Realizarea reprezentarilor grafice ale desenelor sau modelelor
1 aprilie 2020MARCA UNIUNII EUROPENE, PIATA INTERNA
1 aprilie 2020
Protectia
Depozitul reglementar asigura solicitantului un drept de prioritate, cu incepere de la data constituirii acestuia, fata de orice alt depozit ulterior, privind acelasi desen sau model.
Data depozitului reglementar este data la care au fost depuse documentele prevazute de lege.
Incepand cu data publicarii d/m in BOPI, sectiunea Desene si Modele, solicitantul beneficiaza de o protectie provizorie pana la eliberarea certificatului de inregistrare, cu exceptia cazurilor in care cererea de inregistrare a fost respinsa sau retrasa.
Pe intreaga perioada de valabilitate, certificatul de inregistrare confera titularului un drept exclusiv de exploatare a d/m si dreptul de a interzice tertilor utilizarea acestuia.
Contestarea hotararilor Comisiei de examinare
Hotararile Comisiei de examinare, privind cererile de inregistrare a d/m, pot fi contestate, in scris si motivat, la OSIM, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acestora.
Protectia in strainatate a desenelor si modelelor
Conventia de la Paris prevede pentru inregistrarea unui d/m un termen de prioritate de 6 luni de la data primului depozit. Ca urmare, puteti beneficia de acest termen pentru a forma fie un depozit international, la Biroul International al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI), conform Aranjamentului de la Haga (1960), fie la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala £ (EUIPO) . Cererile pot fi depuse si direct la oficiile statelor in care doriti
sa extindeti protectia d/m, prevalandu-va de data de prioritate a primului depozit depus in Romania.
Cercetarea documentara
Inainte de depunerea cererii de inregistrare, pentru a afla ce este deja inregistrat in domeniul respectiv, si a vedea ce sanse aveti de a obtine certificatul de inregistrare, puteti sa faceti o cercetare documentara privind anterioritatea, in fondul documentar existent la Serviciul Desene si Modele. Acest demers poate fi efectuat prin depunerea unei cereri tip, adresata Serviciului Desene/Modele, si prin achitarea taxei corespunzatoare acestei proceduri. Formularele pot fi luate de la Biroul de Relatii cu Publicul sau accesate in rubrica "Servicii" a site-ului OSIM.
Taxele pentru cercetarile documentare sunt mentionate pe pagina a doua a formularului tipizat.
De asemenea, puteti studia publicatiile editate lunar de OSIM, respectiv, Buletinele Oficiale de Proprietate Industriala (BOPI), Sectiunea Desene si Modele, accesibile la Sala de Lectura a OSIM, dar si pe site-ul OSIM, la sectiunea "Publicatii". Aceste publicatii pot fi achizitionate contra cost, de la sediul institutiei, lunar sau prin abonament anual.
Pentru o cat mai buna intelegere a definitiilor celor doua categorii - desenele si modelele - a conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca acestea pentru a fi admise la inregistrare, si a caracteristicilor care le definesc, este necesar sa parcurgeti cu atentie urmatoarele acte normative:
- Legea nr. 129/1992, privind protectia desenelor si modelelor, republicata;
Regulamentul de aplicare a Legii nr. 129/1992, privind protectia desenelor si modelelor, republicata;
- Ordonanta de Guvern nr. 41/1998, privind taxele din domeniul proprietatii industriale, republicata, cu valori valabile de la data de 01.01.2019;
- Legea nr. 44/1992, privind aderarea Romaniei la Aranjamentul de la Haga, privind depozitul international pentru desene si modele, publicata in M.O. nr. 95/1992;
Aspectul este important
- brosura editata de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (OMPI);
Ghidul
privind protectia desenelor si modelelor in conformitate cu Legea nr. 129/1992, privind protectia desenelor si modelelor, republicata, autori: dr. ing. Gheorghe Bucsa si jurist Liliana Badea.