Perimarea actiunii in dreptul muncii
28 martie 2020Posibilitatea de a obtine rectificarea intinderii penalitatilor de intarziere se face doar pe calea recursului, iar nu pe calea indreptarii de eroare materiala
28 martie 2020
Plata sumelor neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul
Legislatie relevanta
:
art. 120 (1) din Legea nr. 263/2010;
Rezumat
:
Potrivit art. 120 alin. 1 din Legea nr. 263/2010, sumele neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul si/sau, dupa caz, drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces, se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun.
Actele necesare in vederea acordarii acestor sume sunt, dupa caz: cerere; certificatul de deces, in original si in copie; actul de identitate al solicitantului (original si in copie); acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie); certificatul de mostenitor (original si copie) si copia talonului de plata a pensiei persoanei decedate, dupa caz.
Potrivit art. 1133 alin. 1 Cod civil, certificatul de mostenitor face dovada calitatii de mostenitor legal sau/precum si dovada dreptului de proprietate al mostenitorilor acceptanti asupra bunurilor din masa succesorala, in cota care se cuvine fiecaruia.
Reclamantul trebuie sa faca dovada calitatii de mostenitor testamentar cu un certificat de mostenitor, nu doar cu testamentul.
Decizia civila nr. 728/29.10.2015 a Curtii de Apel Galati
Prin sentinta civila nr. 494/16.06.2015 a Tribunalului Braila pronuntata in dosarul nr. …./196/2015, a fost respinsa ca nefondata actiunea formulata de reclamantul I.V., in contradictoriu cu parata C.J.P.
Pentru a pronunta sentinta civila, prima instanta a retinut urmatoarele:
Prin cererea inregistrata initial la Judecatoria Braila sub nr. …../196/2015, reclamantul I.V. a chemat in judecata pe parata C.J.P. pentru a fi obligata la plata catre reclamant a drepturilor de pensie aferente lunii februarie 2012 care se cuveneau defunctei C.N.
In motivarea cererii, reclamantul a aratat ca este posesor al testamentului cu nr. …/05.09.2006, care prevede ca in cazul incetarii din viata a numitei C.N. sa mosteneasca anumite bunuri ce s-ar cuveni acesteia, printre care si ultima pensie. La data de 20.02.2012, C.N. a decedat si cu toate ca la acea data era emis cuponul de pensie al defunctei, aferent lunii februarie, cand s-a prezentat factorul postal si reclamantul a prezentat testamentul, nu a putut intra in posesia ultimei pensii a defunctei. Totodata reclamantul a solicitat indexarea pensiei la zi cu indicele de inflatie pe ultimii trei ani.
Prin precizarile depuse la data de 30.01.2015, reclamantul a aratat ca solicita drepturile banesti aferente defunctei C.N., ce reprezinta pensia pe luna februarie 2012.
Prin intampinare, parata C.J.P. a invocat exceptia necompetentei materiale a Judecatoriei Braila sustinand ca din dispozitiile art. 153 lit. g din Legea nr. 263/2010 rezulta in mod clar ca tribunalele solutioneaza in prima instanta litigiile privind plata pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale. S-a invocat si exceptia inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata aratand ca din inscrisurile depuse la dosar nu rezulta sub nicio forma ca anterior formularii actiunii, reclamantul ar fi formulat cerere la C.J.P., prin care sa solicite acordarea drepturilor de pensie ramase neincasate la data decesului defunctei C.N. Reclamantul s-a adresat direct instantei de judecata, fara ca in prealabil sa solicite prin intermediul unei cereri adresate CJP acordarea drepturilor restante de pensie asa cum prevede art. 80 alin. 2 din HG nr. 257/2011.
Pe fondul cauzei a solicitat respingerea actiunii ca nefondata. S-au invocat prevederile art.120 alin.1 din Legea nr. 263/2010 si s-a aratat ca din inscrisurile depuse de reclamant la cererea de chemare in judecata rezulta faptul ca, acesta nu are nici calitatea de sot supravietuitor, nici calitate de copil sau parinte al pensionarului decedat. Conform art. 80 alin. 2 din HG nr. 257/2011 actele necesare in vederea acordarii acestor sume de bani sunt, dupa caz: cerere; certificatul de deces, in original si in copie; actul de identitate al solicitantului (original si copie); acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie); certificatul de mostenitor (original si copie); copia talonului de plata a pensiei persoanei decedate, dupa caz. Din textul de lege rezulta ca legiuitorul a prevazut expres ca in cazul mostenitorilor acordarea drepturilor de pensie ramase neincasate in urma decesului pensionarului, se face in baza certificatului de mostenitor. Cum reclamantul nu a anexat un certificat de mostenitor, ci doar un testament s-a considerat ca cererea reclamantului este nefondata.
In drept s-au intemeiat sustinerile pe dispozitiile Legii nr. 263/22010 si a HG nr. 257/2011.
Prin sentinta civila nr. 2137/19.03.2015 pronuntata de Judecatoria Braila in dosar nr. …../196/2015 s-a admis exceptia necompetentei materiale si s-a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Braila.
Dosarul a fost inregistrat pe rolul Tribunalului Braila la data de 7.04.2015.
Din analiza actelor si lucrarilor dosarului instanta a retinut urmatoarele:
Potrivit certificatului de deces seria … nr. ……., numita C.N. a decedat la data de 20.02.2012. Aceasta avea calitatea de pensionara, numarul dosarului de pensie fiind …, iar pensia era in suma de 597 lei.
Reclamantul I.V. a solicitat sa i se plateasca drepturile de pensie aferente lunii februarie 2012 care se cuveneau defunctei C.N., invocand in acest sens testamentul autentificat sub nr. …/5.09.2006. Prin acest testament, C.N. a dispus ca in cazul incetarii sale din viata, I.V. sa mosteneasca drepturile banesti care i se cuvin, printre care si ultima pensie ramasa neridicata.
In drept s-a retinut ca potrivit art. 120 (1) din Legea nr. 263/2010 „Sumele neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul si/sau, dupa caz, drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces, se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun”.
Art. 80 alin. 2 din HG nr. 257/2011 prevede actele necesare in vederea acordarii sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, printre acestea fiind si certificatul de mostenitor.
Conform art. 1133 alin. (1) Cod civil „Certificatul de mostenitor face dovada calitatii de mostenitor, legal sau testamentar, precum si dovada dreptului de proprietate al mostenitorilor acceptanti asupra bunurilor din masa succesorala, in cota care se cuvine fiecaruia”.
Fata de dispozitiile legale retinute, Ttribunalul a constatat ca drepturile de pensie ramase neincasate de catre pensionarul decedat, se platesc mostenitorilor legali si testamentari ai acestuia cu conditia sa fie facuta dovada calitatii de mostenitor printr-un certificat de mostenitor.
In prezenta cauza, s-a retinut ca desi i s-a pus in vedere de catre instanta, reclamantul I.V. nu a depus la dosar un certificat de mostenitor emis in baza testamentului, astfel ca s-a constatat ca acesta nu a facut dovada calitatii de mostenitor testamentar de pe urma defunctei C.N.
Pentru considerentele retinute, Tribunalul a apreciat ca nefondata actiunea reclamantului, astfel ca a fost respinsa.
Asistentii judiciari, cu vot consultativ, au fost de acord cu solutia instantei.
Impotriva sentintei civile a declarat apel reclamantul I.V. fara a-l motiva in termenul legal.
In drept, a invocat prevederile art. 466, art. 467 alin. 1, 3 si 5, art. 470 alin. 1 si art. 471 alin. 1 din Noul Cod de procedura civila.
Prin intampinare, intimata CJP B a invocat nulitatea apelului sustinand ca potrivit art. 468 alin. 3 din Codul de procedura civila, termenul pentru motivarea apelului curge de la data formularii cererii de apel.
De asemenea, conform art. 185 alin. 1 din Codul de procedura civila, cand un drept procesual trebuie exercitat intr-un anumit termen, nerespectarea acestuia atrage decaderea din exercitarea dreptului, in afara de cazul in care legea dispune altfel. Actul de procedura facut peste termen este lovit de nulitate.
Cum cererea de apel formulata de catre apelant nu a fost motivata in termenul prevazut de lege, urmeaza sa fie respins ca nul apelul declarat in cauza.
Prin raspunsul la intampinare, apelantul a solicitat punerea in executare a prevederilor stipulate in testamentul intocmit in favoarea sa de catre defuncta C.N., pentru a intra in posesia ultimei pensii care se afla la parata si nu a fost revendicata de nimeni in termenul legal.
De asemenea, solicita ca suma respectiva sa fie indexata la zi cu indicele de inflatie si dobanda acordata de CEC Bank.
Examinand hotararea apelata potrivit dispozitiilor legale incidente in materie, in conformitate cu prevederile art. 476 alin. 2 din Noul Cod de procedura civila, curtea apreciaza ca apelul este nefondat pentru urmatoarele considerente:
Potrivit art. 476 alin. 2 din Noul Cod de procedura civila in cazul in care apelul nu se motiveaza ori motivarea apelului sau intampinarea nu cuprinde motive, mijloace de aparare sau dovezi noi, instanta de apel se va pronunta, in fond, numai pe baza celor invocate la prima instanta.
Textul de lege enuntat reprezinta expresia caracterului devolutiv al apelului, limitele devolutiunii apelului nemotivat fiind cele prevazute de art. 461 alin. 1 coroborate cu art. 477 alin. 1 din Noul Cod de procedura civila, astfel ca instanta de apel va analiza legalitatea si temeinicia solutiilor ce se reflecta in dispozitiv, dar, implicit si a considerentelor decisive si decizorii, care sustin solutia pronuntata si care cuprind rezolvari ale unor chestiuni litigioase, in legatura cu solutia redata in dispozitiv.
Prin raspunsul la intampinare apelantul a solicitat ca suma respectiva sa fie indexata la zi cu indicele de inflatie si dobanda acordata de CEC Bank.
Drept urmare, apelul reclamantului va fi examinat doar in limitele sesizarii instantei si in masura in care are legatura cu obiectul judecatii cauzei, potrivit dispozitiilor art. 478 alin. 3 din Noul Cod de procedura civila, in apel neputandu-se schimba calitatea partilor, cauza sau obiectul cererii de chemare in judecata si nici nu se pot formula pretentii noi. De asemenea, potrivit art. 22 alin. 6 din Noul Cod de procedura civila judecatorul trebuie sa se pronunte asupra a tot ceea ce s-a cerut fara insa a depasi limitele investirii, in afara de cazurile in care legea ar dispune altfel.
In speta, prin cererea de chemare in judecata inregistrata sub nr. .../196/2015, reclamantul a solicitat obligarea paratei CJP B la plata drepturilor de pensie aferente lunii februarie 2012 care se cuveneau defunctei C.N.
De mentionat ca, potrivit certificatului de deces seria … nr. .., numita C.N. a decedat la data de 20.02.2012. Aceasta avea calitatea de pensionara, numarul dosarului de pensie fiind …, iar pensia era in suma de 597 lei.
Potrivit art. 120 alin. 1 din Legea nr. 263/2010, sumele neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul si/sau, dupa caz, drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces, se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun.
Conform art. 80 din Hotararea nr. 257 din 20 martie 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial nr. 214 din 28 martie 2011, sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, prevazute in art. 120 alin. (1) din lege, se platesc:
a) sotului supravietuitor;
b) copiilor;
c) parintilor;
d) in lipsa acestora, mostenitorilor in conditiile dreptului comun.
Actele necesare in vederea acordarii acestor sume sunt, dupa caz:
- cerere;
- certificatul de deces, in original si in copie;
- actul de identitate al solicitantului (original si in copie);
- acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie);
- certificatul de mostenitor (original si copie);
- copia talonului de plata a pensiei persoanei decedate, dupa caz.
Iar, potrivit art. 1133 alin. 1 Cod civil, certificatul de mostenitor face dovada calitatii de mostenitor legal sau/precum si dovada dreptului de proprietate al mostenitorilor acceptanti asupra bunurilor din masa succesorala, in cota care se cuvine fiecaruia.
Din interpretarea sistematica a dispozitiilor legale mentionate rezulta fara echivoc ca drepturile de pensie ramase neincasate de catre pensionarul decedat, se platesc mostenitorilor legali si testamentari ai acestuia cu conditia sa faca dovada calitatii de mostenitor printr-un certificat de mostenitor.
Dupa cum se observa, conform certificatului testamentar, defuncta C.N. a dispus ca in cazul incetarii sale din viata, I.V. sa mosteneasca drepturile banesti care i se cuvin, printre care si ultima pensie ramasa neincasata.
Este adevarat ca apelantul, in baza testamentului autentificat sub nr. …/05.09.2006 a solicitat plata drepturilor de pensie aferente lunii februarie 2012 care se cuveneau defunctei C.N., insa, acesta nu a facut dovada calitatii de mostenitor testamentar de pe urma defunctei C.N. printr-un certificat de mostenitor emis in baza testamentului, asa cum prevad dispozitiile legale invocate.
In consecinta, in baza art. 480 alin. 1 din Noul Cod de procedura civila va fi respins ca nefondat apelul declarat de reclamant.