Actiune regres
31 mai 2019Contencios adm
3 iunie 2019Salarizare
Buna ziua! Am o problema legata de salarizare. Nu mi-au virat salariul la firma la care lucrez.
Precizez faptul ca salariul fix il primesc in data fixa, comisionul nu mi-a fost virat in cont, neavand data fixa, ne intra la sfarsitul lunii aproximativ dupa data de 24, mentionand faptul ca si colegii mei l-au primit, avand cont in alta banca, doar eu nu. Am verificat la banca unde am cardul si nu este niciun blocaj acolo, iar superiorii mei nu au ce sa faca.
Nu am avut aceasta problema niciodata si lucrez de 3 ani la aceasta firma.
Ce pot sa fac eu in cazul asta? Pot sa cer daune morale?
Salarizare
Buna ziua,
Obligaţia principală a angajatorului este aceea de plată a salariului, şi anume a contraprestaţiei pentru munca îndeplinită de salariat.
Din cuprinsul art. 168 alin. 1 din Codul muncii, reiese că plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.
Sarcina probei în acest sens revine angajatorului potrivit art. 272 din Codul muncii, care cuprinde o reglementare expresă în acest sens. Conform acestui articol sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare.
În ceea ce priveşte daunele morale, din analiza prevederilor art. 253 alin. 1 din Codul muncii, este necesar să fie îndeplinite următoarele condiţii de fond pentru a exista răspunderea patrimonială:
- fapta ilicită angajatorului;
- prejudiciul moral cauzat angajatului;
- culpa angajatorului
- raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu.
Numai întrunirea cumulativă a acestor condiţii atrage răspunderea a angajatorului în temeiul prevederilor art. 253 din Codul muncii, iar răspunderea este exclusă în lipsa a cel puţin uneia dintre aceste condiţii.
Referitor la prejudiciul moral, acesta constă în consecinţele negative morale suferite de un salariat ca urmare a faptei ilicite săvârşite de către angajator, având drept consecinţă lezarea onoarei sau reputaţiei salariatului, sau alte suferinţe de ordin psihic.
Împrejurarea că nu s-au achitat drepturile salariale, deşi aptă să genereze o anumită nemulţumire din partea fostului salariat, in practica instantelor s-a retinut de celel mai multe ori ca această stare nu poate fi asimilată cu o afectare a drepturile personale nepatrimoniale.
Daunele morale reprezintă compensaţii ce pot fi acordate salariatului doar atunci când se face dovada că, urmare comiterii unei fapte de către angajator, s-au cauzat reale suferinţe psihice părţii vătămate, care nu sunt echivalente cu stresul sau consumul nervos, acestea din urmă nefiind în măsură să justifice acordarea daunelor morale.
Cu stimă,
Avocat Marius Todeancă
Please login or Register to submit your answer