Prescriptii de forma privind documentatia de brevetare a invetiei
1 aprilie 2020LISTA PRODUSELOR SI A SERVICIILOR - EDITIA a Xl-a
1 aprilie 2020
Publicarea cererii de brevet de inven
t
ie
Cererile de brevet de inventie depuse pe cale nationala, pentru care a fost constituit depozitul national reglementar, sunt publicate imediat dupa expirarea unui termen de 18 luni de la data de depozit sau, daca a fost recunoscuta o prioritate, de la data acestei prioritati, cu exceptia cererilor care contin informatii clasificate prevazute la art. 38, alin. (2), din Legea nr. 64/1991, privind brevetele de inventie, republicata.
La cererea persoanei fizice sau juridice indreptatite, publicarea se poate face intr-un termen mai scurt de 18 luni.
In cazul in care hotararea de acordare a brevetului este luata inaintea datei de expirare a termenului de 18 luni de la data de depozit, cererea de brevet de inventie este publicata impreuna cu mentiunea privind hotararea de acordare.
Cererea de brevet de inventie nu se publica daca pana la expirarea termenului de 18 luni a fost luata o hotarare de respingere, sau daca cererea a fost retrasa ori declarata ca fiind considerata retrasa.
La cererea solicitantului, OSIM intocmeste un raport de documentare insotit, dupa caz, de o opinie scrisa, privind brevetabilitatea, si publica raportul de documentare in conditiile prevazute de regulamentul de aplicare a prezentei legi. Daca raportul de documentare nu a fost facut public odata cu cererea, acesta se va publica ulterior.
Publicarea cererii se mentioneaza in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala (BOPI) - Sectiunea inventii, si se face in conditiile prevazute de regulamentul de aplicare a legii.
Examinarea de fond a cererii de brevet de inven
t
ie
Examinarea de fond stabileste daca inventia care constituie obiectul cererii de brevet indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea brevetului de inventie. Examinarea poate fi ceruta de solicitant la data de depozit a cererii sau in termen de 30 de luni de la aceasta data. Asa cum s-a aratat la punctul 4 - Taxe de brevetare, solicitantul are doua variante pentru examinarea cererii, respectiv:
In varianta a doua,
solicitantul poate cere examinarea odata cu depunerea cererii de brevet sau in termen de 3 luni de la data depozitului, si plateste o taxa de 2332 lei. In acest caz examinarea se va efectua in termen de 18 luni de la data depozitului.
Mai multe informatii privind examinarea de fond a cererii de brevet gasiti la art. 25, din Legea nr. 64/1991, privind brevetele de inventie, republicata, si art. 37-49, din Regulamentul de aplicare a legii mentionate.
In prima varianta,
solicitantul poate cere examinarea din luna a 4-a pana in luna a 30-a inclusiv, de la data de depozit, si plateste o taxa de 1399 lei. Examinarea se va efectua in termen de 18 luni de la data platii.
Mentiunea hotararii de acordare a brevetului de inventie sau de respingere a cererii de brevet se publica in BOPI in termen de o luna de la data la care a expirat termenul prevazut de lege pentru formularea contestatiei, si in conditiile prevazute de regulamentul de aplicare a legii.
Dupa primirea hotararii de acordare a brevetului de inventie, trebuie platita taxa de publicare, tiparire si eliberare a brevetului de inventie, in termen de 4 luni de la data comunicarii respectivei hotarari.
OSIM publica mentiunea hotararii de acordare a brevetului si, odata cu publicarea acesteia, pune la dispozitia publicului descrierea si desenele brevetului, sub conditia achitarii taxei de publicare, tiparire si eliberare a brevetului.
In cazul in care taxa de publicare, tiparire si eliberare a brevetului nu este achitata in termenul prevazut de lege, cererea de brevet este considerata retrasa, iar brevetul este considerat ca nefiind acordat.
Contestarea hot
a
r
a
rilor OSIM
In cazul in care considerati ca sunteti nedreptatit in legatura cu restrangerea ariei de protectie, cu respingerea cererii sau din alte cauze, puteti contesta hotararile Comisiei de examinare a inventiilor in termen de 3 luni de la comunicarea acestora (art. 48, din Legea nr. 64/1991, privind brevetele de inventie, republicata, si art. 55-59,din Regulamentul de aplicare a acesteia).
Contestatia se va adresa Serviciului Contestatii-Revocari din cadrul
Protec
t
ie
La depunerea documentelor de mai sus vi se va returna imediat (personal sau prin posta) unul dintre formularele tip, cu stampila institutiei noastre, continand data si numarul de inregistrare. In conformitate cu art. 32, din Legea nr. 64/1991, privind brevetele de inventie, republicata, odata publicata cererea de brevet de inventie in BOPI - Sectiunea Inventii, aceasta asigura solicitantului, in mod provizoriu, protectia conferita potrivit art. 31 din aceeasi lege.
Brevetul de inventie va asigura protectie numai pe teritoriul Romaniei, pe o durata de 20 de ani, cu incepere de la data de depozit, conform art. 30, din Legea nr. 64/1991, privind brevetele de inventie, republicata, cu conditia mentinerii lui in vigoare prin achitarea taxelor legale anuale, incepand cu anul 3 de protectie (vezi pct. 23, Anexa 1, din Ordonanta Guvernului, nr. 41/1998, privind taxele in domeniul protectiei proprietatii industriale, republicata, cu valori valabile de la data de 01.01.2019.
Aplicarea inven
t
iei
In conformitate cu H.G. nr. 573/1998, OSIM nu are atributii privind aplicarea inventiilor, contactarea unor eventuali aplicanti, a unor sponsori sau a unor doritori sa preia brevetul obtinut. Dar in site-ul OSIM, la rubrica "Servicii", gasiti "Oferta de inventii". Prin acest serviciu puteti afisa, contra unei taxe, inventia dvs., pentru a fi contactat de cei interesati.
Brevetarea
i
n str
a
in
a
tate
Brevetarea in strainatate a inventiilor create de persoane fizice romane, pe teritoriul Romaniei, se face numai dupa inregistrarea cererii de brevet de inventie la OSIM (conf. art. 39, din Legea nr. 64/1991, privind brevetele de inventie, republicata).
In baza celor doua principii fundamentale ale Conventiei de la Paris, inregistrarea cererilor de brevet de inventie, in unul sau mai multe state membre ale Conventiei de la Paris, se poate face cu sau fara revendicarea prioritatii pe cale nationala, pe cale regionala sau pe cale internationala, in conformitate cu prevederile Tratatului de cooperare in domeniul brevetelor (PCT).
Pentru a se putea beneficia de prioritatea cererii de brevet depusa in Romania, inregistrarea cererii de brevet in strainatate trebuie sa se faca in termen de 12 luni de la data depozitului national al cererii din Romania (conf. art. 4 C1, din Conventia de la Paris).
Calea nationala cuprinde inregistrarea unei cereri de brevet de inventie in fiecare dintre tarile in care se doreste obtinerea protectiei, iar derularea procedurilor de brevetare si acordarea brevetului se fac de catre autoritatea nationala, conform legislatiei nationale in vigoare in fiecare dintre aceste tari.
Pe cale regionala, inregistrarea cererii de brevet de inventie se face la oficiul unei organizatii regionale. In prezent, exista urmatoarele organizatii regionale: Oficiul European de Brevete, Organizatia Euroasiatica de Brevete, Organizatia Africana de Proprietate Industriala.
Cererea de brevet european poate fi depusa la OSIM si are aceleasi efecte ca si in cazul in care ar fi fost depusa, la aceeasi data, la Oficiul European de Brevete.
Pe cale internationala, se poate cere protectia inventiei in tarile membre ale Tratatului de Cooperare in domeniul Brevetelor (PCT), prin inregistrarea unei cereri internationale pe calea PCT. Aceasta cerere poate fi inregistrata la OSIM sau la Biroul International, in calitate de Oficiu Receptor, cu sediul la Geneva, Elvetia.
Este avantajos pentru solicitant ca inregistrarea cererii internationale sa se faca la OSIM, deoarece taxa de transmitere la Biroul International este mai mica decat in cazul in care inregistrarea se face direct la acest birou.
Procedura de brevetare internationala este recomandabil sa fie realizata de un mandatar autorizat, care poate fi ales de la rubrica "Consilieri in Proprietate Industriala" a site-ului OSIM sau de pe site-ul Camerei Nationale a Consilierilor in Proprietate Industriala.
Este recomandabil ca, inainte de a depune o cerere de brevet de inventie, sa faceti o cercetare documentara din brevete, pentru a va forma o imagine cat mai buna privind stadiul cunoscut al tehnicii din domeniul respectiv. In acest fel va puteti folosi de ultimele realizari din domeniu si, in acelasi timp, reduceti riscul respingerii cererii dvs. din cauza lipsei de noutate sau a activitatii inventive.
Cercetarea documentara se poate face astfel:
- prin depunerea unei cereri-tip de cercetare documentara la OSIM, si prin achitarea unei taxe corespunzatoare (consultati site-ul OSIM, rubrica "Servicii", pentru a va informa asupra formularului tip, a termenelor si a taxelor legale);
apeland la serviciile unui Consilier in proprietate industriala;
- contactand un Centru Regional;
pe cont propriu, prin internet, accesand atat baza de date pentru inventii a OSIM (utilizand cuvinte cheie din domeniul respectiv, completate in rubrica "Titlu" a ferestrei de cautare), cat si bazele de date externe, cum este, de exemplu, "EspaceNet" a Organizatiei Europene de Brevete (OEB);
- la Sala de lectura a OSIM.
Un alt avantaj al cercetarii documentare este ca va puteti folosi de brevetele obtinute, ca modele pentru redactarea documentatiei de brevet.
Sfaturi
Dupa inregistrarea cererii dumneavoastra de brevet este bine sa tineti o evidenta calendaristica, pentru a urmari derularea procedurilor OSIM si termenele la care este necesar sa raspundeti la scrisori sau sa achitati taxele legale in vigoare, deoarece, daca nu raspundeti la notificarile examinatorilor sau nu achitati taxele la termenele prevazute in anexa 1 din O.G. nr. 41/1998, privind taxele in domeniul protectiei proprietatii industriale, republicata, cu valori valabile de la data de 01.01.2019, cererea dvs. va fi respinsa (art. 26, din Legea nr. 64/1991, privind brevetele de inventie, republicata). De asemenea, este bine sa va faceti un dosar cu copiile tuturor documentelor depuse la OSIM si cu toate originalele notificarilor trimise de OSIM.
Daca primiti o notificare semnata de un salariat al OSIM, referitoare la o cerere a dumneavoastra, va rugam sa luati legatura in scris cu acel functionar, deoarece numai acesta detine dosarul cu cererea si cu intreaga documentatie depusa de dvs. la OSIM, si va poate furniza informatiile cele mai exacte.