Litigiu nefinalizat intre parti. Neexigibilitatea creantei in cazul in care s-a suspendat executarea titlului executoriu
17 martie 2020Infractiuni Si pedepse
17 martie 2020
Infractiunea de delapidare Art. 145
- InsuSirea, folosirea sau traficarea de catre administratorul judiciar ori lichidatorul averii debitorului, precum Si de catre orice reprezentant sau prepus al acestuia de bani, valori ori alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza constituie infractiunea de delapidare Si se pedepseSte cu inchisoare de la un an la 15 ani Si interzicerea unor drepturi.
- In cazul in care delapidarea a avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 10 ani la 20 de ani Si interzicerea unor drepturi.
- Tentativa infractiunilor prevazute la alin. (1) Si (2) se pedepseSte.
Comentarii la art. 145
Elementul material al laturii obiective se poate realiza prin una din urmatoarele trei actiuni alternative:
- insuSirea, respectiv scoaterea bunului respectiv din averea creditorului insolvent Si trecerea lui in proprietatea administratorului judiciar/lichidator/prepus/reprezentant al acestuia;
- folosirea presupune intrebuintarea temporara a bunului in interes personal al administratorului judiciar/lichidatorului sau a altei persoane, diminuand valoarea economica a bunului prin folosirea lui;
- traficarea de bani, valori ori alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza administratorul judiciar/lichidatorul averii debitorului, precum Si orice reprezentant sau prepus al acestuia. Aceasta operatiune se realizeaza prin folosirea temporara a unor bunuri in scop speculativ pentru a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material. Pot fi asemenea activitati depunerea unor sume de bani rezultate din lichidare intr-un depozit bancar deschis pe numele administratorului judiciar Si insuSirea dobanzilor, investirea lor temporara in activitati bursiere etc. urmata de reintregirea masei falimentului cu valorile traficate, mai putin folosul obtinut Si insuSit de administratorul judiciar.
Calitatea de subiect activ al infractiunii de delapidare o are numai administratorul judiciar/lichidatorul, precum Si reprezentantul sau prepusul acestuia.
Potrivit alin. (2) al art. 145, infractiunea de delapidare este mai grava in cazul in care fapta a avut consecinte deosebit de grave
[17]
.
Urmarea imediata a infractiunii de delapidare consta in pricinuirea unei pagube Si totodata in incalcarea normelor privind indeplinirea cu corectitudine a indatoririlor de administrare/lichidare.
Obiectul material il pot constitui doar banii, alte valori sau bunuri mobile pe care le gestioneaza administratorul judiciar, lichidatorul sau orice reprezentant sau prepus al acestora.
Subiect pasiv al acestei infractiuni este comerciantul aflat in stare de insolventa a carui avere este administrata de catre administratorul judiciar sau de lichidator. Drept urmare calitatea de parte vatamata Si implicit dreptul de a se constitui parte civila o are societatea comerciala, societatea agricola, organizatia cooperatista, grupul de interese economice sau persoana fizica aflate in stare de insolventa Si a caror avere este administrata de administratorul judiciar sau lichidatorul numit de judecatorul-sindic.
In acelaSi timp insa, calitatea de subiect pasiv o au Si creditorii comerciantului insolvent al caror drept de gaj general este diminuat prin fapta pagubitoare a administratorului judiciar/lichidatorului sau a reprezentantilor/prepuSilor acestora.
- Delapidarea este descrisa in art. 144 identic cu textul art. 214 din noul Cod penal, cu o nota specifica, privind autorul, administrator judiciar, lichidator al averii debitorului, reprezentant sau prepus al acestuia.
- Obiectul material, bani, valori sau alte bunuri din averea debitorului, pe care le gestioneaza sau le administreaza. Prin bani se intelege atat moneda fiduciara cat Si moneda scripturala Si cea electronica, indiferent de valuta in care este exprimata. Prin valori se inteleg cecurile, obligatiunile, biletele la ordin Si cambiile, precum Si valorile mobiliare, in general. Prin „alte bunuri” se inteleg bunurile mobile, corporale, cu valoare economica.
- Autorul este administratorul judiciar sau lichidatorul care a preluat averea debitorului, in conditiile prevazute de art. 20 sau art. 107 alin. (2) lit. c) Si din Legea privind procedura insolventei.
- Elementul material al laturii obiective consta in insuSirea, folosirea sau traficarea bunurilor din averea debitorului, in interesul propriu sau al altei persoane. InsuSirea se poate realiza prin consum, intrebuintare sau instrainare. Folosirea presupune o prima separare de averea debitorului, urmata de intrebuintare, avand ca rezultat pagubirea averii debitorului. Traficarea presupune, pe langa scoaterea bunului din avere, Si predarea acestui bun in folosinta altei persoane, in schimbul unui beneficiu.
-