Recuzare Respingere cerere, Cale de atac Impartialitate
30 martie 2020Cheltuieli de judecata Obligatia de plata
30 martie 2020
Angajarea raspunderii civile delictuale, intrunirea cumulativa in cauza a tuturor conditiilor cerute de lege in acest sens
- Legea nr. 287/2009 privind Codul civil: 1349 si urm.
Legatura de cauzalitate dintre fapta generatoare de prejudicii si prejudiciul suferit este una dintre conditiile cerute cumulativ pentru angajarea raspunderii civile delictuale, in lipsa acestei legaturi o atare raspundere neputand fi angajata.
Curtea de Apel Timisoara, Sectia I civila, Sentinta civila nr. 184 din 22 octombrie 2015, F.S.
Prin sentinta civila nr.412/16.06.2015, Tribunalul Arad a respins actiunea civila in despagubiri formulata de reclamanta H.F. in contradictoriu cu parata SC T. SRL.
Pentru a dispune astfel, instanta a retinut ca, prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Arad, inculpatul R.L. a fost trimis in judecata pentru 2 infractiuni, respectiv art. 184 alin. (2), alin. (4) din vechiul Cod penal si art. 38 alin. (1) din Legea nr. 319/2006 intrucat, ca urmare a neindeplinirii obligatiilor ce erau in sarcina sa, culoarul de acces spre grupul sanitar nu a fost curatat de substanta ce se transporta in hala de productie, astfel ca, la 12.04.2012, reclamanta a alunecat si a suferit leziuni ce au necesitat un numar de 300 zile de ingrijiri medicale, conform raportului medico - legal 1/2013.
La data angajarii (15.09.2008), reclamanta a instiintat angajatorul parat despre faptul ca din anul 2005 sufera de o afectiune la coloana vertebrala (hernie de disc).
Prin hotararea pronuntata in dosar nr.11637/55/2013, Judecatoria Arad l-a condamnat pe inculpat (prepus al paratei) la o pedeapsa de 1 an inchisoare pe care a suspendat-o conditionat si a dispus obligarea paratei din prezentul dosar la plata catre reclamanta a sumei de 50.000 euro, echivalent in lei la data platii efective.
Din actele medicale depuse in cauza de fata a rezultat ca reclamanta a suferit in luna mai 2014, deci ulterior pronuntarii sentintei penale, o noua interventie chirurgicala care a vizat o alta zona a coloanei vertebrale, respectiv vertebrele T9- T10. In cauza s-a efectuat o noua expertiza medico-legala care a concluzionat ca numarul de zile de ingrijiri medicale stabilit prin raportul medico-legal de expertiza nr. 1/2013 nu s-a modificat prin raportare la leziunile asociate interventiei chirurgicale din luna mai 2014 si ca nu se poate stabili raportul de cauzalitate intre evenimentul traumatic incriminat si leziunea pentru care reclamanta a fost operata in mai 2014, la peste doi ani de zile de la accidentul din 12.04.2012.
In consecinta, retinand ca, in lipsa legaturii de cauzalitate,conditiile cerute cumulativ de dispozitiile art. 1394 din Codul civil pentru angajarea raspunderii civile delictuale a paratei nu sunt intrunite in cauza, instanta a respins cererea in despagubiri formulata de reclamanta.
Impotriva sentintei a declarat apel reclamanta care a sustinut ca tribunalul a interpretat eronat probele administrate in cauza si in consecinta, a retinut gresit lipsa existentei legaturii de cauzalitate intre fapta imputabila prepusului paratei, vinovat de producerea accidentului de munca din luna aprilie 2012, si noua interventie chirurgicala din cursul lunii mai 2014.
Apelul astfel declarat a fost respins,pentru urmatoarele considerente:
Elementul supus dezbaterii in prezentul apel este existenta unui element al raspunderii civile delictuale, anume legatura de cauzalitate dintre fapta generatoare de prejudicii si prejudiciul efectiv produs. Pentru stabilirea existentei acestui element a fost efectuata in cauza o noua expertiza medico - legala care a avut in vedere toate scrisorile medicale invocate de reclamanta in sustinerea cererii,expertiza care a concluzionat ca interventia suferita in luna mai 2014 a vizat o alta zona a coloanei vertebrale, respectiv vertebrele T9-T10. Pe de alta parte, prin expertiza efectuata in dosarul penal s-a stabilit ca, urmare a accidentului din 12.04.2012, reclamanta a prezentat o fractura apofiza articulara L4. Or, noua expertiza medico-legala efectuata in procesul civil a concluzionat ca numarul de zile de ingrijiri medicale stabilit prin raportul intocmit in faza de urmarire penala nu se modifica prin raportare la leziunile asociate interventiei chirurgicale suferite de reclamanta in luna mai 2014 si ca nu se poate stabili cu certitudine raportul de cauzalitate intre accidentul din 12.04.2012 si leziunea pentru care reclamanta a fost operata la peste doi ani de zile,respectiv in mai 2014.