Pensie Magistrat. Decizie De Pensie Emisa Anterior Eliberarii Din Functie. Baza De Calcul Folosita Pentru Stabilirea Pensiei De Serviciu La Data Deschiderii Drepturilor De Pensie. » Consultă Avocat
cabinet avocatura
Cerere de revocare a masurii de siguranta a obligarii la tratament medical.Instanta competenta sa solutioneze calea de atac.
18 martie 2020
avocat bucuresti
Diferenta dintre modificarea si actualizarea bazei de calcul a pensiei de serviciu
18 martie 2020

Pensie magistrat. Decizie de pensie emisa anterior eliberarii din functie. Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei de serviciu la data deschiderii drepturilor de pensie.

avocat bucuresti

avocat bucuresti

Pensie magistrat. Decizie de pensie emisa anterior eliberarii din functie. Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei de serviciu la data deschiderii drepturilor de pensie.

 

Legea nr.303/2004, art.82 alin.1, art.65 alin.1 lit.b

H.G. nr.1275/2005, art.17 si urm.

C.proc.civ., art.304, art. 304

1

si art.312

 

Dispozitiile art.82 alin.1 din Legea nr.303/2004 sunt clare in sensul ca pensia de serviciu a magistratilor reprezinta cuantumul de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara sau de salariul de baza brut lunar, dupa caz, si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii,acest text de lege

fiind incident si in situatia in care pensionarul magistrat presteaza activitatea si dupa emiterea deciziei de pensie, pana la data eliberarii efective din functie.

In aceasta ipoteza nu se analizeaza o cerere de actualizare, asa cum este reglementata prin art. 17 si urmatoarele din H.G. nr. 1275/2005, ci
o cerere de stabilire
a cuantumului pensiei de serviciu  la data pensionarii efective a contestatorului, ca urmare a eliberarii din functie in conditiile art. 65 (1) lit. b din Legea nr. 303/2004 .

 

Curtea de Apel Ploiesti, Sectia Conflicte de Munca si Asigurari Sociale,

Decizia civila  nr. 1433 din 9 iunie 2011.

 

 

 

Prin sentinta civila nr. 677/21 martie 2011, Tribunalul Dambovita a admis cererea formulata de contestatorul P.C., si a obligat intimata sa recalculeze pensia de serviciu, conform adeverintei nr. 1639/A/07.04.2010 eliberata de Tribunalul Dambovita si sa-i plateasca diferentele rezultate din recalculare pentru perioada 14.04.2010 la zi.

  Impotriva acestei sentinte a declarat recurs

intimata Casa Judeteana de Pensii Dambovita,  criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie sustinand ca institutia poate emite o decizie de modificare a venitului brut realizat in doua situatii:

- fie ca urmare a modificarii venitului initial (cel de la stabilirea initiala a pensiei);

- fie ca urmare a modificarii venitului de la data unei actualizari a pensiei de serviciu.

  Ori, arata recurenta ca , in speta , nu exista un temei legal al modificarii venitului brut realizat, dupa cum  nici in Legea nr. 303/2004 si nici in H.G. nr. 1275/2005 nu este prevazuta o a treia situatie de modificare a venitului in afara de cele doua mentionate anterior.

  Curtea a constatat ca recursul este nefondat, pentru urmatoarele considerente:

  Dupa emiterea deciziei de pensie, contestatorul a mai exercitat activitatea de judecator inca 2 ani, iar la data pensionarii efective, prin decizia de recalculare,  s-a majorat numai vechimea in magistratura, fara ca venitul brut  ca venitul brut sa se modifice, luandu-se in calcul venitul de la stabilirea initiala a pensiei.

Sustinerea recurentei in sensul ca intimatul nu se incadreaza in niciuna din ipotezele prevazute de lege este nefondata, intrucat, asa cum a mentionat si instanta de fond, dispozitiile art.82 alin.1 din Legea nr.303/2004 sunt clare in sensul ca pensia de serviciu a magistratilor reprezinta cuantumul de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara sau de salariul de baza brut lunar, dupa caz, si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

Cum, in luna anterioara datei pensionarii efective contestatorul  a realizat un venit brut  mai mare decat cel initial, se impune recalcularea pensiei stabilite initial in raport de aceste venituri.

 In cauza
nu se analizeaza o cerere de actualizare
, asa cum este reglementata prin art. 17 si urmatoarele din H.G. nr. 1275/2005, ci o cerere de stabilire a cuantumului pensiei de serviciu  la data pensionarii efective a contestatorului, ca urmare a eliberarii din functie, in conditiile art. 65 (1) lit. b din Legea nr. 303/2004 .

  Fata de considerentele expuse, in baza art.312 c.pr.civ. rap. la art.304 pct.9 c.pr.civ. si  304 ind.1 c.pr.civ., Curtea a pastrat sentinta ca legala si temeinica si a respins recursul ca nefondat.

 

                                                                        
(Judecator Mirela Grigore)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consultații Juridice
Consultații Juridice
Bună ziua, Cu ce vă putem ajuta?
Connecting...
Programează Consultație
Luni – Vineri: 10:00 – 18:00

Onorarii Rezonabile - orare, fixe, de succes
Busy
:
:
:

Datele introduse sunt folosite pentru a vă contacta. Prin utilizarea serviciilor, acceptați politica de confidențialitate.
Suntem online
:
:
Această sesiune de discuții s-a încheiat.