Cererea debitorului de deschidere a procedurii. Opozitia creditorilor. Cale de atac
prealabila care nu poate fi eludata.
Opozitia creditorului la cererea debitorului pentru deschiderea procedurii constituie o cale de atac prealabila, de retractare, data de lege in competenta judecatorului-sindic, Si aceasta procedura prealabila nu poate fi eludata prin declararea recursului contra sentintei de deschidere a procedurii.
(Curtea de Apel Cluj – Decizia nr. 848 din 16 martie 2004)
Prin Decizia civila nr. 2991 din 11 decembrie 2003, pronuntata de judecatorul-sindic al Tribunalului Salaj in Dosarul nr. 4036/2003, s-a admis cererea debitoarei SC “D.” SRL Si s-a dispus deschiderea procedurii reglementate de Legea nr. 64/1995, republicata, conform prevederilor art. 32 (fost 25) Si art. 38 (fost 31) din aceasta lege, luandu-se totodata Si masurile pentru continuarea procedurii de faliment.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs numai creditoarea Banca X.
In motivarea recursului s-a sustinut ca sentinta este nelegala, conform art. 32 (fost 25) din Legea nr. 64/1995, republicata, pentru ca decizia de trecere la lichidarea firmei a fost luata numai de trei din cei patru asociati Si pentru ca debitorul nu se afla in insolventa, cererea fiind prematura Si cu rea- credinta, daca nu total neintemeiata.
S-a pus in discutia partilor, din oficiu, conform art. 306 alin. 2 din Codul de procedura civila, recalificarea recursului ca opozitie Si restituirea dosarului judecatorului-sindic pentru solutionarea opozitiei, conform art. 38 (fost 31) alin. (1) din Legea nr. 64/1995, republicata.
Debitorul a cerut recalificarea recursului ca opozitie Si trimiterea dosarului judecatorului-sindic.
Examinand recursul, curtea de apel retine urmatoarele:
In cazul din speta, procedura s-a deschis la cererea debitoarei.
In conformitate cu dispozitiile art. 38 alin. (1) din Legea nr. 64/1995, republicata, daca cererea debitorului corespunde conditiilor stabilite la art. 32, 33 Si 38, judecatorul-sindic va pronunta o sentinta de deschidere a procedurii, pe care o va notifica in conditiile art. 75 (fost 58
1
). In cazul in care creditorii se opun deschiderii procedurii, judecatorul-sindic ii va cita impreuna cu debitoarea la o Sedinta in urma careia va solutiona, deodata, printr-o incheiere, toate opozitiile.
Rezulta din textul citat ca, in cazul investirii tribunalului cu cererea debitorului pentru deschiderea procedurii insolventei, in prima etapa judecatorul-sindic examineaza legalitatea Si temeinicia cererii, in raport cu prevederile art. 32, 33 Si 35, Si daca aceste conditii sunt indeplinite, fara sa mai citeze partile, pronunta o sentinta de deschidere a procedurii.
In cea de-a doua etapa, sentinta se notifica debitoarei Si creditorilor in conditiile prevazute de art. 75.
Primind notificarea, creditorii dispun de un termen pentru a inregistra la acelaSi dosar al tribunalului opozitie la cererea debitorului, indiferent de motivul pentru care se opun deschiderii procedurii.
Dupa inregistrarea acestor opozitii, judecatorul-sindic citeaza oponentii Si debitoarea la o Sedinta la care se va pronunta, prin incheiere, asupra opozitiilor.
Rezulta din textul art. 38 alin. (1) ca opozitia este o cale de atac prealabila, de retractare, data de lege in competenta judecatorului-sindic, Si aceasta procedura prealabila nu poate fi eludata prin declararea recursului contra sentintei de deschidere a procedurii.
Aceasta posibilitate de a formula opozitie a fost mentionata in dispozitivul sentintei de deschidere a procedurii.
In consecinta, recursul declarat de creditoarea Banca X a fost recalificat drept opozitie Si aceasta opozitie a fost trimisa spre competenta solutionare judecatorului-sindic.