F0012 Formular pentru depunerea rapoartelor întocmite de administratorul judiciar/lichidator în procedura de insolvenţă F0050 Procesul-verbal de afişare a raportului privind fondurile obţinute din lichidarea şi din încasarea creanţelor precum şi a planului de distribuire între creditori Planul de distribuire
17 martie 2020Atragerea Raspunderii
17 martie 2020
F0043 Sentinţă de închidere a procedurii în cazul îndeplinirii tuturor
obligaţiilor de plată asumate prin planul de reorganizare
F0043 Sentinţă de închidere a procedurii în cazul îndeplinirii tuturor
obligaţiilor de plată asumate prin planul de reorganizare
Inchiderea procedurii de faliment Art. 131
In orice stadiu al procedurii prevazute de prezenta lege, daca se constata ca nu exista bunuri in averea debitorului ori ca acestea sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile administrative Si nici un creditor nu se ofera sa avanseze sumele corespunzatoare, judecatorul-sindic va putea da o sentinta de inchidere a procedurii, prin care se dispune Si radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat.
Art. 132
(2) O procedura de faliment va fi inchisa atunci cand judecatorul-sindic a aprobat raportul final, cand toate fondurile sau bunurile din averea debitorului au fost distribuite Si cand fondurile nereclamate au fost depuse la banca. In urma unei cereri a lichidatorului, judecatorul-sindic va pronunta o sentinta, inchizand procedura, iar in cazul persoanelor juridice dispunand Si radierea acestora.
Art. 133
Daca creantele au fost complet acoperite prin distribuirile facute, judecatorul-sindic va pronunta o sentinta de inchidere a procedurii de faliment Si de radiere a debitorului din registrul in care este inmatriculat:
- chiar inainte ca bunurile din averea debitorului sa fi fost lichidate in intregime, in cazul in care toti asociatii persoanei juridice, sau persoana fizica dupa caz, solicita acest lucru in 30 de zile de la notificarea lichidatorului facuta administratorului special, urmand ca bunurile sa treaca in proprietatea indiviza a asociatilor/actionarilor corespunzator cotelor de participare la capitalul social.
- in toate celelalte cazuri, procedura se inchide numai dupa lichidarea completa a activului, eventualele sume reziduale ultimei distribuiri urmand a fi depuse intr-un cont la dispozitia asociatilor sau persoanei fizice, dupa caz.
Art. 134
- In cazul procedurii deschise in urma formularii cererii introductive de catre debitor, in conditiile art. 32, daca judecatorul-sindic constata, la expirarea termenului pentru inregistrarea cererilor de admitere a creantelor, ca nu s-a depus nici o cerere, va pronunta o sentinta de inchidere a procedurii Si de revocare a hotararii de deschidere a procedurii.
In cazul prevazut la alin. (1), inchiderea procedurii nu produce efectele prevazute la art. 137. Cu toate acestea, operatiunile de administrare, legal facute asupra averii debitorului, iSi vor produce efectele, iar drepturile dobandite pana la revocare raman neatinse.
Art. 135
Sentinta de inchidere a procedurii va fi notificata de judecatorul-sindic directiei teritoriale a finantelor publice Si oficiului registrului comertului sau, dupa caz, registrului societatilor agricole unde debitorul este inmatriculat, pentru efectuarea mentiunii.
Art. 136
Prin inchiderea procedurii judecatorul-sindic, administratorul/lichidatorul Si toate persoanele care i-au asistat sunt descarcati de orice indatoriri sau responsabilitati cu privire la procedura, debitor Si averea lui, creditori, titulari de garantii, actionari sau asociati.
Art. 137
- Prin inchiderea procedurii de faliment, debitorul persoana fizica va fi descarcat de obligatiile pe care le avea inainte de intrarea in faliment, insa sub rezerva de a nu fi gasit vinovat de bancruta frauduloasa sau de plati ori transferuri frauduloase; in astfel de situatii el va fi descarcat de obligatii numai in masura in care acestea au fost platite in cadrul procedurii, cu exceptia cazului prevazut la art. 76 alin. (1) pct. 3.
- Pe data confirmarii unui plan de reorganizare, debitorul este descarcat de diferenta dintre valoarea obligatiilor pe care le avea inainte de confirmarea planului Si cea prevazuta in plan.
- Descarcarea de obligatii a debitorului nu atrage descarcarea de obligatii a fidejusorului sau codebitorului principal.
Comentarii generale:
Închiderea procedurilor prevăzute de prezenta lege atrage după sine descărcarea de obligaţii a tuturor părţilor implicate, precum şi a organelor care aplică procedura. Debitorul persoană fizică este descărcat de obligaţii doar dacă nu a fost găsit vinovat de bancrută frauduloasă şi/sau nu a fost beneficiarul protecţiei Legii privind procedura insolvenţei în ultimii cinci ani anteriori deschiderii respectivei proceduri.
Datorită acestui efect sentinţa de închidere a procedurii trebuie notificată tuturor creditorilor înscrişi în tablourile relevante prin Buletinul procedurilor de insolvenţă, cât şi autorităţilor de registru şi direcţiei teritoriale a finanţelor publice.
Comentarii generale:
Închiderea procedurilor prevăzute de prezenta lege atrage după sine descărcarea de obligaţii a tuturor părţilor implicate, precum şi a organelor care aplică procedura. Debitorul persoană fizică este descărcat de obligaţii doar dacă nu a fost găsit vinovat de bancrută frauduloasă şi/sau nu a fost beneficiarul protecţiei Legii privind procedura insolvenţei în ultimii cinci ani anteriori deschiderii respectivei proceduri.
Datorită acestui efect sentinţa de închidere a procedurii trebuie notificată tuturor creditorilor înscrişi în tablourile relevante prin Buletinul procedurilor de insolvenţă, cât şi autorităţilor de registru şi direcţiei teritoriale a finanţelor publice.
Articolul are aplicabilitate:
- La inchiderea procedurii simplificate deschise datorita lipsei bunurilor in sensul art. 1 alin. (2) lit. c),
- La inchiderea procedurii generale, in situatia in care valoarea bunurilor identificate este insuficienta pentru acoperirea cheltuielilor administrative ale procedurii. Aceasta a doua situatie poate interveni, fie in perioada de observatie fie in faliment, ulterior unui vot asupra raportului de 30 de zile prevazut la art. 54 prin care nu se decide intrarea in procedura simplificata. Efectul identificarii unei astfel de situatii va fi trecerea debitorului in procedura simplificata corespunzator fazei procedurale in care se gaseSte la acel moment.
Prin sentinta, judecatorul-sindic dispune Si radierea debitorului din registrul comertului sau din registrul societatilor agricole, dupa caz.
Bune practici:
In vederea stabilirii momentului oportun pentru inchiderea procedurii conform art. 131, judecatorul-sindic va solicita practicianului sa faca in permanenta un raport intre cheltuielile administrative Si activul debitorului.
In cazul in care constata ca nu mai sunt bunuri nici pentru acoperirea cheltuielilor administrative, judecatorul-sindic sau practicianul in insolventa vor informa creditorii asupra acestui aspect Si le vor solicita sa avanseze sumele necesare pentru aceasta categorie de cheltuieli.
De asemenea, inainte de a se pronunta asupra inchiderii procedurii in temeiul art. 131, judecatorul-sindic trebuie sa aprecieze in prealabil daca creantele creditorilor Si cheltuielile administrative nu pot fi acoperite fie ca urmare a executarii silite asupra bunurilor asociatilor cu raspundere nelimitata sau a membrilor grupului de interes economic, conform art. 126, fie ca urmare a antrenarii raspunderii persoanelor din conducere, conform art. 138 Si urmatoarele. In aceasta apreciere, judecatorul-sindic va lua in considerare Si dispozitiile art. 4 alin. (4) din lege, potrivit carora in lipsa disponibilitatilor in contul debitorului, se va utiliza fondul de lichidare.
Raportul final va cuprinde urmatoarele documente:
- Raportul de distributie final care va preciza sumele care raman irevocabil neachitate
- Situatii financiare finale
Raportul final al lichidatorului prevazut la art. 129 alin. (1) trebuie sa fie aprobat de catre comitetul creditorilor Si subsecvent de catre adunarea creditorilor care va vota cu majoritatea de voturi prevazuta la art. 15 alin. (1) calculata conform art. 15 alin. (2) lit. a).
Comentarii la art. 133
Articolul are aplicabilitate pentru:
- Debitorul comerciant persoana fizica autorizata
- Debitorul, persoana juridica, ai carui asociati/actionari solicita judecatorului-sindic inchiderea procedurii. In acest caz, efectul inchiderii procedurii este acela de radiere a debitorului de la registrul comertului, transferarea bunurilor in proprietatea indiviza a actionarilor/asociatilor debitorului, in proportia reprezentata de procentul detinut in capitalul social.
Comentarii la art. 134 alin. (1)
Bune practici:
Inchiderea Si revocarea procedurii poate avea loc in conditiile art. 134 alin. (1) numai dupa ce administratorul judiciar depune dovada indeplinirii procedurii de notificare a creditorilor cuprinSi in lista prevazuta la art. 28 alin. (1) lit. c).
Prin coroborare cu art. 76 alin. (1), creditorii notificati conform art. 61 Si care nu au depus cerere de creanta sunt decazuti din dreptul de a-Si urmari creanta impotriva debitorului dupa inchiderea procedurii.
Insa, chiar in cazul in care nu au fost depuse cererile de creanta in termen, procedura va continua daca exista creante salariale. In temeiul legii aceasta categorie de creante nu trebuie declarate fiind inregistrate din oficiu in tabelul de creante de catre administratorul judiciar/lichidator. Or, pentru a fi distribuite sumele corespunzatoare acestei categorii de creante, este necesar ca procedura sa continue.
Comentarii la art. 134 alin. (2)
Inchiderea procedurii in baza art. 134 alin. (1) nu are drept efect considerarea faptului ca debitorul ar fi beneficiat de efectele procedurii, Si pe cale de consecinta nu i se aplica restrictia de a nu putea sa depuna un plan de reorganizare in urmatorii cinci ani ulteriori respectivei sentintei de inchidere a procedurii.
Comentarii la art. 135
Notificarea catre registrul comertului, respectiv a registrului societatilor agricole/sau alte registre Si catre directia teritoriala a finantelor publice se face dupa cum urmeaza:
- In cazul inchiderii procedurii de faliment, atat cea simplificata, cat Si cea generala, pentru radierea societatii din evidente
- In toate celelalte cazuri pentru efectuarea mentiunii privind reluarea activitatii normale Si a ieSirii de sub protectia Legii privind procedura insolventei. In cazul inchiderii procedurii urmare a indeplinirii unui plan de reorganizare se va face o mentiune privind data la care a fost confirmat respectivul plan de reorganizare.
F0010 Notificarea registrelor unde este înregistrat debitorul privind
închiderea procedurii de faliment
F0044 |
Sentinta de inchidere a procedurii in cazul acoperirii tuturor creantelor chiar daca bunurile din averea debitorului nu au fost lichidate in |
|
intregime |
|
|
F0045 |
Sentinta de inchidere a procedurii in cazul in care nu s-a inregistrat nici o cerere de creanta in termenul prevazut pentru inregistrarea cererilor de creanta |
|
|
F0046 |
Sentinta de inchidere a procedurii dupa achitarea tuturor creantelor |
|
|
F0047 |
Sentinta de inchidere a procedurii in cazul lipsei bunurilor din averea debitorului |
- Instanta a admis recursul creditoarei la hotararea de inchidere a procedurii pentru lipsa de bunuri, motivat de lipsa diligentei lichidatorului in recuperarea creantelor debitoarei, deoarece lichidatorul nu a atacat cu actiune in anulare actele frauduloase incheiate de debitor cu un tert in dauna drepturilor creditorilor, nu a comunicat planul de distribuire final Si nu a convocat Sedinta adunarii creditorilor.
(Curtea de Apel BucureSti, Decizia nr. 155 din 15.02.2005,)
vezi pg. 461 din Jurisprudenta - Refuzul creditorilor - expres Si implicit - de a avansa sumele necesare promovarii unor actiuni de recuperare a creantelor debitoarei contra propriilor debitori, urmat de refuzul instantei de a avansa sumele din fondul de lichidare, conduce la inchiderea procedurii in baza prevederilor art. 131 din Legea privind procedura insolventei.
(Tribunalul Alba, Incheierea nr. 672 din 22.05.2003)
vezi pg. 470 din Jurisprudenta
Pentru a se putea constata ca opereaza in temeiul legii, transmisiunea universala a patrimoniului debitorului - societate cu raspundere limitata unipersonala - catre patrimoniul asociatului unic in temeiul prevederilor art. 236 din Legea nr. 31/1990, republicata, dupa dizolvarea societatii prin faliment, este obligatoriu sa fie dovedita confuziunea de patrimonii intre asociatul unic Si societate. Daca exista aceasta confuziune, lichidatorul este obligat sa notifice transmisiunea creditorilor societatii Si creditorilor personali ai asociatului unic.
(Curtea de Apel Cluj, Decizia nr. 371 din 08.03.2005,)
vezi pg. 468 din Jurisprudent