Debitorul poate formula recurs împotriva hotărârii privind deschiderea procedurii insolvenţei în cazul în care judecătorul-sindic a respins contestaţia formulată de acesta şi, concomitent, a admis cererea creditorului.
Prin recursul formulat, debitorul va putea invoca atât aspecte precum imposibilitatea de a-şi formula apărarea în faţa instanţei de fond datorită îndeplinirii necorespunzătoare a procedurii de citare, cât şi aspecte de fond, susţinute şi prin contestaţia formulată, cum sunt cele referitoare la caracterul cert, lichid sau exigibil al creanţei, vechimea creanţei, inexistenţa stării de insolvenţă etc.
Plata creditorului declanşator în faza de recurs nu are drept consecinţă admiterea recursului în cazul în care, până la momentul soluţionării recursului, există şi alţi creditori care au intervenit în procedură şi care au invocat pretenţii faţă de debitor. Soluţia recomandată este respingerea recursului şi trimiterea dosarului spre soluţionare judecătorului sindic în vederea închiderii procedurii.
In cazul in care debitorul formuleaza recurs impotriva hotararii judecatorului-sindic privind deschiderea procedurii insolventei Si cere deopotriva suspendarea executarii acestei hotarari, instanta de recurs va solutiona de urgenta aceasta cerere, in conditiile in care consecintele aplicarii hotararii pentru un debitor a carui activitate este in curs de derulare poate produce consecinte deosebit de grave (de exemplu, faptul ca debitorul este obligat sa inscrie mentiunea „in insolventa” pe toate documentele care emana de la societate are un impact deosebit in activitatea comerciala, asupra cocontractantilor, care pot refuza livrarea de marfa, efectuarea de plati, sau obtinerea de finantari).
Cererea de recurs va respecta cerintele de forma prevazute de Codul de procedura
civila:
Cererea se va timbra, conform prevederilor legale in materie, la jumatate din valoarea taxei judiciare de timbru achitata in prima instanta.
Prin incheierea de deschidere a procedurii judecatorul va dispune administratorului judiciar sau, dupa caz, lichidatorului sa efectueze notificarile prevazute de art. 61. In cazul in care, in termen de 15 zile de la notificare, creditorii se opun deschiderii procedurii, judecatorul-sindic va tine, in termen de 10 zile, o Sedinta la care vor fi citati administratorul judiciar, debitorul Si creditorii care se opun deschiderii procedurii, in urma careia va solutiona, deodata, printr-o sentinta, toate opozitiile. Admitand opozitia, judecatorul-sindic va putea pastra deschisa procedura insolventei, cu consecinta calificarii cererii debitorului de deschidere a procedurii ca fiind prematura, sau va putea revoca incheierea de deschidere a procedurii. Deschiderea ulterioara a procedurii, la cererea debitorului sau a creditorilor, nu va putea modifica data aparitiei starii de insolventa. Reaua-credinta a debitorului trebuie dovedita de creditorul care se opune la deschiderea procedurii insolventei.
Curtea de apel, ca instanţă de recurs împotriva hotărârilor pronunţate de judecătorul- sindic, va putea pronunţa următoarele hotărâri:
şi menţinerea sentinţei civile pronunţate de judecătorul-sindic în primă instanţă.
Comentarii la art. 32 alin. (2)
Creditorul care a formulat opozitie impotriva hotararii judecatorului-sindic prin care acesta a admis cererea debitorului Si a dispus deschiderea procedurii insolventei poate formula recurs impotriva hotararii prin care a fost respinsa opozitia formulata conform art. 32 alin. (2). Dispozitiile art. 8 se aplica in mod corespunzator.