Comentarii generale
Creditorii sunt cei care trebuie să ia decizia privind desemnarea practicianului în procedură ţinând cont de echilibrul între dificultatea procedurii, nivelul recuperării aşteptate al creanţelor lor asupra averii debitorului şi nivelul onorariului practicianului. Decizia de numire se ia în prima adunare generală a creditorilor, ocazie cu care aceştia fie reconfirmă numirea făcută de judecătorul-sindic, la acelaşi onorariu sau la un onorariu negociat, fie pot să numească un alt practician.
Ca
bune practici
se recomandă ca ofertele practicienilor să fie analizate de comitetul creditorilor care să le şi negocieze cu practicienii, sub rezerva desemnării prin vot de către adunarea creditorilor.
Cum în toate situaţiile onorariul practicianului are prioritate superioară celorlalte creanţe, deducându-se corespunzător din sumele de distribuit, este normal ca decizia asupra numirii practicianului să aparţină majorităţii valorice a creanţelor, şi de aceea creditorii care au votat împotrivă pot contesta numirea numai pe considerente de nerespectare a prevederilor legale privind desemnarea, nu şi pe considerente de ordin comercial.
Bune practici:
Intre comitetul creditorilor Si administratorul judiciar/lichidator sa fie incheiat un protocol prin care sa se stipuleze clar atributiile practicianului, numarul Si calificarea personalului din organigrama debitorului care urmeaza sa fie angrenat in procedura, criterii pentru evaluarea activitatii acestuia, precum Si nivelul estimat al cheltuielilor Si retributia acestuia.
Comentarii generale
În exercitarea atribuţiilor sale în perioada de 60 de zile de la deschiderea procedurii administratorul judiciar trebuie să întocmească două rapoarte esenţiale pentru continuarea ulterioară a procedurii pe care trebuie să le depună în termenele legale la dosarul cauzei şi să le comunice membrilor comitetului creditorilor.
Administratorul judiciar va convoca comitetul creditorilor pentru a discuta concluziile acestor rapoarte în vederea pregătirii adunărilor creditorilor.
In elaborarea raportului privind intrarea societatii in procedura simplificata prevazuta de prezenta lege, administratorul judiciar va corobora analiza documentelor depuse conform prevederilor art. 28 Si art. 35 cu prevederile art. 1 alin. (2).
Principalele capitole care se vor analiza in cadrul raportului asupra cauzelor Si imprejurarilor care au dus la aparitia starii de insolventa cu mentionarea persoanelor carora le-ar fi imputabila Si asupra existentei premiselor angajarii raspunderii acestora, in conditiile art. 138 din lege sunt urmatoarele:
Administratorul judiciar va analiza indicatorii de stare bilantieri in vederea stabilirii modului in care a fost sustinuta activitatea comerciala, respectiv daca aceasta a fost sustinuta din surse proprii sau a fost sustinuta din credite acordate de banci.
Administratorul judiciar va efectua o analiza detaliata a activului Si pasivului debitoarei Si a documentelor aferente, in vederea stabilirii existentei sau nu a premizelor incadrarii faptei administratorului debitoarei la lit. e) alin. (1) art. 138.
In situatia in care in desfaSurarea activitatii sale debitorul a angajat credite se va analiza daca a fost respectata destinatia acestora, pentru a putea decide daca exista premize ca fapta administratorului debitoarei sa poata fi incadrata sau nu la lit. a) alin. (1) art. 138._
In vederea stabilirii cauzelor care au condus la imposibilitatea sustinerii activitatii din surse proprii se va efectua o analiza a creantelor societatii privind modul in care echipa manageriala a incheiat contractele cu clientii Si a asigurat siguranta recuperarii acestora (lit.
De asemenea, in vederea stabilirii gradului de certitudine in recuperarea creantelor se va analiza modul in care acestea au fost securizate Si daca documentele emise, respectiv facturile, avizele de expediere a marfii, au fost intocmite conform Legii contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile Si completarile ulterioare (lit. d) alin. (1) art. 138).
Se vor analiza contractele incheiate cu diferiti furnizori de materii prime, utilitati, servicii etc. prin compararea ofertelor acestora cu ofertele financiare ale unor terti care ofereau aceleaSi servicii, in aceleaSi conditii dar in conditii financiare mai avantajoase pentru debitor. (lit. b) alin. (1) art. 138).
Prin analiza tuturor contractelor comerciale incheiate se urmareSte stabilirea provenientei blocajului financiar care nu i-a mai permis respectivei societati intrate in procedura Legii privind procedura insolventei achitarea datoriilor exigibile.
Daca situatia o impune, pentru descrierea tabloului de finantare a ciclurilor de exploatare se poate recurge la calcularea unor indicatori de finantare Si de exprimare a starii echilibrului financiar al firmei.
Din concluziile celor mentionate mai sus, administratorul judiciar va putea stabili daca activitatea manageriala a fost defectuoasa Si daca exista persoane a caror activitate a contribuit la ajungerea societatii in stare de insolventa in sensul art. 138.
Cu privire la o posibila redresare a societatii aflate in stare de insolventa, aceasta va putea fi propusa doar in urmatoarele situatii: