Aviz de bransare/racordare emis de operatorul serviciului de alimentare cu apa si canalizare
30 martie 2020Asigurarea despagubirilor de viata, sanatate si bunuri ale politistilor
30 martie 2020
Autoritatea parinteasca exercitata doar de unul dintre parinti
Dreptul familiei. Autoritatea parinteasca exercitata doar de unul dintre parinti. Conditii de acordare.
Art. 397, art. 507 Noul Cod Civil
Regula impusa de Noul Cod Civil este aceea de a se pleca pe prezumtia de autoritate parinteasca comuna si, numai daca interesul superior al copilului o reclama, judecatorul poate opta pentru autoritate parinteasca exercitata de catre unul dintre parinti (adica custodie unica).
Curtea de Apel Bacau - Sectia I Civila Decizia civila nr. 573 din 1 aprilie 2013
Prin sentinta civila nr. 2946/22.03.2012 a Judecatoriei Bacau, pronuntata in dosarul nr. 8396/180/2011, s-a admis actiunea de divort formulata de reclamanta P.E. in contradictoriu cu paratul P.C.I., s-a admis in parte cererea reconventionala, s-a dispus desfacerea casatoriei din culpa paratului, s-a respins, ca nesustinuta, cererea paratului-reclamant privind divortul, s-a dispus ca reclamanta-parata sa-si reia numele anterior casatoriei, s-a dispus ca autoritatea parinteasca privind minorii P.M.A. si P.I.D. sa se exercite de catre reclamanta-parata, locuinta minorilor fiind stabilita de asemenea la mama. In favoarea minorilor, s-a stabilit si o pensie de intretinere in procent de 33% din venitul net pe economie si s-a dispus ca paratul-reclamant sa mentina legaturile personale cu minorii in a doua si a patra saptamana din luna la domiciliul reclamantei-parate.
Prin decizia civila nr. 351/27.11.2012 pronuntata de Tribunalul Bacau in dosarul nr. 8396/180/2011 s-a admis apelul promovat de catre apelantul-parat P.C.I. impotriva sentintei civile nr. 2996/22.03.2012 pronuntata de Judecatoria Bacau in dosarul nr. 8396/180/2011 in contradictoriu cu intimata-reclamanta P.F. si intimatele-autoritatea-tutelara Primaria comunei S. si Primaria comunei B.
S-a schimbat, in parte, sentinta civila apelata si in consecinta:
A fost stabilita autoritatea parinteasca comuna pentru minorii P.M.A. si P.I.D.
S-a stabilit ca legaturile personale ale paratului-reclamant cu minorii sa se desfasoare prin luarea minorilor la domiciliul acestuia.
Au fost mentinute celelalte dispozitii ale sentintei apelate.
A fost obligata intimata sa plateasca apelantului 460 lei cheltuieli de judecata reprezentand taxa de timbru, onorariu avocat si cheltuieli de transport.
Impotriva acestei decizii a declarat recurs intimata - reclamanta P.F., recurs declarat si motivat in termen, legal timbrat cu 19,5 lei taxa timbru si 0,15 lei timbru judiciar si inregistrat pe rolul Curtii de Apel Bacau sub nr. 8396/180/2011.
A fost criticata solutia instantei de apel pentru urmatoarele considerente:
- in mod gresit s-ar fi stabilit autoritatea parinteasca comuna, existand motive intemeiate ca aceasta sa fie exercitata doar de catre recurenta; sustine aceasta faptul ca este pusa in pericol atat integritatea corporala, cat si cea psihica a minorului I.D.;
- referitor la programul de vizitare al minorilor, se solicita ca acesta sa se desfasoare doar la domiciliul recurentei, tinandu-se seama de varsta minorilor, timpul pentru transportul acestora si faptul ca pentru moment relatiile dintre parti precum si cele dintre soti si rudele celuilalt sot sunt tensionate ca si situatia speciala a partilor (ambii fiind surdo-muti).
Intimatii nu au depus intampinare.
Examinand recursul prin prisma motivelor invocate, a actelor si lucrarilor dosarului, a dispozitiilor art. 304, 312 cod pr. civila Curtea retine urmatoarele:
Primul motiv de recurs referitor la acordarea autoritatii parintesti exclusive va fi inlaturat.
Pe de o parte, Curtea retine faptul ca autoritatea parinteasca asupra minorului nu este doar un drept al parintelui, ci si un drept al copilului de care acesta poate fi lipsit doar in situatii speciale ce tin de interesul sau superior.
Pe de alta parte, regula impusa de noul cod civil in art. 397 este aceea de a se pleca pe prezumtia de autoritate parinteasca comuna, si numai daca interesul superior al copilului o reclama, judecatorul poate opta pentru autoritate parinteasca exercitata de catre unul dintre parinti (adica custodia unica).
In speta, insa, asa cum a retinut si instanta de apel, nu s-a dovedit existenta unei situatii de exceptie.
Art. 507 Noul cod civil enumara situatiile general valabile care ar conduce la exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte, fiind aplicabil deopotriva pentru ipoteza parintilor casatoriti si a celor divortati.
Ori, probatoriul administrat in cauza nu a dovedit existenta urmatoarelor elemente cumulative: dovada de catre parintele solicitant a suferintei copilului care se afla sub autoritatea ambilor parinti, stabilirea unei legaturi de cauzalitate intre suferinta copilului si exercitarea in comun a autoritatii parintesti, demonstrarea ca solutia consta in exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre celalalt parinte.
Referatele de ancheta sociala efectuate la domiciliul paratului si declaratiile martorilor audiati nu confirma sustinerile recurentei.
Curtea constata intemeiat insa al doilea motiv de recurs. Astfel, varstele celor doi copii minori , distanta foarte mare dintre domiciliul reclamantei si cel al paratului - aproximativ 100 km, faptul ca cei doi copii ar fi pusi in situatia de a parcurge de doua ori pe luna distante mari pentru a ajunge la domiciliul tatalui sunt tot atatea argumente care duc instanta de recurs la concluzia ca se impune ca legaturile paratului cu cei doi minori sa se desfasoare fara luarea la domiciliul sau. Aceasta deoarece programul de relatii firesti se impune a fi stabilit de asa maniera incat sa permita parintelui si copilului sa se bucure cat mai mult timp posibil de
prezenta celuilalt, nu sa petreaca acest timp in mijloace de transport.
In acest fel este respectat interesul superior al copilului care este stabilit in raport de varsta acestuia, programul pe care-l are la parintele cu care locuieste, starea de sanatate a parintilor, distanta dintre domiciliul celor doi parinti.
In baza disp. art. 312 cod pr. civila a fost admis recursul, modificata in parte decizia recurata, stabilindu-se ca legaturile personale ale parintelui cu minorii sa se desfasoare la domiciliul reclamantei. Au fost mentinute celelalte dispozitii.
S-a facut aplicarea disp. art. 274 cod pr. civila obligand intimatul sa plateasca recurentei cheltuieli de judecata.