Ce pași trebuie urmați pt a obliga un vecin sa facă curat
4 august 2017Detalii privind concedierea
7 august 2017Mostenire
Mostenire
Buna ziua,doresc sa stiu daca am drept de mostenire. Mama mea in varsta de 64 de ani a mostenit ( fara nici un act de mostenire sau vanzare cumparare ori donatie ) de la bunici ei un teren in zona Militari. Pentru ca nu avea nici un act doveditor , a apelat la o firma care a umblat in locul ei sa gaseasca acte care dovedeau ca mosteneste acel teren. Firma a actionat in instanta statul roman care trebuie sa ii de-a mamei mele circa 5 miliarde , deoarece terenul nu il poate recupera intrucat este construit un bloc de locuinte. Suntem 4 frati , 2 fete si 2 baieti iar 3 dintre noi avem cate un copil. Doresc sa stiu daca eu si fratii mei plus nepotii avem drept la acesti bani. Multumesc.
Bună seara!
Conform art. 964 alin. (1) C. civ. „Rudele defunctului vin la moştenire în următoarea ordine:
a) clasa întâi: descendenţii;
b) clasa a doua: ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi;
c) clasa a treia: ascendenţii ordinari;
d) clasa a patra: colateralii ordinari.”
Alineatul (3) al aceluiași articol precizează că: „Înăuntrul fiecărei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul înlătură de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat, cu excepţia cazurilor pentru care legea dispune altfel.”
În legătură cu descendenții defunctului, menționăm dispozițiile art. 975 C. civ. alineatele (1) și (2):
(1) Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit.
(2) Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie.
buna ziua as dori si eusa ma sfatuiti parinti meu vor sa imi facun act ca eu sa mostenitoare lor eu am o sora ea vrea sa renunte la partea ei de pe acum eu iam dat o suna de bani in schimul mosteniri dar eu vreau sas tiu ce fel de act as putea sa fac sa fie legal si sa nu se poata ataca in instanta sa fie un act legal daca se poate sa fiu sunat sa vb cu un avocat
Bună ziua,
Declaraţia de renunţare la succesiune este actul juridic prin care un moştenitor are posibilitatea, în termenul de opţiune succesorală de un an de la data decesului defunctului , să renunţe la succesiunea acestuia din urmă, fiind considerat, ca efect al declaraţiei de renunţare, că nu a avut niciodată calitatea de succesibil. Dacă renunţarea la moştenire nu se poate face în favoarea unui singur moştenitor, ea profită tuturor moştenitorilor care acceptă succesiunea.
Declarația de renunțare se încheie în formă autentică în fața notarului public la un an de la data deschiderii moștenirii.