Cum pot solicita unei firme de recrutare sa ma stearga din baza de date?
27 iunie 2019Notariatul refuza sa imi elibereze actele
27 iunie 2019Durata normala a muncii. Munca suplimentara in constructii
Societatea noastra are ca obiect de activitate constructiile. Conform Contractului colectiv de munca se mentioneaza: "(3) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii, este de regula de 8 ore/zi, timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 ore/saptamana, inclusiv ore suplimentare, pentru perioade de 6 luni."
Pe de alta parte, Codul Muncii prevede la art.111 : (1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. (2) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana. De asemenea, la art.114 se specifica: (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Datorita specificului activitatii societatii noastre se intampla deseori ca in perioada mai- octombrie programul de lucru pe santiere sa fie de 9-10 ore zi, de multe ori si sambata. In perioada noiembrie - aprilie volumul de munca pe santiere scade semnificativ, lucru care duce la un program de 4-8 ore pe zi in functie de conditiile meteo. Problemele pe care dorim sa le clarificam sunt:
- Cum procedam pentru a respecta Codul muncii in conditiile in care, in constructii suntem dependenti de timpul favorabil, avand in vedere ca majoritatea santierelor se afla in camp deschis?
- Cum procedam pentru pentru a nu afecta remuneratia stabilita salariatului, in perioada de iarna, atunci cand acesta nu efectueaza orele normale de lucru?
- Avand in vedere faptul ca durata de munca difera in lunile de vara si iarna, ar trebui ca in contractul de munca sa specific "inegal"?
Please login or Register to submit your answer