Individualizarea Pedepsei.  Inlaturare Circumstante Atenuante. Majorare  cuantum Pedeapsa.  Inlocuirea  suspendarii Executarii Pedepsei Conform  art. 81-83 Cod Penal,  cu Suspendarea Pedepsei Sub Supraveghere Conform Art. 86/1 Cod Penal. » Consultă Avocat
avocat bucuresti
Obligarea asiguratorului de raspundere civila  la cheltuieli judiciare.           Actiune civila disjunsa. Dispozitiile legale aplicabile.
18 martie 2020
avocat
Competenta teritoriala a organului de urmarire penala. Competenta de judecata a cauzei in situatia declinarii competentei de efectuare a actelor de urmarire penala.
18 martie 2020

Individualizarea pedepsei.  Inlaturare circumstante atenuante. Majorare  cuantum pedeapsa.  Inlocuirea  suspendarii executarii pedepsei conform  art. 81-83 cod penal,  cu suspendarea pedepsei sub supraveghere conform art. 86/1 Cod Penal.

caut avocat bucuresti

caut avocat bucuresti

Individualizarea pedepsei.  Inlaturare circumstante atenuante. Majorare  cuantum pedeapsa.  Inlocuirea  suspendarii executarii pedepsei conform  art. 81-83 cod penal,  cu suspendarea pedepsei sub supraveghere conform art. 86/1 Cod Penal.

 

Recursul partii vatamate a fost admis si s-au inlaturat circumstantele atenuante, s-a majorat cuantumul pedepsei, iar suspendarea  conditionata conform art. 81-83 Cod penal  a fost inlocuita cu suspendarea sub  supraveghere prevazuta  de  art. 86 Cod penal.

 

Curtea de Apel Ploiesti, Sectia Penala si pentru cauze cu minori si de familie,

Decizia  penala nr. 1375 din 17 octombrie 2012.

                                                                    

Inculpatul a fost trimis in judecata pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa prevazuta de art. 178 alin.2 Cod penal, savarsita la 22 mai  2010.

Judecatoria Buzau i-a aplicat o pedeapsa in cuantum de 1 an inchisoare a carei executare a fost suspendata conditionat conform art. 81-83 Cod penal.

Urmare recursului declarat de partea civila M.V., tatal victimei, Curtea de Apel Ploiesti, a admis recursul prin decizia penala nr. 1375 din 17.10.2012, a casat sentinta instantei de fond si inlaturand circumstantele atenuante prev. de art. 74 lit.a si 76 lit. d Cod penal a majorat cuantumul pedepsei la 2 ani si 6 luni inchisoare a carei executare a fost suspendata sub supraveghere conform art. 86/1 Cod penal, inlaturandu-se  suspendarea conditionata a executarii pedepsei, dispusa in baza art. 81-83 Cod penal.

Instanta de control, judiciar a retinut pentru pronuntarea acestei solutii ca in raport de criteriile prevazute de art. 72 Cod penal, cuantumul pedepsei de 1 an inchisoare cu  suspendarea  executarii acesteia conform art. 81-83 Cod penal, este prea redus fata de  imprejurarile comiterii faptei chiar daca la impactul produs cu rezultat letal, a contribuit  si culpa victimei, in conditiile in care impactul a avut  loc pe acostament cu o viteza  de 55  km/h., unde a parcurs  circa 10 metri si unde a lovit victima care in final a decedat.

Aceasta cu atat mai mult cu cat conditiile meteo erau nefavorabile ceea ce impunea conducerea autovehiculului de catre inculpat cu o atentie sporita si cu adaptarea corespunzatoare a vitezei, aspecte ignorate de inculpat si care au generat pierderea controlului autovehiculului si producerea impactului.

Astfel fiind, instanta de fond a retinut gresit in favoarea inculpatului circumstante atenuante care trebuie inlaturate si nici suspendarea conditionata a executarii pedepsei conform art. 81-83 Cod penal, care trebuie inlocuita cu modalitatea prevazuta de art. 86/1 Cod penal, prin suspendare sub supraveghere.

 

                                                           (Judecator Traian Logojan)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consultații Juridice
Consultații Juridice
Bună ziua, Cu ce vă putem ajuta?
Connecting...
Programează Consultație
Luni – Vineri: 10:00 – 18:00

Onorarii Rezonabile - orare, fixe, de succes
Busy
:
:
:

Datele introduse sunt folosite pentru a vă contacta. Prin utilizarea serviciilor, acceptați politica de confidențialitate.
Suntem online
:
:
Această sesiune de discuții s-a încheiat.