Cerere de acordare a unui termen de gratie si/sau de stabilire a unor termene de plata esalonata a obligatiei de plata
31 martie 2020Calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate
31 martie 2020
Carte funciara Actiuni supuse notarii
- Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata: art. 902 alin. (2) pct. 19
Actiunea a carei notare se cere a fi efectuata in temeiul art. 902 alin. (2) pct. 19 din Codul civil trebuie sa aiba legatura cu imobilul inscris in cartea funciara .
Curtea de Apel Timisoara, Sectia I civila, Decizia civila nr. 256 din 13 martie 2014, F.S.
Prin Decizia civila nr. 546/A din 17.09.2013, Tribunalul Timis a respins apelul declarat de M.R. impotriva sentintei civile nr. 785/18.01.2013 pronuntata de Judecatoria Timisoara in dosar nr. 17581/325/2012 in contradictoriu cu intimatii Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Timis si B.T.I.
Pentru a pronunta aceasta solutie, Tribunalul Timis a retinut ca prin sentinta apelata Judecatoria Timisoara a respins plangerea formulata de petenta M.R. in contradictoriu cu intimatul Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Timis, ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva; a respins plangerea formulata de petenta M.R., in contradictoriu cu intimatul B.T.I.
Pentru a hotari astfel, prima instanta a retinut ca, la data de 07.05.2012, petenta a inregistrat la OCPI Timis sub nr. 63593 cererea prin care a solicitat notarea in CF Sacalaz a procesului inregistrat pe rolul Judecatoriei Timisoara sub nr. 11440/325/2012, anexand copia acestei actiuni din care rezulta ca petenta a chemat in judecata paratul B.T.I. si a solicitat obligarea acestuia la restituirea sumei de 10.500 euro pe care i-a imprumutat-o pentru renovarea imobilului personal situat in comuna Sacalaz.
Impotriva acestei incheieri, petenta a formulat cerere de reexaminare care a fost respinsa de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Timis prin Incheierea nr. 80170/01.06.2012.
Avand in vedere cele de mai sus, prima instanta a constatat ca plangerea formulata de petenta este neintemeiata, dat fiind faptul ca actiunea inregistrata pe rolul Judecatoriei Timisoara sub nr. 11440/325/2012 nu face parte din categoria actiunilor in justitie prevazute de art. 902, alin. (2), pct. 19 Codul civil, obiectul acesteia nestabilind nici o legatura cu imobilul inscris in CF Sacalaz si pe cale de consecinta, a respins plangerea formulata de petenta.
In motivare, a aratat ca prin sentinta apelata, instanta de fond a respins plangerea formulata intrucat actiunea inregistrata pe rolul Judecatoriei Timisoara sub nr. 11440/325/2012 nu face parte din categoria actiunilor in justitie prevazute de art. 902, alin. (2), pct. 19 Codul civil; hotararea pronuntata de catre Judecatoria
Timisoara nu este temeinica si legala, intrucat sunt supuse notarii si alte actiuni referitoare la alte drepturi, fapte, alte raporturi juridice in legatura cu imobilele inscrise.
Prin actiunea care face obiectul dosarului nr. 11440/325/2012 aflat pe rolul Judecatoriei Timisoara, reclamanta a solicitat obligarea lui B.T.I. la plata unei sume de bani, bani pe care i-a imprumutat acestuia pentru a efectua modificari la imobilul inscris in CF Sacalaz. In acest caz, apelanta a considerat ca este admisibila cererea de notare raportat la destinatia pe care suma imprumutata a avut-o, si anume efectuarea unor lucrari de modificare a imobilului anterior mentionat iar, prin alin. (2) pct. 19 al art. 902 Codul civil, se permite notarea in cartile funciare a unor actiuni care nu privesc direct drepturile reale asupra respectivelor imobile dar privesc alte drepturi care au o legatura, chiar indirecta, cu privire la imobilele respective.
Tribunalul a constatat urmatoarele :
Instanta civila, in cadrul plangerii formulate in conformitate cu dispozitiile art. 50 alin. (2), se margineste la a verifica daca, cu ocazia efectuarii operatiunilor de carte funciara, registratorul care a instrumentat cererea a respectat prevederile legale instituite de legiuitor in Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare si in Regulamentul de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara, solutionand plangerea exclusiv pe baza inscrisurilor prezentate de petent registratorului de carte funciara.
In sistemul de carte funciara, principiul legalitatii comporta doua componente: legalitatea formala si legalitatea materiala.
Tribunalul a apreciat ca legalitatea formala inseamna ca registratorul de la biroul de cadastru si publicitate imobiliara nu poate incuviinta decat inscrierea actelor si faptelor juridice anume prevazute de lege si nu se poate sprijini decat pe cererea si actele ce o insotesc.
Legalitatea materiala vizeaza faptul ca registratorul trebuie sa cerceteze, pe de o parte, daca inscrisul pe baza caruia se solicita inscrierea intruneste conditiile prevazute de lege pentru inscrierea dreptului sau faptului juridic, iar, pe de alta parte, sa cerceteze daca, potrivit cuprinsului cartii funciare, nu exista vreo piedica la efectuarea inscrierii.
Potrivit dispozitiilor art. 20 din Legea nr. 7/1995 privind cadastrul si publicitatea imobiliara, inscrierile in cartea funciara sunt: intabularea, inscrierea provizorie si notare; cazurile, conditiile si regimul juridic al acestor inscrieri sunt stabilite de Codul civil, iar procedura de inscriere in cartea funciara, de prezenta lege.
Dispozitiile art. 902 alin. (2) Codul civil statueaza ca in afara altor cazuri prevazute de lege, sunt supuse notarii in cartea funciara actiunile pentru apararea drepturilor reale inscrise in cartea funciara, actiunea in partaj, actiunile in desfiintarea actului juridic pentru nulitate, rezolutiune ori alte cauze de ineficacitate, actiunea revocatorie, precum si orice alte actiuni privitoare la alte drepturi, fapte, alte raporturi juridice in legatura cu imobilele inscrise.
Astfel, a retinut tribunalul, confuzia apelantei poarta asupra notiunii de orice alte actiuni privitoare la alte drepturi in legatura cu imobilul si care pot fi notate in CF. Or, actiunea la care face referire apelanta se refera la recuperarea unui drept de creanta ce nu are nici o legatura cu imobilul asupra caruia se solicita notarea in CF. Apararea apelantei ca suma de bani a fost utilizata pentru amenajarea acestui imobil se poate face doar in cadrul actiunii in pretentii promovate, nu in prezenta procedura a plangerii de carte funciara.
Impotriva deciziei a declarat recurs reclamanta, solicitand admiterea recursului, schimbarea in tot a deciziei recurate si, pe cale de consecinta, admiterea plangerii astfel cum a fost formulata.
Recurenta a apreciat ca hotararea pronuntata de catre Tribunalul Timis nu este temeinica si legala intrucat potrivit prevederilor art. 902 alin. (2) pct. 19 Codul civil, sunt supuse notarii in cartea funciara „(...) actiunile pentru apararea drepturilor reale inscrise in cartea funciara, actiunea in partaj, actiunile in desfiintarea actului juridic pentru nulitate, rezolutiune ori alte cauze de ineficacitate, actiunea revocatorie, precum si orice alte actiuni privitoare la alte drepturi, fapte, alte raporturi juridice in legatura cu imobilele inscrise (...)”.
In sensul aceluiasi articol, prin terti se intelege orice persoana care a dobandit un drept real sau un alt drept in legatura cu imobilul inscris in cartea funciara.
Intrucat prin actiunea care face obiectul dosarului nr. 11440/325/2012 aflat pe rolul Judecatoriei Timisoara a solicitat obligarea intimatului B. la plata unei sume de bani, bani pe care i-a imprumutat pentru a efectua modificari la imobilul inscris in CF Sacalaz, considera ca in acest caz este admisibila cererea sa de notare raportat la destinatia pe care suma imprumutata a avut-o. Totodata, din punctul sau de vedere, prin alin. (2) pct. 19 al art. 902 Codul civil, se permite notarea in cartile funciare a unor actiuni care nu privesc direct drepturile reale asupra respectivelor imobile, dar privesc alte drepturi care au o legatura, chiar daca indirecta, cu imobilele respective.
Examinand legalitatea deciziei atacate prin prisma motivelor de recurs, precum si fata de prevederile art. 304 C. pr. civ., Curtea de apel a constatat ca recurenta a invocat dispozitiile art. 304 pct. 9 C. pr. civ. sustinand ca actiunea prin care se solicita obligarea intimatului B.T.I. la plata unei sume de bani pe care a imprumutat-o acestuia pentru a efectua modificari la imobilul inscris in CF Sacalaz se circumscrie actiunilor prevazute de art. 902 alin. (2) pct. 19 Codul civil.
Prin cererea adresata Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Timis de catre recurenta s-a solicitat notarea in cartea funciara a actiunii in pretentii formulata impotriva intimatului B.T.I. cu motivarea ca banii pe care i-a imprumutat acestuia au fost folositi pentru modificarea imobilului si, astfel, actiunea priveste un raport juridic in legatura cu imobilul inscris in CF.
Notiunea de raport juridic ce are legatura cu un imobil se refera la drepturile si obligatiile care s-au nascut, modificat sau stins in legatura cu imobilul. Or, in speta, este vorba de un raport juridic derivat, asa cum sustine recurenta, dintr-un contract de imprumut. Destinatia concreta data sumei de bani de catre imprumutat nu atrage dupa sine caracterizarea raportului juridic ca avand legatura cu imobilul, asa cum in mod legal au constatat si primele doua instante.
In consecinta, Curtea a constatat ca tribunalul a aplicat corect in cauza dispozitiile art. 902 alin. (2) pct.19 Codul civil, motiv pentru care, conform art. 312 alin. (1) C. pr. civ., a respins recursul petentei.