Administratorul judiciar in procedura simplificata Art. 3
17 martie 2020F0010: Notificarea registrelor în care este înregistrat debitorul privind schimbarea administratorului judiciar/lichidatorului în cadrul procedurii de insolvenţă F0057: Model pentru încheiere F0058: Model pentru sentinţă comercială Adunarea creditorilor
17 martie 2020
Criterii de desemnare a administratorului judiciar / lichidatorului Art. 19
- Practicienii in insolventa interesati vor depune la dosar o oferta de preluare a pozitiei de administrator judiciar in dosarul respectiv, la care vor anexa dovada calitatii de practician in insolventa Si o copie dupa polita de asigurare profesionala, In oferta, practicianul in insolventa interesat va putea arata Si disponibilitatea de timp Si de resurse umane precum Si experienta generala sau specifica necesare preluarii dosarului Si bunei administrari a cazului. In cazul in care nu exista nici o astfel de oferta, judecatorul-sindic va desemna provizoriu, pana la prima adunare a creditorilor, un practician in insolventa ales in mod aleatoriu din Tabloul U.N.P.I.R. .
- Administratorul judiciar, persoana fizica sau persoana juridica, inclusiv reprezentantul acesteia, trebuie sa aiba calitatea de practician in insolventa, in conditiile legii.
- Sunt incompatibile cu calitatea de lichidator (expert in insolventa)
[3]
, urmatoarele categorii de persoane:
- persoana fizica ce are calitatea de fondator, administrator, cenzor sau reprezentant al unui comerciant, persoana juridica, potrivit art.6 Si art. 138 din Legea nr. 31 / 1990, privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile Si completarile ulterioare;
- executorii judecatoreSti;
- persoanele fizice sau juridice avand calitatea de lichidator (expert in insolventa), carora le sunt aplicabile prevederile art.27, pct. 1-9 din Codul de procedura civila. Nu poate fi desemnat administrator judiciar sau lichidator persoana fizica care, potrivit legii, nu poate fi fondator, administrator, director, cenzor sau reprezentant al unui comerciant, persoana juridica, potrivit art. 6 Si 138 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata.
- In situatiile prevazute la art. 149 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, , administratorul judiciar/lichidatorul are obligatia de abtinere. In cazul neconformarii, persoana interesata poate initia procedura recuzarii, conform dispozitiilor Codului de procedura civila, care se aplica in mod corespunzator.
- Inainte de desemnarea sa administratorul judiciar trebuie sa faca dovada ca este asigurat pentru raspundere profesionala, prin subscrierea unei polite de asigurare valabile care sa acopere eventualele prejudicii cauzate in indeplinirea atributiilor sale. Riscul asigurat trebuie sa reprezinte consecinta activitatii administratorului judiciar pe perioada exercitarii calitatii sale.
- Este interzis administratorului judiciar, sub sanctiunea revocarii din functie Si a repararii eventualelor prejudicii cauzate, sa diminueze, in mod direct sau indirect, valoarea sumei asigurate prin contractul de asigurare.
Comentarii generale
Practicianul în insolvenţă, persoană fizică sau juridică, va trebui să fie compatibil la momentul desemnării şi să demonstreze abilitatea, resursele şi disponibilitatea de a gestiona dosarul în care doreşte să fie numit.
Comentarii generale
Practicianul în insolvenţă, persoană fizică sau juridică, va trebui să fie compatibil la momentul desemnării şi să demonstreze abilitatea, resursele şi disponibilitatea de a gestiona dosarul în care doreşte să fie numit.
Desemnarea de catre judecatorul-sindic Art. 11
- desemnarea, motivata, prin sentinta de deschidere a procedurii, dintre practicienii in insolventa care au depus oferta de servicii in acest sens la dosarul cauzei a administratorului judiciar provizoriu sau, dupa caz, a lichidatorului, care va administra procedura pana la confirmarea sau, dupa caz, inlocuirea sa, de catre adunarea creditorilor, stabilirea remuneratiei in conformitate cu criteriile stabilite prinlegea de organizare a profesiei de practician in insolventa, , precum Si a atributiilor acestuia pentru aceasta perioada. In vederea desemnarii provizorii a administratorului judiciar, judecatorul-sindic va tine cont de toate ofertele de servicii depuse de catre practicieni, de cererile in acest sens depuse de creditori Si, dupa caz, de debitor, daca cererea introductiva ii apartine.
Art. 22
-
In cazul in care un practician in insolventa desemnat refuza numirea, acesta are obligatia de a notifica instanta in termen de 5 zile de la comunicarea sentintei de numire. Judecatorul-sindic va sanctiona cu amenda judiciara de la 500 lei la 1000 lei necomunicarea in termen a refuzului, fara motive temeinice. In acest caz, sunt aplicabile dispozitiile art. 19. Prevederile prezentului articol sunt aplicabile Si in situatia prevazuta de art 34. - In orice stadiu al procedurii, judecatorul-sindic, din oficiu sau la cererea comitetului creditorilor, il poate inlocui pe administratorul judiciar, prin incheiere motivata, pentru motive temeinice. Incheierea de inlocuire se pronunta in camera de consiliu, de urgenta, cu citarea administratorului judiciar Si a comitetului creditorilor.
Art. 32
- Daca cererea debitorului corespunde conditiilor prevazute la art. 27, judecatorul- sindic va pronunta o incheiere de deschidere a procedurii generale iar, daca prin declaratia facuta conform art. 28 alin. (1) lit. h) debitorul iSi arata intentia de a intra in procedura simplificata sau nu depune documentele prevazute de art. 28 alin. (1) lit. a) - f) Si h) la termenele prevazute la art. 28 alin. (2) sau se incadreaza intr-una dintre categoriile prevazute la art. 1 alin. (2), judecatorul va pronunta o incheiere de deschidere a procedurii simplificate.
Art. 34
Prin sentinta de deschidere a procedurii generale judecatorul-sindic va desemna un administrator judiciar, iar in cazul deschiderii procedurii simplificate va desemna un lichidator provizoriu. Desemnarea se va face in conformitate cu art. 11 alin. (1) lit. c) coroborat cu art. 19 alin. (1).
Comentarii generale
La desemnarea administratorului judiciar provizoriu sau, după caz, a lichidatorului provizoriu, judecătorul-sindic trebuie să ia în considerare ofertele depuse în acest sens de către practicienii în insolvenţă la dosar şi să analizeze disponibilitatea practicianului şi a echipei acestuia să gestioneze dosarul cu celeritate şi competenţă.
Comentarii generale
La desemnarea administratorului judiciar provizoriu sau, după caz, a lichidatorului provizoriu, judecătorul-sindic trebuie să ia în considerare ofertele depuse în acest sens de către practicienii în insolvenţă la dosar şi să analizeze disponibilitatea practicianului şi a echipei acestuia să gestioneze dosarul cu celeritate şi competenţă.
Comentarii la art. 11 lit. c), art. 34 alin. (1)
Judecatorul-sindic va fixa nivelul onorariului in conformitate cu prevederile hotararii de Guvern in materie.
Bune practici:
Un principiu care trebuie avut insa in vedere la fixarea onorariului este acela ca nici un creditor nu va primi in perioada de reorganizare mai putin decat ar primi in caz de faliment. Cum Si practicianul devine la randul sau un creditor al procedurii, trebuie tinut cont ca intre onorariul lichidatorului, in situatia de faliment al debitorului, Si onorariul administratorului judiciar din reorganizare, sa existe un raport echitabil. O astfel de abordare va indeparta riscul ca administratorul judiciar sa fie interesat mai degraba de lichidarea decat de reorganizarea debitorului.
Comentarii la art. 22
Bune practici:
In cazul in care un practician in insolventa desemnat refuza numirea, acesta are obligatia de a notifica instanta in termen de 5 zile de la comunicarea sentintei de numire. Judecatorul-sindic va sanctiona cu amenda judiciara de la 500 RON la 1000 RON necomunicarea in termen a refuzului, fara motive temeinice.
Principalele motive considerate drept acceptabile pentru refuzul justificat al practicianului privind desemnarea in calitatea de administrator judiciar sunt:
- Situatiile de incompatibilitate
- Gradul de acoperire cu dosare Si complexitatea acestora
- Neajungerea la o intelegere cu comitetul creditorilor cu privire la conditiile numirii (inclusiv cuantumul Si structura onorariului)
Potrivit art. 1084 din Codul de procedura civila amenda Si despagubirea se stabilesc prin incheiere executorie, care se comunica celui obligat, daca masura a fost luata in lipsa acestuia. Impotriva incheierii executorii se va putea face numai cerere de reexaminare, solicitand, motivat, sa se revina asupra amenzii sau despagubirii sau sa se dispuna reducerea acestora.