Suspendarea Judecatii In Baza Art. 155 1 Alin.1 Cod Proc. Civila. Conditia Suspendarii - Culpa Partii Reclamante. » Consultă Avocat
cabinet de avocat
Anulare contract de vanzare cumparare. Dispozitiile art. 80 alin.1 lit. b din Legea  nr.85/2006.
18 martie 2020
cabinet avocatura
Admisibilitatea actiunii in evacuare in litigiile in care cel care detine bunul nu opune vreun titlu.
18 martie 2020

Suspendarea judecatii in baza art. 155 1 alin.1 Cod proc. civila. Conditia suspendarii - culpa partii reclamante.

avocat online bun

avocat online bun

Suspendarea judecatii in baza art. 155

1

alin.1 Cod proc. civila. Conditia suspendarii - culpa partii reclamante.

 

 Cod procedura civila,  art.155

1

alin.1

 

Art. 155

1

alin. 1 Cod proc. civila conditioneaza suspendarea judecatii cauzei de „vina partii reclamante” in desfasurarea normala a procesului.

 

Curtea de Apel Ploiesti, Sectia civila si pentru cauze cu minori si de familie,

 Decizia nr. 404 din 23 mai 2011.

 

Prin decizia civila nr. 404/23.05.2011, Curtea de Apel Ploiesti a admis recursul declarat de reclamanta N.A., a casat incheierea de suspendare a judecatii cauzei pronuntata la data de 22.09.2010 de Tribunalul Buzau si a trimis cauza la aceeasi instanta, pentru continuarea judecati.

Tribunalul Buzau, prin incheierea de sedinta din data de 22.09.2010, a dispus, in baza art. 155

1

Cod proc. civila, suspendarea judecatii apelurilor, pe considerentul ca apelantii nu au indicat expertului Popa Hurmuz amplasamentul suprafetelor de teren in litigiu, in vederea intocmirii lucrarii de specialitate.

Conform dispozitiilor art. 201 Cod proc. civila, instanta dispune efectuarea unei expertize ori de cate ori este nevoie de lamurirea unor imprejurari de fapt ce necesita anumite cunostinte de specialitate.

Pe de alta parte, potrivit art. 208 Cod proc. civila, daca pentru efectuarea unei expertize este nevoie de o verificare la fata locului, ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor.

Aceasta reglementare insa constituie o garantie a dreptului de aparare al partilor (creindu-se pentru acestea posibilitatea de a da expertului lamuririle necesare si, totodata, de a-i cere sa faca toate constatarile legate de obiectivele fixate pentru expertizare) si nicidecum nu instituie vreo obligatie in sarcina partilor litigante.

In considerarea acestor argumente, Curtea a apreciat ca nu exista temei de drept in baza caruia tribunalul putea sa oblige pe apelanti sa indice expertului amplasamentul terenurilor supuse partajarii, expertul avand obligatia, conform dispozitiilor legale mentionate, sa intocmeasca lucrarea pe baza actelor de proprietate existente la dosar si, eventual, a evidentelor din registrele agricole.

Pe cale de consecinta, nu sunt indeplinite conditiile suspendarii judecatii apelurilor in baza art. 155

1

alin.1 Cod proc. civila, care se refera la „vina partii reclamante”.

Fata de toate aceste considerente, Curtea, in baza art. 312 Cod proc. civila raportat la art. 304 pct.9 Cod proc. civila,  a admis recursul, a casat incheierea de suspendare a judecatii cauzei pronuntata la data de 22.09.2010 de Tribunalul Buzau si a trimis cauza la aceeasi instanta, pentru continuarea judecatii.

 

 (
Judecator

Cristina Paula Brotac)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consultații Juridice
Consultații Juridice
Bună ziua, Cu ce vă putem ajuta?
Connecting...
Programează Consultație
Luni – Vineri: 10:00 – 18:00

Onorarii Rezonabile - orare, fixe, de succes
Busy
:
:
:

Datele introduse sunt folosite pentru a vă contacta. Prin utilizarea serviciilor, acceptați politica de confidențialitate.
Suntem online
:
:
Această sesiune de discuții s-a încheiat.