Recalcularea restului ramas neexecutat din pedeapsa din a carei executare fusese dispusa liberarea conditionata
28 martie 2020Lipsa cercetarii judecatoresti, Trimiterea cauzei spre rejudecare primei instante
28 martie 2020
Predare pe mai departe (re-extradare) a unei persoane care a fost predata anterior unei altei autoritati straine in baza unui mandat european de arestare
Cuprins pe materii
: Drept procesual penal. Proceduri prevazute in legi speciale. Proceduri prevazute in Legea nr. 302/2004
Indice alfabetic
: Drept procesual penal - predare pe mai departe (re-extradare) catre o autoritate straina
Temei de drept:
Legea nr. 302/2004, art. 60 cu referire la art. 54, art. 52, art. 121 din Legea nr. 302/2004
Intre Romania si Confederatia Elvetiana sunt aplicabile dispozitiile Conventiei europene de extradare, Paris, 1957 iar din perspectiva cetateniei romane a numitului TRV, devin incidente dispozitiile articolului 20 alin. 1 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, republicata, potrivit caruia „ cetatenii romani pot fi extradati din Romania in baza conventiilor internationale multilaterale la care aceasta este parte si pe baza de reciprocitate ”.
Potrivit articolului 7 din Legea elvetiana aplicabila (Federal Act on International Mutual Assistance in Criminal Matters), acest stat nu-si extradeaza proprii cetateni decat in cazul in care acestia isi dau consimtamantul (in forma scrisa) la extradare. Or, din documentele inainte de autoritatile austriece (solicitare de extindere a consimtamantului la extradare formulata in aceeasi cauza de catre autoritatile austriece), inclusiv documentul intitulat Audierea invinuitului, emis de catre Tribunalul Landului Feldkirch la data de 6 noiembrie 2019, rezulta ca persoana nu a fost de acord cu o predare in varianta simplificata catre autoritatile elvetiene si nu a renuntat la protectia oferita de regula specialitatii.
Curtea de Apel Iasi - Sectia penala si pentru cauze cu minori, Sentinta nr. 89/6.12.2019
Prin referatul procurorului din cadrul Curtii de Apel Iasi, din data de 05.12.2019, s-au aratat urmatoarele:
Prin sentinta nr. 59/FCJI din 09.08.2019, Curtea de Apel Iasi a admis sesizarea formulata de Parchetul din Feldkirch (Austria), in dosarul de referinta nr. 10/ST 174/19a pentru executarea mandatului de arestare emis la data de 22.07.2019, pe numele cetateanului roman TRV pentru savarsirea unei infractiuni de furt calificat.
Totodata, instanta a dispus predarea persoanei solicitate catre autoritatile austriece si a constatat ca numitul TRV a consimtit la predare, dar nu a renuntat la drepturile conferite de regula specialitatii.
La data de 07.11.2019, Tribunalul Landului Feldkirch a solicitat Ministerului Justitiei cererea de aprobare a predarii mai departe (cerere re-extradare) a numitului TRV catre autoritatile elvetiene in vederea urmaririi penale pentru savarsirea a patru infractiuni furt calificat de instrumente muzicale.
In urma efectuarii controlului de regularitate realizat in conformitate cu dispozitiile art. 38 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara in materie penala, s-au constatat urmatoarele:
- numitul TRV este cetatean roman, fiind nascut la H., la data de xx.yy.zzzz;
- intre Romania si Austria se aplica dispozitiile deciziei-cadru a Consiliului din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare si procedurile de predare intre statele membre, iar intre Romania si Confederatia Elvetiana sunt aplicabile dispozitiile Conventiei europene de extradare, Paris, 1957;
- solicitarea de extindere a consimtamantului la extradare este supusa conditiilor prevazute la art. 18-35 din Legea nr. 302/2004;
- la cererea de extindere formulata de autoritatile elvetiene au fost atasate documentele prevazute de art. 36 din Legea nr. 302/2004, redactate in limba germana si insotite de traducerea in limba romana;
- din datele sus-mentionate rezulta ca nu este incidenta niciuna din limitele acordarii cooperarii judiciare prevazute la art. 3 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, republicata.
Din perspectiva cetateniei romane a numitului TRV, devin incidente dispozitiile articolului 20 alin. 1 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, republicata, potrivit caruia „cetatenii romani pot fi extradati din Romania in baza conventiilor internationale multilaterale la care aceasta este parte si pe baza de reciprocitate".
Potrivit articolului 7 din Legea elvetiana aplicabila (Federal Act on International Mutual Assistance in Criminal Matters), acest stat nu-si extradeaza proprii cetateni decat in cazul in care acestia isi dau consimtamantul (in forma scrisa) la extradare.
Din documentele inainte de autoritatile austriece (solicitare de extindere a consimtamantului la extradare formulata in aceeasi cauza de catre autoritatile austriece), inclusiv documentul intitulat Audierea invinuitului, emis de catre Tribunalul Landului Feldkirch la data de 6 noiembrie 2019, rezulta ca persoana nu a fost de acord cu o predare in varianta simplificata catre autoritatile elvetiene si nu a renuntat la protectia oferita de regula specialitatii.
Rezulta, asadar, ca, la acest moment, in absenta consimtamantului persoanei mentionate, nu este indeplinita, in relatia cu Elvetia, conditia existentei reciprocitatii extradarii propriilor cetateni.
Totodata, predarea numitului TRV de catre autoritatile romane catre Republica Austria s-a realizat sub conditia prevazuta de art. 98 alin. 2 din Legea nr. 302/2004, respectiv ca in cazul in care se va pronunta o pedeapsa privativa de libertate, persoana predata sa fie transferata in Romania.
Prin urmare, in conformitate cu dispozitiile art. 121 al. 2, art. 60, art. 52 si 53 din Legea nr. 302/2004, s-a solicitat respingerea cererii formulate de Tribunalul Landului FELDKIRCH (Austria) in dosarul de referinta nr. 27 HR 356/19j, privind aprobarea predarii pe mai departe (re-extradare) catre autoritatile elvetiene a numitului TRV.
Analizand prezenta cerere, Curtea a constatat urmatoarele:
Prin sentinta penala nr. 59/FCJI din 09.08.2019, Curtea de Apel Iasi a admis sesizarea formulata de Parchetul din Feldkirch (Austria), in dosarul de referinta nr. 10/ST 174/19a pentru executarea mandatului de arestare emis la data de 22.07.2019, pe numele cetateanului roman TRV pentru savarsirea unei infractiuni de furt calificat.
Prin aceeasi sentinta s-a dispus predarea persoanei solicitate catre autoritatile austriece si a constatat ca numitul TRV a consimtit la predare, dar nu a renuntat la drepturile conferite de regula specialitatii.
La data de 07.11.2019, Tribunalul Landului Feldkirch a solicitat Ministerului Justitiei cererea de aprobare a predarii mai departe (cerere re-extradare) a numitului TRV catre autoritatile elvetiene in vederea urmaririi penale pentru savarsirea a patru infractiuni furt calificat de instrumente muzicale.
Urmare a efectuarii controlului de regularitate realizat in conformitate cu dispozitiile art. 38 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara in materie penala, a rezultat ca numitul TRV este cetatean roman, fiind nascut la H., la data de xx.yy.zzzz; intre Romania si Austria se aplica dispozitiile deciziei-cadru a Consiliului din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare si procedurile de predare intre statele membre, iar intre Romania si Confederatia Elvetiana sunt aplicabile dispozitiile Conventiei europene de extradare, semnata la Paris in 1957; solicitarea de extindere a consimtamantului la extradare este supusa conditiilor prevazute la art. 18-35 din Legea nr. 302/2004; la cererea de extindere formulata de autoritatile elvetiene au fost atasate documentele prevazute de art. 36 din Legea nr. 302/2004, redactate in limba germana si insotite de traducerea in limba romana; din datele sus-mentionate rezulta ca nu este incidenta niciuna din limitele acordarii cooperarii judiciare prevazute la art. 3 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, republicata.
Curtea a constatat insa ca din perspectiva cetateniei romane a numitului TRV, devin incidente dispozitiile articolului 20 alin. 1 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, republicata, potrivit caruia „cetatenii romani pot fi extradati din Romania in baza conventiilor internationale multilaterale la care aceasta este parte si pe baza de reciprocitate".
Potrivit articolului 7 din Legea elvetiana aplicabila (Federal Act on International Mutual Assistance in Criminal Matters), acest stat nu-si extradeaza proprii cetateni decat in cazul in care acestia isi dau consimtamantul (in forma scrisa) la extradare.
Or, din documentele inainte de autoritatile austriece (solicitare de extindere a consimtamantului la extradare formulata in aceeasi cauza de catre autoritatile austriece), inclusiv documentul intitulat Audierea invinuitului, emis de catre Tribunalul Landului Feldkirch la data de 6 noiembrie 2019, rezulta ca numitul TRV nu a fost de acord cu o predare in varianta simplificata catre autoritatile elvetiene si nu a renuntat la protectia oferita de regula specialitatii.
Asadar, rezulta, la acest moment, ca in absenta consimtamantului persoanei mentionate, nu este indeplinita, in relatia cu Elvetia, conditia existentei reciprocitatii extradarii propriilor cetateni.
Mai mult, se constata ca, astfel cum s-a dispus prin sentinta penala nr. 59/FCJI din 09.08.2019, predarea numitului TRV de catre autoritatile romane catre Republica Austria s-a realizat sub conditia prevazuta de art. 98 alin. 2 din Legea nr. 302/2004, respectiv ca in cazul in care se va pronunta o pedeapsa privativa de libertate, persoana predata sa fie transferata in Romania.