Dezbatere de mostenire
10 iunie 2019Consultanta notificare, executorul judecatoresc
10 iunie 2019Litigiu de munca
Buna ziua, Numele meu este Andrada, am o problema ce vizeaza un litigiu de munca, Intrebarea mea, pentru dumneavoastra este urmatoarea:
Am fost angajata in invatamant, la 3 scoli din bucuresti in anul 2018 mai exact in perioada septembrie-noiembrie.
Situatia a fost in felul urmator: Am ramas insarcinata si nu am mai putut sa ma deplasez la locul de munca, am crezut ca sunt oameni intelegatori si am anuntat telefonic dupa care am aflat ca mi-au desfacut contractul de munca fara sa fiu anuntata.
Am primit in luna decembrie decizia de desfacere a contractului de munca dar nu am atacat-o in termen de 30 de zile. Pe acea decizie nu imi scrie numele complet si adresa, nu imi scrie nici macar numarul contractului de munca.
Am apelat la ITM Bucuresti iar cei de acolo mi-au spus sa atac in instanta acel ordin deoarece ei nu ma pot ajuta cu nimic.
Va rog, daca se poate imi puteti spune daca am castig de cauza in astfel de situatii deoarece sunt din Vrancea si aici nu exista oameni specializati pe astfel de probleme.
Mentionez ca ei mi-au desfacut contractul de munca pana sa imi dea medicul concediile medicale sa le duc la ei.
Multumesc frumos! O zi buna!
Litigiu de munca
Best Answer
Codul muncii prevede:
Art. 252. -
(1) Angajatorul dispune aplicarea sancțiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoștință despre săvârșirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârșirii faptei.Recursuri în interesul legii - soluții de admitere
(2) Sub sancțiunea nulității absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
- a)descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
- b)precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil care au fost încălcate de salariat;
- c)motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condițiile prevăzute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuată cercetarea;
- d)temeiul de drept în baza căruia sancțiunea disciplinară se aplică;
- e)termenul în care sancțiunea poate fi contestată;
- f)instanța competentă la care sancțiunea poate fi contestată.
(3) Decizia de sancționare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii și produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reședința comunicată de acesta.
(5) Decizia de sancționare poate fi contestată de salariat la instanțele judecătorești competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.
Regasiti pe link modele de contestatie.
https://consultantavocat.ro/model-contestatie-impotriva-deciziei-de-concediere/
https://consultantavocat.ro/contestatie-impotriva-deciziei-de-concediere/
https://consultantavocat.ro/model-contestatie-impotriva-deciziei-de-sanctionare-disciplinara/
Please login or Register to submit your answer