Tentativa de omor Diferenta fata de infractiunea de loviri sau alte violente
28 martie 2020Actiunea civila in despagubire intemeiata pe raspunderea civila delictuala
28 martie 2020
Trimitere spre rejudecare, Nesolutionare actiune civila
Cuprins pe materii
:
Drept procesual penal. Partea speciala.
Indice alfabetic
:
- Drept procesual penal
- Trimitere spre rejudecare
- Actiunea civila
Legislatie relevanta
:
art.397 alin.1, art. 421
pct.2 lit.b Cod procedura penala
Rezumat
:
Din actele dosarului rezulta ca persoana vatamata s-a constituit parte civila inca din faza de urmarire penala, cu suma de 4600 lei cu titlu de daune materiale si cu suma de 5000 lei cu titlu de daune morale.
Prin urmare, in mod gresit a retinut prima instanta ca persoana vatamata nu s-a constituit parte civila si, implicit, nu a dispus nici o solutie, de admitere ori de respingere a pretentiilor persoanei vatamate si nici nu a disjuns solutionarea laturii civile
Decizia penala nr. 969/A/02.10.2018 a Curtii de Apel Galati
Prin sentinta penala nr.44/26.04.2018 a Judecatoriei Liesti a fost condamnat inculpatul ...
la 6 (sase) luni inchisoare pentru comiterea infractiunii de lovire sau alte violente, fapta prevazuta si pedepsita de art. 193 alin.2 Cp cu aplicarea disp. art. 396 alin.10 Cpp.
Conform disp. art. 91 alin.1 Cp si ale art. 92 Cp s-a suspendat executarea pedepsei sub supraveghere pe durata de 2 (doi) ani.
Conform disp. art. 93 din Codul penal, s-a dispus ca, pe durata termenului de supraveghere, condamnatul sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere:
a) Sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Galati, la datele fixate de acesta;
b) Sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;
c) Sa anunte in prealabil schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile;
d) Sa comunice schimbarea locului de munca;
e) Sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.
Conform disp. art. 93 alin.2 lit d din Codul penal s-a impus inculpatului obligatia de a nu parasi teritoriul Romaniei, fara acordul instantei.
Conform disp. art. 93 alin.3 din codul penal, s-a dispus ca, pe parcursul termenului de supraveghere condamnatul sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile la Primaria ..., jud. ...
Conform disp. art. 397 Cpp coroborat cu art. 1357 Cod civil s-a luat act ca persoana vatamata ... nu s-a constituit parte civila in cauza.
Conform disp. art. 397 Cpp coroborat cu art. 1357 Cod civil a fost obligat inculpatul sa plateasca partii civile ... cu titlu de despagubiri, 2979,53 lei.
Conform disp. art. 274 Cpp a fost obligat inculpatul sa plateasca statului cu titlu de cheltuieli judiciare, 120 lei.
In motivarea hotararii s-a aratat ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Liesti nr. 1012/P/2016 din 25.09.2017 a fost trimis in judecata inculpatul ... pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente prev. de art. 193 alin.2 C.p.
S-a retinut ca inculpatul ... si persoana vatamata ... locuiesc in com. ..., jud. ..., sunt rude prin alianta si au suprafete de teren extravilan invecinate.
In fapt,
la data de 22.VII.2016, organele de politie au fost sesizate telefonic despre faptul ca persoana vatamata ... a fost lovit cu pumnii si picioarele de catre numitul ..., in camp, in extravilanul localitatii de domiciliu, sesizarea fiind inregistrata sub nr.1012/P/2016.
La data de 17.VIII.2016, persoana vatamata a formulat plangere prealabila impotriva numitului ..., „care este nepot de-al meu”, sesizand aceeasi fapta si anexand certificatul medico-legal nr..../A2-D/2016, din care rezulta ca a prezentat leziuni care au necesitat 14 – 16 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare, plangerea fiind inregistrata sub nr.1112/P/2016, iar prin ordonanta din 11.XI.2016 s-a dispus reunirea celor doua cauze.
Din probele administrate in cauza a rezultat urmatoarea situatie de fapt:
La data de 22.VII.2016, in jurul orei 19,00, persoana vatamata ... se afla in camp, la terenul pe care are amplasat un adapost de animale, timp in care, la locul faptei a venit, cu o caruta, si inculpatul ..., insotit de mama sa, ...
Motivat de faptul ca animalele apartinand persoanei vatamate au pasunat pe cultura de lucerna apartinand inculpatului, acesta din urma a lovit persoana vatamata cu pumnii si picioarele.
In urma sesizarii telefonice la SNAU 112, persoana vatamata a fost preluata cu ambulanta si prezentata la UPU – ..., unde a fost internata in sectia neurochirurgie, in perioada 23.VII.2016 – 01.VIII.2016, cu diagnosticul de politraumatism cu traumatism cranio-facial minor, contuzii cerebrale hemoragice multiple, contuzie toraco-abdominala, contuzie glob ocular drept si fractura oaselor proprii nazale.
Din certificatul medico-legal nr.../A2-D/2016 rezulta ca persoana vatamata ... a prezentat leziuni care au putut fi produse prin loviri cu corpuri sau mijloace contondente si pot data din 22.VII.2016, leziuni care necesita 14 – 16 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare.
Cu adresa nr.16760/2017, ... s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 2.979,53 lei – reprezentand contravaloarea cheltuielilor ocazionate de internarea persoanei vatamate ...
In declaratiile sale, persoana vatamata ... a precizat ca la data de 22.VII.2016 a fost lovit de nepotul sau – inculpatul ... motivat de faptul ca ar fi pasunat pe lucerna lui cu 5 miei, loviturile cauzandu-i leziuni care au necesitat internarea in spital si ingrijiri medicale pentru vindecare.
Inculpatul ... a recunoscut fapta ce i se retine in sarcina, precizand ca a lovit persoana vatamata ... – unchiul sau – cu pumnii, motivat de faptul ca a lasat vitei si ovine nesupravegheate, care au pasunat pe cultura sa de lucerna, iar in momentul in care i-a solicitat explicatii, acesta i-a adresat injurii, moment in care si-a „pierdut cumpatul” si a actionat violent asupra acestuia.
Din declaratia martorei ..., mama inculpatului ... rezulta ca la data de 22.VII.2016 il insotea pe acesta la cultura de lucerna, unde erau animalele persoanei vatamate ..., intre inculpat si persoana vatamata „s-a iscat o cearta”, iar pentru ca persoana vatamata adresa injurii inculpatului, acesta „a inceput sa-l loveasca cu pumnii in zona capului si a corpului”.
La locul faptei nu au fost prezente alte persoane, iar din declaratia martorului ... rezulta ca a aflat de la inculpatul ... ca in ziua respectiva ar fi gasit animale apartinand persoanei vatamate ..., care pasunau pe lucerna deja cosita, motiv pentru care „i-a dat mai multi pumni in zona capului si a corpului, lasandu-l la bordeiul unde isi are lucerna”.
S-a aratat ca situatia de fapt expusa mai sus se dovedeste cu urmatoarele mijloace de proba: procese verbal de sesizare din oficiu si de interventie la eveniment, plangerea prealabila si declaratiile persoanei vatamate ..., certificatul medico-legal nr.1025/A2-D/2016 si copii dupa acte medicale depuse de persoana vatamata, adresa nr.16760/2017 a ... si decontul de cheltuieli, declaratiile de suspect si inculpat, declaratiile martorilor ... si ... si copii acte stare civila parti.
S-a retinut ca, in drept, fapta inculpatului ..., care la data de 22.VII.2016 a lovit cu pumnii si picioarele persoana vatamata ..., cauzandu-i leziuni care au necesitat 14 – 16 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare, realizeaza continutul constitutiv al infractiunii de lovire sau alte violente, prev. de art.193 alin.2 Cod penal.
Inculpatul este in varsta de 35 ani, nu este cunoscut cu antecedente penale, dar anterior a fost sanctionat administrativ pentru fapte penale de alt gen, iar in cursul urmaririi penale, dupa aducerea la cunostinta a calitatii de suspect si a celei de inculpat, a recunoscut savarsirea infractiunii ce i se retine in sarcina.
S-a precizat ca aspectele mentionate mai sus vor fi avute in vedere de instanta de judecata cu ocazia individualizarii pedepsei pe care o va aplica inculpatului.
S-a mentionat ca persoana vatamata ... a formulat plangere prealabila in termen legal, solicita in mod expres trimiterea in judecata a inculpatului, iar pe parcursul urmaririi penale nu s-a constituit parte civila in cauza.
...
s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 2.979,53 lei – cheltuieli de spitalizare acordate persoanei vatamate ...
Fata de circumstantele personale ale inculpatului care nu este cunoscut cu antecedente penale, a recunoscut fapta si o regreta, in raport de prevederile art. 74 Cp, s-a apreciat ca reinsertia sociala a acestuia se poate realiza prin aplicarea unei pedepse cu inchisoarea a carei executare va fi suspendata conform disp. art. 91 alin. 1 si art. 92 urmand a se retine in cauza prevederile art. 396 alin.10 Cpp, cu masurile de supraveghere prevazute de art. 93 literele a, b, c, d, e, din Codul penal si obligatiile prev. de art. 93 alin.2 lit.d si alin.3 Cod penal.
S-a mentionat ca, in conformitate cu disp. art. 397 Cpp coroborat cu art. 1357 C.civ. se va lua act ca persoana vatamata ... nu s-a constituit parte civila in cauza.
S-a precizat ca, in baza disp. art. 397 Cpp coroborat cu art. 1357 Cod civ. inculpatul va fi obligat sa plateasca partii civile ... cu titlu de despagubiri 2979,59 lei.
Impotriva acestei hotarari a declarat apel persoana vatamata ... aratand ca instanta de fond nu s-a pronuntat asupra actiunii sale civile si ca nu a fost legal citat, solicitand trimiterea cauzei spre rejudecare la prima instanta doar pe latura civila.
Apelul este fondat.
Examinand cauza prin prisma motivelor de apel cat si din oficiu sub toate aspectele de fapt si de drept, conform art. 417 al .2 C.pr.pen., Curtea constata ca hotararea apelata este nelegala cu privire la latura civila.
Astfel, din actele dosarului rezulta ca persoana vatamata s-a constituit parte civila inca din faza de urmarire penala, cu suma de 4600 lei cu titlu de daune materiale si cu suma de 5000 lei cu titlu de daune morale.
Prin urmare, in mod gresit a retinut prima instanta ca persoana vatamata nu s-a constituit parte civila si, implicit, nu a dispus nici o solutie, de admitere ori de respingere a pretentiilor persoanei vatamate si nici nu a disjuns solutionarea laturii civile.
Prin aceasta s-au incalcat dispozitiile art.397 alin.1 Cod procedura penala, care prevad ca
instanta se pronunta prin aceeasi hotarare si asupra actiunii civile
.
Potrivit art.421 pct.2 lit.b Cod procedura penala, atunci cand instanta nu s-a pronuntat asupra actiunii civile se dispune rejudecarea de catre instanta de fond.
Cu privire la motivul privind citarea nelegala, se constata ca persoana vatamata a fost citata la adresa indicata de avocatul ales din faza urmarii penale, respectiv in ..., str. ... nr..., bl..., et..., ap...
Fata de cele aratate, in baza disp. art. 421
pct.2 lit.b Cod procedura penala, s-a admis apelul declarat de persoana vatamata, s-a desfiintat in parte sentinta penala apelata si s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeasi instanta, doar cu privire la actiunea civila exercitata de persoana vatamata ...