Delapidare fonduri asociatie de locatari
7 decembrie 2019Fost reprezentant parat devine intervenient accsesoriu
10 decembrie 2019Sfat contactare avocat
Buna ziua. Va contactez in vederea indrumarii/sprijinirii solutionarii unei probleme:
Pe scurt, o cunostinta - membru actionar in cadrul unei societati comerciale importante, a acuzat in baza documentelor si informatiilor pe care le detine, faptul ca directorul general al societatii impreuna cu diverse persoane din conducere i-au adus, atat ei cat si altor actionari, prejudicii financiare savarsite prin diverse fapte - ex. abuz in serviciu/fals in inscrisuri/fals in declaratii/emiterea de actiuni de o valoare mai mica/etc.
In acest sens, aceasta a formulat o plangere penala, fara indrumarea juridica a unui avocat, iar parchetul a emis ordonanta de clasare - pe de o parte pe motiv de prescriere a faptelor (abuz in serviciu, emitere actiuni valoare nereala, trecere actiuni pe numele altor persoane), pe de alta parte pentru neindeplinirea conditiilor de forma si fond (gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, fals in declaratii).
Ordonanta a fost emisa recent si poate fi contestata in termen de 20 zile.
Scopul demersului, a fost de semnalare a unor fapte penale si tragerea la raspundere a faptuitorilor, din dorinta de a recupera, retroactiv daca se poate, sumele reale datorate pe dividentele primite.
Surse din parchet i-au transmis faptul ca, era bine sa vina cu plangerea penala formulata prin intermediul unui avocat.
Totodata i-au explicat faptul ca pentru stabilirea unui prejudiciu si recuperarea acestuia ar trebui sa se adreseze unei instante judecatoresti, tot prin intermediul unui avocat.
Mentionez ca, persoana in cauza este determinata sa-si continue demersul legal - plangere penala parchet, respectiv plangere judecatorie, insa doreste sa-si clarifice sansele din punct de vedere juridic. Un alt aspect de precizat este faptul ca, persoana este in etate si locuieste in provincie.
Personal am cautat sa o indrum in contactarea unui avocat, insa nu stiu pe ce specialitate ar fi indicat sa apeleze.
Ar putea continua procesul, prin plangere impotriva ordonantei, si daca da pe ce baze?
- O fapta o faci si se prescrie, dar daca e in forma continuata? Sau isi produce efecte in prezent? Nu exista nicio raspundere? 🙂
- Se poate depune plangere impotriva ordonantei in alta parte decat acolo unde a fost inregistrata plangerea initial? Sau o alta plangere separata? (ex. DNA - fapte conexe infr. coruptie, DIICOT - grup infractional, ANI/ANAF - fals in declaratii avere, IGPR - economic)? In contextul in care orasul este unul mic, iar riscul musamalizarii exista..
Un alt aspect important il reprezinta stabilirea si recuperarea prejudiciului:
- Analiza situatiei de fapt
- Declansarea unor verificari economice
- Emiterea unei decizii judecatoresti care sa repare atat prejudiciul financiar suferit - si moral, daca se poate.
Scopul in esenta, este de a primi sumele de bani cuvenite in calitate de actionar, raportat la profitul real al societatii.
In context, un sfat sau parere ar fi binevenita.
Multumesc anticipat.
Cu respect!
Please login or Register to submit your answer
Echipa replied 4 ani ago
Bună ziua,
Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor juridice oferite de cabinetul nostru de avocatură.
Consultanta juridica - telefonic sau pe whatsapp 0745 034 638.