Contract de credit cu garantie ipotecara constituita de un tert
1 aprilie 2020Publicarea cererii de brevet de inventie
1 aprilie 2020
Prescrip
t
ii de form
a
privind documenta
t
ia de brevetare a inve
t
iei
Cele trei formulare-tip ale cererii de brevet de inventie trebuie insotite la depunere, obligatoriu, de documentatia de brevetare, de asemenea in 3 exemplare, dactilografiata sau prelucrata pe cale electronica si tiparita, pe format A4, hartie alba, scrisa pe o singura fata a filei, si cuprinzand urmatoarele materiale distincte:
descrierea inventiei (conform art. 16 sau, dupa caz, si art. 17, din Regulament),
- revendicarile (conform art. 18, din Regulament),
- desenele explicative (daca este cazul, conform art. 19, din Regulament),
- rezumatul inventiei (conform art. 21, din Regulament).
Fiecare dintre cele 4 parti va fi inceputa pe o fila noua, ca material separat, dar toate aceste 4 documente (sau 3, daca nu exista desene) se vor numerota cursiv. Partile scrise trebuie sa aiba spatii libere de 2,5 cm pe toate laturile, circa 30 de randuri pe pagina si marimea caracterului literei 12.
Desenele - acolo unde este cazul - se fac pe hartie alba sau pe calc, de preferinta pe format A4, numai cu cerneala sau tus negru, cu vederi, sectiuni, lupe sau scheme cinematice, hidraulice, electrice sau bloc, dupa situatie, conform standardelor de desen tehnic in vigoare din domeniul respectiv, si intr-un numar suficient de reprezentari, pentru o cat mai buna intelegere a solutiei. Paginile cu desene nu trebuie sa aiba chenar, nici indicator standard si nici lista de pozitii. De asemenea, pe desene nu se trec dimensiuni (cote) si nu trebuie sa existe alte notatii verbale, cu exceptia numerelor figurilor (care se vor plasa dedesubtul fiecareia dintre proiectii si la mijlocul acesteia) si a pozitiilor care trebuie sa coincida cu numerele reperelor din descrierea inventiei, revendicari si rezumat.
Fiecare dintre cele trei seturi ale documentatiei de brevetare va contine: formularul de cerere, descrierea inventiei, revendicarile, desenele explicative (atunci cand sunt necesare) si rezumatul, asezate in aceasta ordine. Unul dintre cele 3 exemplare din documentatia mentionata va fi semnat, pe fiecare fila, de catre solicitant sau, dupa caz, de mandatarul autorizat, si reprezinta exemplarul original. In cazul persoanelor juridice, semnarea se face de catre reprezentantul legal al unitatii, si apoi se stampileaza pe fiecare fila, jos, in dreapta. In cazul in care autorii sunt, in acelasi timp, si solicitanti, documentele vor fi semnate de intregul colectiv. Solicitantii straini vor fi reprezentati obligatoriu prin mandatar (consilier in proprietate industriala), conform art. 37 (2), din Legea nr. 64/1991, privind brevetele de inventie, republicata.
In masura in care stadiul tehnicii va este cunoscut, puteti depune si o fisa bibliografica, cu trimitere la un brevet de inventie sau la o lucrare tehnica in tema cu obiectul inventiei.
Intocmirea documentatiei tehnice
Daca nu aveti experienta necesara pentru elaborarea unei documentatii in conformitate cu cerintele OSIM, puteti apela la serviciile unui consilier in proprietate industriala (mandatar), pe care il puteti alege din lista consilierilor, existenta la Sala de lectura a OSIM (in BOPI, Sectiunea Inventii), pe site-ul OSIM, la rubrica Consilieri in Proprietate Industriala, sau pe site-ul Camerei Nationale a Consilierilor in Proprietate Industriala.
De asemenea, in cazul in care aveti domiciliul sau sediul unitatii in provincie, puteti contacta unul dintre Centrele Regionale ale OSIM, accesand indicatia "Centre Regionale" din site-ul OSIM. Acolo puteti afla adresa si telefonul celui mai apropiat Centru Regional de la care puteti obtine informatiile dorite.
Mai exista posibilitatea de a obtine, de la Sala de lectura a OSIM sau din pagina de internet a OSIM - rubrica "Baza de date inventii", un brevet in tema cu obiectul pe care doriti sa-l protejati, pentru a avea un model pentru redactarea documentatiei tehnice.