Ce trebuie sa cunoasteti referitor la martorul in procesul penal
7 iunie 2019Ce trebuie sa stiti despre judecata in procesul penal
7 iunie 2019
Ce trebuie sa cunoasteti referitor la
Incompatibilitate
Atunci cand o persoana ce face parte din aparatul judiciar (judecator, procuror, organ de cercetare penala, magistrat asistent, grefier, expert si interpret) este impiedicata sa participe la activitatea procesuala dintr-o cauza, in sensul ca ar putea fi pusa la indoiala impartialitatea si obiectivitatea acestuia, se afla intr-o situatie de incompatibilitate.
Incompatibilitatea nu este o incompetenta
ci o situatie speciala in care se afla un subiect oficial fata de o cauza penala.
Potrivit dispozitiilor art. 46 – 49 din Codul de procedura penala cazurile de incompatibilitate sunt:
- rudenia intre judecatori, rudenia intre procuror, magistrat asistent ori grefier, sau intre acestia si completul de judecata;
- participarea judecatorului la solutionarea cauzei in fond;
- atunci cand un judecator a dispus punerea in miscare a actiunii penale in cauza pe care o solutioneaza sau a dispus trimiterea in judecata ori a pus concluzii in fond in calitate de procuror, ori a emis mandat de arestare preventiva in cursul urmaririi penale;
- daca judecatorul, procurorul sau organul de cercetare a avut calitatea de aparator sau reprezentant al uneia dintre parti;
- daca judecatorul, procurorul, organul de cercetare penala, expertul ori interpretul sunt interesati personal, sau sotul ori rudele apropiate acestora, sub orice forma, in solutionarea cauzei respective;
- procurorul care a participat ca judecator la solutionarea cauzei in prima instanta nu poate pune concluzii la judecarea ei in caile de atac;
- persoana care a efectuat urmarirea penala nu mai poate efectua completarea sau refacerea acesteia atunci cand instanta dispune in acest fel.
b). Abtinere
Este o obligatie pe care o persoana din aparatul judiciar o are atunci cand a luat cunostinta de faptul ca nu poate participa la rezolvarea cauzei penale.
c). Recuzare
Daca abtinerea este o initiativa ce apartine persoanei ce se afla in una din cauzele de incompatibilitate prezentate mai sus, recuzarea este posibilitatea legala pe care o aveti dumneavoastra in calitate de parte intr-un proces penal atunci cand apreciati ca vreuna din persoanele implicate in judecarea cauzei se afla intr-o asemenea situatie.
1. In calitate de parte intr-un proces penal puteti solicita recuzarea atat in cursul urmaririi penale cat si in faza de judecata, de indata, ce ati aflat de existenta cazului de incompatibilitate, formuland in acest sens o cerere de recuzare.
Cererea de recuzare o puteti formula in scris sau oral cu aratarea cazului de incompatibilitate ce constituie motivul recuzarii.
2.
In cursul urmaririi penale
, puteti solicita recuzarea persoanei care efectueaza cercetarea penala, situatie in care cererea o puteti adresa fie organului de cercetare penala, fie procurorului. In ambele situatii cererea de recuzare v-a fi solutionata de procuror intr-un termen de 3 zile, printr-o ordonanta.
3. Daca procesul penal in care sunteti parte a ajuns in
faza de judecata
puteti formula cerere de recuzare fie a intregului complet de judecata, fie a uneia din membrii acestuia.
4. Cererea de recuzare se v-a solutiona de un alt complet de judecata, atunci cand recuzarea priveste o parte din membrii completului, sau de o instanta superioara atunci cand recuzarea priveste intreaga instanta.
Solutionarea cererii se v-a face intr-o sedinta secreta, iar daca instanta apreciaza ca fiind necesar, se v-a proceda si la ascultarea dumneavoastra.
5. In situatia in care s-a admis cererea de recuzare, instanta v-a stabili care din persoanele ce participa la judecata vor mai putea lua parte la judecarea cauzei sau carei instante egale in grad ii v-a revenii cauza spre solutionare.
6. Impotriva incheierii prin care s-a admis recuzarea nu puteti formula nici o cale de atac.
d)
.
In cazul in care judecarea unei cauze penale nu se poate face in bune conditii la o instanta, deoarece ar exista un climat nepotrivit se poate solicita transferarea respectivei cauze la o alta instanta.
In calitate de parte in proces penal aveti posibilitatea legala de a solicita stramutarea unei cauze la o alta instanta.
Aceasta posibilitate legala este prevazuta si pentru procurori si ministrul justitiei.
Desi, cazurile de stramutare nu sunt expres prevazute de lege se poate solicita stramutarea pentru a se asigura o desfasurarea normala a procesului penal.
De exemplu, daca una dintre parti este ruda cu presedintele instantei, sau cu un judecator din instanta respectiva, ori procuror, sau atmosfera creata in urma savarsirii unei infractiuni a creat indignare in localitatea unde se desfasoara judecata, sunt motive pentru care se poate solicita stramutarea.
1. Pentru a solicita stramutarea unei cauze, trebuie sa formulati o cerere pe care sa o adresati Inaltei Curti de Casatie si Justitie si pe care trebuie sa o motivati.
Daca detineti inscrisuri care vin in sprijinul cererii dumneavoastra le puteti anexa la aceasta. Totodata, in cerere trebuie sa faceti si mentiunea daca sunt arestati in cauza.
2. La primirea cererii, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie poate dispune suspendarea judecarii cauzei; aceasta masura poate fi dispusa chiar de Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa ce a fost investita cu judecarea cererii de stramutare.
3. Atunci cand cererea de stramutare nu a fost formulata de dumneavoastra ci de alte persoane care au aceasta posibilitate legala, veti fi instiintata despre existenta unei astfel de cereri de presedintele instantei ierarhic superioare celei la care se afla cauza dumneavoastra spre judecare.
Totodata, acesta va v-a comunica termenul fixat pentru solutionarea cererii, intrucat in calitate de parte in procesul penal puteti trimite memorii instantei care solutioneaza cererea sau va puteti prezenta la termenul fixat pentru solutionarea acesteia.
In situatia in care va prezentati la termenul fixat, instanta superioara v-a asculta si concluziile dumneavoastra.
4. Examinarea cererii de stramutare se face, insa, in sedinta secreta.
5. Indiferent de titularul cererii de stramutare, Inalta Curte de Casatie si Justitie poate dispune admiterea sau respingerea unei astfel de cereri fara a arata motivele care au determinat luarea hotararii.
6. Atunci cand instanta suprema gaseste intemeiata cererea, dispune stramutarea judecarii cauzei si stabileste in ce masura actele indeplinite pana la acea data de instanta de la care se stramuta cauza, se mentin.
7. Daca instanta la care s-a aflat cauza a procedat la judecarea acesteia, hotararea pronuntata este desfiintata ca efect al admiterii cererii de stramutare.