Consultanţă juridică gratuită pentru grupurile vulnerabile cu accent pe populaţia de etnie romă
22 februarie 2017Înțelesul unor termeni sau expresii în legea penală
16 martie 2017Reabilitarea judecătorească - Cauza care înlătură consecințele condamnării
Reabilitarea judecătorească - Cauza care înlătură consecințele condamnării
Potrivit art.166 Cod Penal, condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanță, după împlinirea următoarelor termene:
- 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;
- 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;
- 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul detențiunii pe viață, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
- 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detențiunii pe viață, considerată executată ca urmare a grațierii, a împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei sau a liberării condiționate.
Condamnatul decedat până la împlinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat dacă instanța, evaluând comportarea condamnatului până la deces, apreciază că merită acest beneficiu.
Termenele prevăzute se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
Pentru cei condamnați la pedeapsa amenzii, termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată integral sau executarea ei s-a stins în orice alt mod.
În caz de grațiere totală sau grațiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de grațiere, dacă la acea dată hotărâea de condamnare era definitivă, sau de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, dacă actul de grațiere se referă la infracțiuni în curs de judecată.
În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.
În cazul condamnării succesive, termenul de reabilitare se calculează în raport cu pedeapsa cea mai grea şi curge de la data executării ultimei pedepsei.
Pe durata termenului de 3 ani nu se execută pedepsele accesorii, pedeapsa principală fiind executată, dar se execută pedepsele complementare şi măsurile de siguranță.
Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiții:
- Nu a săvârșit o altă infracțiune în intervalul termenelor de reabilitare;
- A achitat integral cheltuielile de judecată şi şi-a îndeplinit obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunțat la despăgubiri.
Admiterea cererii este obligatorie pentru instanță, dacă sunt îndeplinite condițiile.
Reabilitarea face să înceteze decăderile şi interdicțiile, precum şi incapacitățile care rezultă din condamnare.
Reabilitarea nu are ca urmare obligația de reintegrare în funcția din care condamnatul a fost scos în urma condamnării ori de redare a gradului miliar pierdut.
Reabilitarea nu are efecte asupra măsurilor de siguranță.
Încetează pentru viitor consecințele juridice ale unei condamnări.
Nu se va reține recidiva în situația săvârșirii unei noi infracțiuni.
În caz de respingere a cererii de reabilitare, nu se poate introduce o nouă cerere decât după un termen de un an, care se socoteşte de la data respingerii cererii prin hotărâre definitivă.
Cererea respinsă ca urmare a neîndeplinirii unor condiții de formă poate fi reînnoită.
Reabilitarea judecătorească va fi anulată când, după acordarea ei, s-a descoperit că cel reabilitat mai săvârșise o infracțiune care, dacă ar fi fost cunoscută, ar fi condus la respingerea cererii de reabilitare.
Se aplică exclusiv reabilitării judecătoreşti.