Stabilirea conditiilor de munca, Calitate procesuala pasiva
31 martie 2020Solutionarea cauzei exclusiv prin admiterea exceptiilor autoritatii de lucru judecat si a inadmisibilitatii contestatiei la tabelele de creante
31 martie 2020
Somatie europeana de plata, Indeplinirea procedurii de notificare a somatiei cu debitorul
- Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 : art. 14-18
Avand in vedere dispozitiile art. 14 ale Regulamentului 1896/2006, care stipuleaza ca notificarea se face conform regulilor din statul in care se efectueaza comunicarea, Curtea, fara o proba contrara din partea debitorului, avand in vedere regulile de comunicare a actelor procedurale din Italia, va constata ca procedura comunicarii somatiei europene de plata catre debitor a fost indeplinita.
In acest sens, Curtea de Casatie italiana, prin hotararea nr. 27526/2015, a decis ca scrisoarea aflata la serviciul postal si nelivrata destinatarului datorita absentei sale de la adresa de comunicare se presupune primita la data emiterii notificarii de depozitare la oficiul postal. In cazul in care, in termen de 30 de zile, destinatarul nu ridica scrisoarea de la oficiul postal indicat in notificare, se formeaza ceea ce este cunoscut sub numele de “stoc terminat“ (compiuta giacenza), scrisoarea recomandata fiind presupusa ca livrata din punct de vedere juridic.
Conform art. 16 din Regulament, paratul poate face opozitie la somatia europeana de plata in termen de 30 de zile de la data comunicarii sau notificarii somatiei de catre parat, neexistand dovada ca paratul debitor ar fi formulat o asemenea opozitie in prezenta cauza.
Astfel, prima instanta, dupa ce a constatat ca termenul in care debitorul putea face opozitie a expirat, trebuia sa dea curs dispozitiilor art. 18 si sa emita Formularul G prevazut de Regulamentul (CE) nr. 1896/2006.
Curtea de Apel Timisoara, Sectia a II-a civila, Decizia civila nr. 1047/A din 29 octombrie 2015, Conf.univ.dr. M.B.
Prin incheierea civila din 15.07.2015, pronuntata de Tribunalul Timis in dosarul nr. 5142/30/2014, s-a respins cererea formulata de creditoarea B.C. S.I.B.R. SA A. - S.T.C. prin care aceasta a solicitat emiterea formularului de tip G prevazut de Anexa VII din Regulamentul CE nr. 1896/2006. in concordanta cu dispozitiile art. 18 din Regulament.
Pentru a hotari astfel, prima instanta a constatat ca somatia europeana de plata a fost admisa in baza prevederilor Regulamentului CE nr. 1896/2006, iar pentru a declara aceasta cu forta executorie conform art. 18. instanta va verifica data la care a fost comunicata sau notificata somatia de plata.
Din actele de la dosar, respectiv plicul cu care instanta de origine, Tribunalul Timis, a expediat pe adresa debitorului somatia, poarta stampila oficiului postal din localitatea italiana F., aplicata la data de 17.10.2014. Ulterior, la data de 28.11.2014 pe plic a fost aplicata stampila cu mentiunea „compiuta giacenza” [stoc realizat], insa aceasta mentiune nu indeplineste conditia ceruta de art. 14 alin. D din acelasi Regulament, care prevede ca somatia europeana de plata poate fi, de asemenea, comunicata sau notificata paratului in conformitate cu legislatia nationala a statului in care trebuie efectuata comunicarea sau notificarea prin depunerea somatiei la un oficiu postal sau la autoritatea competenta si comunicarea scrisa cu privire la aceasta depunere in cutia postala a paratului, cu conditia ca aceasta comunicare scrisa sa mentioneze clar natura juridica a actului sau faptului ca este echivalenta cu o notificare sau comunicare si ca de la aceasta data incep sa curga termenele.
Desi intre momentul aplicarii stampilelor postei italiene din 17.10.2014 si cel din 28.11.2014 s-a scurs mai mult de o luna, nu poate fi trasa in mod cert concluzia ca recomandata a stat la dispozitia paratului pentru a putea fi ridicata si ca acesta a fost avizat cu privire la consecintele juridice ale acestei comunicari.
Din aceste considerente instanta nu a considerat ca somatia a fost comunicata debitorului si ca termenul de 30 de zile pentru exercitarea dreptului de a formula opozitie la somatie s-a scurs, prin urmare nu a dat curs cererii creditoarei de investire cu forta executorie a somatiei europene de plata.
Impotriva acestei incheieri a declarat apel creditoarea B.C. S.I.B.R. SA A. - S.T.C., solicitand admiterea apelului, anularea hotararii atacate, cu retinerea indreptatirii apelantei la emiterea Formularului G, in concordanta cu dispozitiile art. 18 din Regulamentul European CE 1896/2006 si trimiterea spre rejudecarea cererii, primei instante sesizate, iar in subsidiar, anularea hotararii care se ataca si admiterea cererii introductive, dupa observarea indeplinirii conditiilor prevazute de Regulamentul European CE 1896/2006.
In motivarea apelului se arata ca in data de 03.10.2014, instanta a admis cererea sa in dosarul nr. 5142/30/2014 si a emis somatia europeana de plata impotriva debitorului L.P.P. Conform art. 16 din Regulament, paratul poate face opozitie la somatia europeana de plata in termen de 30 de zile de la data comunicarii sau notificarii somatiei de catre parat. Potrivit art. 13 din Regulament „Somatia europeana de plata poate fi comunicata sau notificata paratului in conformitate cu legislatia nationala a statului in care trebuie efectuata comunicarea sau notificarea, intr-unul din urmatoarele moduri: (a) comunicare sau notificare personala, paratul semnand o confirmare de primire care contine data primirii; (b) comunicare sau notificare personala printr-un document semnat de persoana competenta care a efectuat comunicarea sau notificarea, cu mentiunea ca paratul a primit actul sau ca a refuzat sa il primeasca fara niciun motiv legitim, precum si cu data la care a fost comunicat sau notificat actul; (c) comunicare sau notificare prin posta, paratul semnand si trimitand inapoi o confirmare de primire care contine data primirii; (d) comunicare sau notificare prin mijloace electronice, cum ar fi faxul sau posta electronica, paratul semnand si trimitand inapoi o confirmare de primire care contine data primirii.”
Astfel, in data de 17.10.2014, instanta a comunicat debitorului somatia, insa nu a ridicat plicul de la posta si, drept urmare, in data de 28.11.2014, pe plic a fost aplicata stampila cu mentiunea
„compiuta giacenza",
mentiune care nu se traduce astfel cum a inteles prima instanta („stoc realizat”), ci mai degraba „procedura indeplinita" satisface criteriile legii italiene pentru considerarea drept comunicata a unui act de procedura, si astfel si criteriile prevazute de Regulament. Arata ca in acest sens s-a pronuntat Curtea de Casatie din Italia: „In cazul in care, notificarea este transmisa prin posta, iar scrisoarea recomandata depusa la oficiul postal responsabil pentru livrare nu a fost ridicata, comunicarea este considerata indeplinita” in zece zile de „la data notificarii cu privire la instiintarea transmiterii Daca in aceasta perioada (de zece zile care trebuie intelesi intre termenii pentru indeplinirea actelor de procedura efectuate in afara procesului), destinate indeplinirii asa-numitei „compiuta giacenza” cade sambata, acesta este extins prin lege pana la prima zi lucratoare urmatoare, conform art. 155 din Codul de procedura civila.”
Apelanta sustine ca potrivit legii si jurisprudentei italiene stabilite de Curtea de Casatie, procedura transmiterii prin posta a unei scrisori, se considera indeplinita daca destinatarul nu ridica recomandata la expirarea termenului de 10 zile de la primirea instiintarii, iar o scrisoare de punere in intarziere trimisa prin scrisoare recomandata, chiar si in absenta confirmarii de primire, constituie proba certa de expeditie, atestata printr-o adeverinta de la oficiul postal si sa nastere unei prezumtii ca debitorul a luat cunostinta de existenta somatiei de plata, prezumtie ce poate fi rasturnata prin dovada contrara.
De asemenea, arata ca avand in vedere dispozitiile Regulamentului care stipuleaza ca notificarea se face conform regulilor din statul in care se efectueaza comunicarea, respectiv Italia, si conform regulilor din acest stat, procedura comunicarii somatiei europene de plata a fost indeplinita. Astfel, considera ca instanta, dupa ce constata ca termenul in care debitorul putea face opozitie a expirat, trebuia sa dea curs dispozitiilor art. 18 din Regulament si sa emita Formularul G.
Apelanta precizeaza ca somatia europeana de plata devine executorie dupa expirarea termenului de 30 de zile de la indeplinirea procedurii de comunicare si nu ca urmare a emiterii formularului, emitere care este o obligatie a instantei si nu o facultate, apelanta invocand art. 18 din Regulamentul European CE 1896/2006.
Astfel, avand in vedere ca instanta a dispus emiterea unei somatii europene de plata; ca somatia a fost comunicata debitorului dar acesta nu a facut opozitie in termenul legal; jurisprudenta Curtii din Italia conform careia procedura comunicarii se considera indeplinita la expirarea termenului de 10 zile cand destinatarul poate ridica plicul; precum si depasirea cu mult termenul de 30 de zile pentru depunerea opozitiei si a timpului suplimentar necesar sosirii opozitiei; solicita instantei de apel sa observe ca a fost depasit nu doar termenul de 30 zile ci orice termen ce poate fi privit ca rezonabil si in care instanta avea obligatia sa emita si sa comunice Formularul G, conform Regulamentului.
Debitorul intimat A.A. a formulat intampinare, solicitand respingerea apelului ca inadmisibil, cu cheltuieli de judecata; respingerea apelului ca tardiv conform art. 480 alin. (1) din noul Cod de procedura civila, iar pe fond, respingerea apelului ca nefondat si respingerea cererii de anulare a hotararii atacate in ce priveste petitul 1 si petitul 3, precum si a cererii de trimiterea a cauzei spre rejudecare la prima instanta.
Analizand actele si lucrarile dosarului in baza art. 476-479 din noul Cod de procedura civila, in raport de motivele invocate de catre apelanta si a apararilor intimatului, Curtea constata si retine urmatoarele:
Prin incheierea civila nr. 773 din 03.10.2014, pronuntata de Tribunalul Timis in dosarul nr. 5142/30/2014, s-a admis cererea formulata de creditoarea B.C. S.I.B.R. SA A. - S.T.C., si, in consecinta, s-a emis somatia europeana de plata - formularul E, dispunandu-se comunicarea somatiei (formularul E) impreuna cu formularul A si actele anexa catre debitorul A.A., prin posta, cu solicitarea de confirmare de primire.
Pentru a hotari astfel, tribunalul a constatat ca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European si al Consiliului si a emis somatia europeana de plata.
Totodata, in temeiul art. 12 alin. (5) din Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European si al Consiliului, instanta a dispus comunicarea somatiei catre debitor in conformitate cu legislatia nationala, intr-o modalitate conforma cu standardele minimale stabilite de art. 13, 14 si 15 din Regulament, respectiv comunicarea prin posta, cu solicitarea de confirmare de primire.
Ulterior, creditoarea B.C. S.I.B.R. SA A. - S.T.C. a solicitat emiterea formularului de tip G prevazut de Anexa VII din Regulamentul CE nr. 1896/2006, in concordanta cu dispozitiile art. 18 din Regulament, cerere respinsa in mod gresit de prima instanta.
Comunicarea somatiei (formularul E) impreuna cu formularul A si actele anexa catre debitorul A.A. a fost realizata prin posta, cu solicitarea de confirmare de primire, fiind incidente dispozitiile art. 14 din regulament.
Astfel, in data de 17.10.2014, instanta a comunicat debitorului somatia, insa debitorul nu a ridicat plicul de la posta si, drept urmare, in data de 28.11.2014, pe plic a fost aplicata stampila cu mentiunea
„compiuta giacenza”,
mentiune care satisface criteriile legii italiene pentru considerarea drept comunicat a unui act de procedura, si astfel, si criteriile prevazute de Regulament.
In acest sens, Curtea de Casatie italiana, prin hotararea nr. 27526/2015, a decis ca scrisoarea aflata la serviciul postal si nelivrata destinatarului datorita absentei sale de la adresa de comunicare se presupune primita la data emiterii notificarii de depozitare la oficiul postal. In cazul in care, in termen de 30 de zile, destinatarul nu ridica scrisoarea de la oficiul postal indicat in notificare, se formeaza ceea ce este cunoscut sub numele de "stoc terminat”
(compiuta giacenza),
scrisoarea recomandata fiind presupusa ca livrata din punct de vedere juridic.
Avand in vedere dispozitiile art. 14 ale Regulamentului 1896/2006, care stipuleaza ca notificarea se face conform regulilor din statul in care se efectueaza comunicarea, Curtea, fara o proba contrara din partea debitorului, avand in vedere regulile de comunicare a actelor procedurale din Italia, va constata ca procedura comunicarii somatiei europene de plata catre debitor a fost indeplinita.
Conform art. 16 din Regulament, paratul poate face opozitie la somatia europeana de plata in termen de 30 de zile de la data comunicarii sau notificarii somatiei de catre parat, neexistand dovada ca paratul debitor ar fi formulat o asemenea opozitie in prezenta cauza.
Astfel, prima instanta, dupa ce a constatat ca termenul in care debitorul putea face opozitie a expirat, trebuia sa dea curs dispozitiilor art. 18 din Regulament si sa emita Formularul G.
Intrucat competenta de emitere a formularului G apartine instantei de origine, adica instantei care a emis somatia europeana de plata, in baza art. 480 din noul Cod de procedura civila, Curtea va admite apelul declarat de creditoarea B.C. S.I.B.R. SA A. - S.T.C. impotriva incheierii din 15.07.2015, pronuntata de Tribunalul Timis in dosarul nr. 5142/30/2014; va anula incheierea apelata si va trimite cauza spre rejudecare la Tribunalul Timis.