Consultanţă juridică gratuită pentru grupurile vulnerabile cu accent pe populaţia de etnie romă
22 februarie 2017Înțelesul unor termeni sau expresii în legea penală
16 martie 2017Retragerea plângerii prealabile Cauza care înlătură răspunderea penală
Retragerea plângerii prealabile Cauza care înlătură răspunderea penală
Retragerea plângerii prealabile poate interveni până la pronunţarea unei hotărâri definitive, în cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile.
Retragerea plângerii prealabile înlătură răspunderea penală a persoanei cu privire la care plângerea a fost retrasă.
Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, retragerea plângerii prealabile se face numai de reprezentanţii lor legali. În cazul persoanelor cu capacitate de exerciţiu restrânsă, retragerea se face cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.
În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile, dar acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu în condiţiile legii, retragerea plângerii produce efecte numai dacă este însuşită de procuror.
Este o cauză care înlătură răspunderea penală constând în retragerea de către persoana vătămată a plângerii prealabile valid introduse, până la pronunțarea unei hotărâri definitive.
Poate privi persoana fizică sau persoana juridică.
Produce efecte in personam.
Efecte:
- înlătură răspunderea penală a persoanei cu privire la care plangerea a fost retrasă;
- are efecte irevocabile - nu se mai poate introduce o nouă plângere prealabilă;
- în cazul pluralității de subiecți pasivi, menținerea plângerii prealabile de către o singură persoană vătămată este suficientă pentru punerea în mișcare a acțiunii penale și tragerea la răspundere penală a infractorului.
Dacă hotărârea judecătorească este desființată ca urmare a exercitării unei căi extraordinare de atac, este posibilă retragerea plângerii prealabile.