Impozitarea Concediu Risc Maternal, Calcul Indemnizatie Crestere Copil » Întreabă Avocat

Impozitarea concediu risc maternal, Calcul indemnizatie crestere copil

Contraexpertiza
26 ianuarie 2020
Reliziere contract academie militara
27 ianuarie 2020

Impozitarea concediu risc maternal, Calcul indemnizatie crestere copil

Impozitarea concediu risc maternal, Calcul indemnizatie crestere copil

Buna ziua, Ma puteti ajuta, va rog, cu cateva informatii despre Impozitarea concediu risc maternal, Calcul indemnizatie crestere copil?

Situatia sta cam asa: sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in 13 iulie 2020.

Intrare in prenatal la inceputul lui mai.

DIn luna februarie trebuie sa intru in risc maternal.

Si de aici intervin intrebarile:

1. concediu de risc maternal este unul din concediile medicale care nu se impoziteaza, inclusiv concediul de maternitate (prenatal si postnatal) conform codului fiscal, art 62 litera c:

c) indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii; Am inteles bine?

2. la calcului indemnizatiei de crestere copil spune ca vor intra in calcul ultimele 12 luni in care s-a incasat venit impozabil de natura salariilor, asa cum se spune in OUG 111/2010:

ART. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015
privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani,
în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Din aceasta reiese ca medicalele de risc maternal si maternitate (prenatal si postnatal) nu vor intra in cele 12 luni de calcul a indemnizatiei de crestere copil deoarece nu sunt impozitate.

Am inteles bine?

Ai nevoie de consultanță juridică specializată?

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul juridic, echipa Consultant Avocat Online îți oferă asistență specializată și soluții eficiente, indiferent de complexitatea situației tale. Fie că ai nevoie de consultanță în dreptul muncii, drept commercial, consultanță fiscală sau alte domenii juridice, îți punem la dispoziție expertiza echipei noastre pentru a identifica cea mai bună strategie legală.


Persoane Fizice

„Toți oamenii sunt egali în fața legii, doar un avocat bun poate face diferența.”


Consultă Avocat Online


Persoane Juridice

Soluții juridice eficiente necesare în procesul decizional din cadrul oricărei companii.


Programează consultație