Inselaciune Fals Si Uz De Fals » Întreabă Avocat

Inselaciune fals si uz de fals

Rusea Daniela a întrebat 2 ani în urmă

Inselaciune fals si uz de fals

Buna ziua! Este considerat fals si uz de fals daca cineva se erijeaza in alticineva si scrie o declaratie, pe care o si semneaza cu numele respectivului, pentru a obtine o suma de bani de la o firma de asigurari?

Ca urmare a acestei declaratii false, persoana trebuie sa dea o suma de bani firmei de asigurari.

Ce trebuie facut in acest sens?

Multumesc!

Inselaciune fals si uz de fals


1 Answers

Best Answer

Avocat Online answered 2 ani ago
Buna ziua,
În cazul infracțiuniii de inselaciune, impacarea inlatura raspunderea penala.

Înșelăciunea
Art. 244. -

(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Înșelăciunea săvârșită prin folosirea de nume sau calități mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuși o infracțiune, se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.

(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Înșelăciunea privind asigurările
Art. 245. -

(1) Distrugerea, degradarea, aducerea în stare de neîntrebuințare, ascunderea sau înstrăinarea unui bun asigurat împotriva distrugerii, degradării, uzurii, pierderii sau furtului, în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, suma asigurată, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Fapta persoanei care, în scopul prevăzut în alin. (1), simulează, își cauzează sau agravează leziuni sau vătămări corporale produse de un risc asigurat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Uzul de fals
Art. 323. -
Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, și cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată.

Falsul în declarații
Art. 326. -
Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Dacă situația se complica și nu rezolvati amiabil, angajati un avocat.


Adaugă răspuns

6
+
17
=