Moștenirea, Testamentul, Partajul Succesoral - Ghid Juridic
7 august 2018Ghid juridic privind accesul la informații de interes public - legea 544/2001
7 august 2018Ghid Juridic pentru contestarea și anularea amenzilor rutiere
Ghid Juridic pentru contestarea și anularea amenzilor rutiere
Procesul-verbal de contravenție
(ORDONANŢĂ nr. 2 din 12 iulie 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor)
-
Ce este o contravenție ?
Contravenția reprezintă fapta săvârşită cu vinovăţie, stabilită şi sancţionată prin lege, ordonanţa, prin hotărâre a Guvernului sau, după caz, prin hotărâre a consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, a consiliului judeţean ori a Consiliului General al Municipiului Bucureşti în toate domeniile de activitate pentru care acestora le sunt stabilite atribuţii prin lege, în măsura în care în domeniile respective nu sunt stabilite contravenţii prin legi, ordonanţe sau hotărâri ale Guvernului.
-
În cat timp se prescrie amenda contravențională ?
În cazul în care, daca dupa stabilirea și sancționarea contravenției, amenda nu a fost aplicată în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei, aceasta se prescrie. În cazul în care faptele ce constituie contravenția sunt de natură a fi săvârșite în mod repetat și pe o anumită perioadă de timp, termenul de 6 luni curge de la data încetării săvârșirii faptei.
-
În cât timp se prescrie procesul-verbal de constatare a contravenției ?
Dacă în termen de 2 luni de la săvârșirea faptei și a întocmirii procesului-verbal de contravenție, acesta nu este comunicat contravenientului, el se prescrie, însemnand că sancțiunile contravenționale nu mai trebuie executate.
-
Cine poate face constatarea contravenției ?
Constatarea contravenției se face de către persoanele prevăzute de lege. Acesta sunt :
- ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne ,special abilitaţi, persoanele împuternicite în acest scop de miniştri şi de alţi conducători ai autorităţilor administraţiei publice centrale
- de prefecţi
- preşedinţi ai consiliilor judeţene
- primari
- de primarul general al municipiului Bucureşti
- alte persoane prevăzute în legi speciale.
-
Care sunt componente obligatorii are procesului verbal de contraventie?
- data şi locul unde este încheiat;
- numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator;
- datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului;
- descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
- indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia;
- indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie;
- posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate;
- termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.
*În cazul contravenienţilor cetăţeni străini, persoane fără cetăţenie sau cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, în procesul-verbal vor fi cuprinse şi următoarele date: seria şi numărul paşaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberării acestuia şi statul emitent.
-
Care sunt viciile procesului-verbal de constatare a contravenției ?
- Agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare. Obiecţiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica "Alte menţiuni", sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal.
- Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata şi din oficiu.
- Trebuie să existe un martor, iar în această postură nu poate fi un alt agent constatator.
- Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină.
- În cazul în care prin lege, agentul constatator nu este cel îndreptățit să stabilească și să sancționeze contravenția, el va trebui să trimită procesul-verbal mai departe organului competent să facă acest lucru.
*Procesul-verbal se va înmâna sau, după caz, se va comunica, în copie, contravenientului şi, dacă este cazul, părţii vătămate şi proprietarului bunurilor confiscate.
Sistemul ablațiunii : Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal. În actul normativ de stabilire a contravenţiilor această posibilitate trebuie menţionată în mod expres. Termenele statornicite pe ore încep să curgă de la miezul nopţii zilei următoare, iar termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.
-
Care sunt căile de atac împotriva unui proces-verbal de constatare a unei contravenții ?
Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.
Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția. De reținut este faptul că, odată ce se depune plângerea, se suspendă executarea.
Dacă persoana care înaintează plângerea nu este multumiță de hotărârea instanței, mai poate face un demers, apelul. Apelul se soluţionează de secţia de contencios administrativ şi fiscal a tribunalului. Motivarea apelului nu este obligatorie. Motivele de apel pot fi susţinute şi oral în faţa instanţei. Apelul suspendă executarea hotărârii.
Plângerile împotriva proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor se soluţionează cu precădere. Un element important în acest sens este plătirea taxei de timbru, care este obligatorie - 20 RON.