Infractiunea de bancruta frauduloasa
17 martie 2020Distributia preliminara
17 martie 2020
Infractiunea de gestiune frauduloasa Art. 144
- Infractiunea de gestiune frauduloasa, prevazuta la art. 214 alin. 1 din Codul penal, se pedepseSte cu inchisoare de la 3 la 8 ani, atunci cand este savarSita de administratorul judiciar ori lichidatorul averii debitorului, precum Si de catre orice
reprezentant sau prepus al acestuia.
- Infractiunea de gestiune frauduloasa, prevazuta la art. 214 alin. 2 din Codul penal, se pedepseSte cu inchisoare de la 5 la 12 ani, atunci cand este savarSita de administratorul judiciar ori lichidatorul averii debitorului, precum Si de catre orice
reprezentant sau prepus al acestuia, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
- Tentativa infractiunilor prevazute la alin. (1) Si (2) se pedepseSte.
Comentarii la art. 144
Prin incriminarea infractiunii de gestiune frauduloasa s-a urmarit realizarea unei protectii sporite a bunurilor care apartin debitorului, prin obligarea administratorului judiciar/lichidatorului ori reprezentantului sau prepusului acestuia la depunerea tuturor diligentelor in activitatile pe care le desfaSoara pentru a nu prejudicia patrimoniul societatii debitorului Si implicit interesele creditorilor.
Subiectul activ al infractiunii prevazute de art. 144este calificat prin calitatea de administrator judiciar ori lichidator al averii debitorului, precum Si de reprezentant sau prepus al acestora, indiferent daca este vorba despre practicianul in insolventa - persoana fizica sau juridica.
Calitatea de reprezentant al administratorului judiciar persoana juridica o poate avea orice membru al organelor sale de conducere (consiliu de administratie, comitet de directie) insarcinat cu atributii privind administrarea averii debitorului sau o alta persoana mandatata sa reprezinte persoana juridica sau fizica ce a fost numita administrator judiciar sau lichidator in conditiile legii.
Prepus al administratorului judiciar sau al lichidatorului este orice angajat al acestuia pe baza de contract de munca sau de prestari servicii carora i se incredinteaza atributii de administrare sau gestionare a comerciantului insolvent.
Subiectul pasiv al infractiunii prevazute de art. 144este societatea debitoare careia ii apartine bunul sau universalitatea de bunuri incredintate faptuitorului.
Alin. (2) al art. 144 prevede forma agravata a infractiunii de gestiune frauduloasa.
Scopul, respectiv dobandirea unui folos material, trebuie sa existe in momentul savarSirii faptei chiar daca nu este realizat.
Obiectul material al infractiunii il constituie bunurile mobile Si imobile, corporale sau incorporale, fungibile sau nefungibile aflate in averea debitorului la momentul preluarii in administrare de catre administratorul judiciar sau lichidator.