scrisa si semnata de judecator si trebuie sa fie la dosar, separat de hotararea motivata.
- Minuta se pronunta in sedinta publica de catre presedintele completului de judecata asistat de grefier.
- Atat minuta intocmita cat si amanarea pronuntarii sunt mentionate in condica de sedinta pe care o puteti consulta la arhiva instantei.
- Prin solutionarea cauzei, judecatorul pronunta o hotarare care trebuie sa rezolve atat latura penala a cauzei (cu privire la vinovatia sau nevinovatia unui inculpat) cat si latura civila (pretentiile formulate de partea civila). Totodata, sunt fixate si cheltuieli judiciare, cu aratarea persoanei care trebuie sa le achite. Se mai pot dispune confiscari, anulari de acte (inscrisuri), restituiri de bunuri.
- Hotararea se motiveaza in 20 de zile de la pronuntare.
- Erorile materiale evidente din cuprinsul unui act procedural pot fi indreptate,din oficiu sau la solicitarea partii. Aceasta se dispune prin proces-verbal la urmarire penala sau prin incheiere la instanta. Pentru lamuriri suplimentare puteti fi chemat la organul de urmarire penala sau la instanta.
Omisiunea instantei
de a se pronunta asupra sumelor de bani pretinse de martori, experti, interpreti, aparatori, precum si cu privire la restituirea lucrurilor sau la ridicarea masurilor asigurator
Alte aspecte referitoare la judecata:
- judecarea unei persoane aflate in detentie se face in prezenta acesteia, fiind obligatorie aducerea ei in instanta;
- actul de sesizare a instantei (rechizitorul intocmit de procuror) in copie, trebuie comunicat inculpatului;
- daca asistenta juridica este obligatorie, va fi prezent si aparatorul ales sau desemnat din oficiu de instanta;
- inainte de inceperea audierii partilor, judecatorul dispune citirea in sedinta publica a actului de sesizare (rechizitorului);
- partile vatamate si partile civile se asculta primele dupa care se audiaza inculpatul;
- partile dintr-o cauza penala isi pot pune reciproc intrebari, prin intermediul presedintelui completului de judecata;
- poate respinge o intrebare daca apreciaza ca nu este necesara cauzei;
- judecatorul dicteaza grefierului de sedinta,dupa audierea unei parti,continutul declaratiei date de aceasta;
- martorii sunt indepartati din sala cand sunt audiate partile, fiind chemati apoi, pe rand, pentru audiere;
- in cursul procesului penal, judecatorul poate dispune sanctionarea pecuniara (amendarea judiciara) a martorilor, expertilor, interpretilor, etc;
- pentru motive intemeiate se poate dispune, la cererea partilor sau din oficiu, ascultarea expertului sau interpretului din cauza;
- la finele dezbaterilor trebuie sa fie acordat obligatoriu, ultimul cuvant inculpatului;
- intr-o cauza penala se pot depune si concluzii scrise de catre partea interesata;
- hotararea judecatoreasca penala nu se comunica partilor care au fost prezente la dezbateri (la judecarea pe fond a cauzei). Comunicarea dispozitivului hotararii se face doar partilor care au lipsit de la judecata, totdeauna persoanelor juridice care sunt parti intr-o cauza penala (unitati, institutii, etc.) si inculpatilor arestati precum si la locul de detentie al acestora.